erzekek1lHalld meg, szagold meg, ízleld és tapintsd, lásd meg! A világ rengeteg részletét nem vesszük észre, pedig általuk közelebb kerülhetünk önmagunkhoz és környezetünkhöz is. Legyél egységben magaddal és a világgal!

Ahogy mindennapjainkban rohanunk egyik teendőtől a másikig, gyakran még azt sem vesszük észre tudatosan, amit látunk, nem is beszélve a többi érzékünkről. Természetesen felfigyelünk rá, ha valami különlegesen finom, ahogy arra is, ha kellemetlen szagot érzünk. Az is valószínű, hogy mindenki szeret egy-egy finom tapintású bársonyanyagot végigsimítani vagy jó zenét hallgatni. Mégis, ezek az érzetek olyan sokszor észrevétlenek maradnak, pedig segítségükkel magunkkal és az egész világgal is szorosabb kapcsolatot építhetnénk.
Aki sokat kerékpározik vagy fut, és nem hallgat közben hangos zenét, az valószínűleg megtanulja másként hallgatni a körülötte lévő világ zajait. Egy városi utcán, az erdőben, egy zsúfolt futópályán haladva egészen másként halljuk a környezetünket, a mögöttünk közeledőt vagy más járműveket. Ez pedig sokszor éppen a veszélyektől véd meg.
Öt érzékünk, a hallás, ízlelés, szaglás, érintés és látás segítenek abban, hogy sokféle módon és élmény által tapasztaljuk meg a világot. Mégis csak akkor veszünk róluk tudomást, ha valamiért sérül a működésük – mert az évek során romlik a látás vagy a hallás, esetleg mi magunk teszünk kárt valamelyikükben. A dohányzás és a feldolgozott ételekben és cukorban gazdag étrend például az ízérzékelést rontja, a mesterséges illatanyagok a szaglást nyomják el, a képernyő előtt töltött túl sok idő a szemet ronthatja el, míg a túl hangosra állított fülhallgató akár maradandó halláskárosodást is okozhat.
Sajnos más, a modern életre jellemző szokásokkal is ronthatjuk érzékszerveink működését. Az állandó médiafogyasztás, a multitasking, vagyis amikor több dologgal egyszerre foglalkozunk, is gondokat okoz. Azzal ugyanis, hogy megosztjuk a figyelmünket, korlátozzuk azt a képességünket, hogy érzékeljük és élvezzük az érzékszervek által adott élményeket. A mai világban általában nem kell kiélezett érzékekkel a veszélyekre koncentrálnunk, éppen ezért csak bizony dolgokra figyelünk fel. Nem véletlen, hogy bármilyen zajban meghalljuk a telefonunk csengését – bár igaz, hogy egy sötét utcán egyedül futva sokkal jobban felfigyelünk egy másik ember lépéseinek zajára is. Viszont ha megtanuljuk kiélezni érzékeinket, akkor máris jobban jelen tudunk lenni egyes helyzetekben és a mindennapi szituációk is igazi élménnyé válhatnak. {idozito3}

Tágítsd ki a látóköröd!

Akiknek nincs látásproblémájuk, azok benyomásaik 80-85%-át a látásukon keresztül érzékelik. Ezen belül is hajlamosak vagyunk azokra a dolgokra fókuszálni, amelyek a látóterünk előttünk lévő egyenese mentén találhatók, hiszen itt látunk legélesebben. A perifériás látás sokkal nagyobb területet ölel fel, és segít abban is, hogy pontosan lássuk, ami éppen előttünk van.
Látásgyakorlat
Legközelebb, amikor az erdőben vagy a városban sétálsz, ne magad elé, a földre nézz, hanem emeld fel a fejed, miközben ellágyítod a nézésedet, és igyekszel minél inkább felfogni azokat a dolgokat, amelyeket a perifériás látásoddal látsz. Figyeld meg, mennyit látsz az útból, a fák tetejéből, a jobbra és balra lévő környezetedből – és mindezt egyszerre, a tekinteted odafordítása nélkül. Ez először furcsa, bizonytalan érzés lesz, de egy idő után megszokod, és sokkal több mindent érzékelsz majd. Ha sétálva már megy a gyakorlat, próbáld ki futás közben is. Az eredmény az lesz, hogy sokkal jobban észreveszed majd a környezetedet, és tudatában is leszel annak, amit látsz.
Nyugodt pillanatban is gyakorolnál? Menj ki a természetbe, parkba, kertbe, és használd a perifériás látásodat, hogy megnézd, hogy mutatnak a dolgok, ahogy a nap előrehalad. Ugyanolyanok reggel, délben és este?

Hallj meg többet!

A hallásunk távoli és közeli hangokról is ad figyelmeztetéseket, és e mellett fontos kommunikációs eszközünk, amely a kapcsolataink kialakításában is nagy segítségünkre van. Sajnos sok minden károsíthatja: egyrészt a korral természetesen is romlik, másrészt a túl hangos ingerek egy idő után visszafordíthatatlanul ronthatják.
Hallásgyakorlat
Ezzel a gyakorlattal megtapasztalhatod, hogy mennyi hanghatás vesz körül, amelyek nagy részét a normál hallás által nem is érzékeljük. Valójában itt is igaz, hogy nagyon sok mindent kizárunk, és így egy töredék jut csak el hozzánk. A füled hajlítsd kissé előre, miközben az enyhén behajlított kezed, felfelé néző ujjakkal, mögé teszed. Sétálj így, miközben odateszed, majd elveszed a kezed. Hangosabbak, fókuszáltabbak így a zajok? Jobban érzékeled a távolabbi zajokat?
Egy nyugodtabb gyakorlat lehet, amikor a kertben ülve bekötöd a szemed, és egyszerűen csak hallgatsz. Jobban hallasz, amikor nem látsz? Érzékeled, hogy más érzékszerveid is mintha kiélesednének?erzekek2n

Az érintés mágiája

A bőr a test legnagyobb kiterjedésű szerve, amely a tapintás érzékszerve. Az érintés az egyik legelső nyelv, amit megtanulunk a másokkal való érintkezésből – valójában már a születésünk pillanatától kezdve. Az érintés olyan fontos a kapcsolatok kialakításában, hogy az érintés terápia érzelmi vagy fizikai traumát szenvedett embereken is sokszor segített már. A tapintás az az érzékünk, amit talán a legkevésbé használunk, általában csak az ujjainkra gondolunk, ha szóba kerül, pedig ahogy az egész testünkkel elkezdünk érzékelni, az életünk sokkal gazdagabb lesz érzetekben.
Tapintás gyakorlat
Ahhoz, hogy a tapintást igazán érzékelhesd, a kertedben vagy más természetes környezetben sétálva próbálj ki néhány gyakorlatot. Érints meg bármit, ami körülötted van: a fák törzsét, a mohával borított ágakat, köveket, füvet, virágokat és a földet. Azzal, hogy a földre teszed a kezed, képes vagy érzékelni, hogy esett-e mostanában? A gyakorlathoz használhatod az arcod, például egy fatörzshöz simítva, és ha biztonságos a környezet, mezítláb is sétálhatsz a különböző felületeken. Milyennek érzed őket? Durvának? Lágynak? Simogatónak? Ugyanolyannak minden testrészeddel?

Érezd az ízeket

Egy átlagembernek nagyjából tízezer ízlelőbimbója van, amelyek kéthetente újulnak meg. Ahogy öregszünk, egyre kevesebb újul meg, míg végül nagyjából a fele marad meg. Ez a csökkenő érzékelés is magyarázza, hogy egyre jobban vágyunk mesterségesen ízesített ételekre, amelyek még tovább rontják az ízérzékelést, és persze az egészséget. Éppen ezért, ha ki tudjuk élesíteni természetes ízérzékelésünket, újra visszatérhetünk a teljes értékű ételek összetett ízéhez, és sokkal egészségesebben táplálkozhatunk.
Ízlelés gyakorlat
Hasíts egy körömnyi kéregdarabot olyan fáról, ami nem mérgező, mint a fenyő, a tölgy vagy a birs. Tedd őket a szádba egyesével, és figyeld meg, milyen különböző az ízük és a textúrájuk. Melyik édesebb? Melyik durvább? Nem akarnál fakérget rágcsálni? Akkor csak ülj le kényelmesen, és kezdj el a szádban érzett ízekre koncentrálni. Majd igyál egy korty vizet, és figyeld meg, hogy megváltozott-e az íz. Szintén jó, és sokkal ízletesebb gyakorlat, ha egy darab étcsokoládét teszel a szádba. Ne harapj bele, hagyd elolvadni. Milyen az íze? Még érzed az ízt, amikor már elolvadt? Más élmény így megkóstolni a csokoládét, mint a szokott módon?

Az illatok világa

Az emberek több mint trillióféle szagélményt tudnak megkülönböztetni, ráadásul az illatok, amelyeket érzünk, egyértelmű és közvetlen hatást képesek gyakorolni a hangulatunkra, fontos szerepük van abban, hogy vonzódunk-e valakihez és ez az az érzék, amely a memóriához a legjobban kapcsolódik. Ráadásul az ízleléshez is közvetlen a kapcsolata.
Szaglás gyakorlat
Próbálj meg jobban odafigyelni a különböző illatokra a mindennapokban. Amikor arra készülsz, hogy belekortyolj a reggeli kávédba vagy egy pohár borba a vacsoránál, állj meg egy pillanatra, és érzékeld az illatot. Evés közben koncentrálj minden egyes falat illatára, mielőtt beteszed a szádba – így az ízek is sokkal élénkebbek lesznek, és sokkal lassabban, nagyobb odafigyeléssel fogsz enni, ami az emésztésedet is javítja.
Amikor kint vagy, állj meg, és szagold meg a különböző virágokat, a fákat, akár a levegőt is.

 

Erősítsd a többi négyet!
Ahogy már említettük, a látás biztosítja az érzékelésünk nagyon nagy százalékát. Ha élesítenéd a többi érzékedet, próbáld meg kikapcsolni a szemedet. Próbáltál már bekötött szemmel enni? Hogyan ízlik, milyen illata van így az ételnek? Milyen érzés úgy beszélgetni a társaiddal, hogy nem látod őket? És ha bekötött szemmel ülsz, miközben valaki dolgokat ad a kezedbe, ki tudod találni róluk, hogy mik azok az illatuk, tapintásuk, hangjuk, esetleg ízük alapján?