allergiaSzezonális allergia? A te életedet is képes hetekre megkeseríteni a tüsszögés, nátha, szemviszketés és a többi kellemetlen tünet? És arra gondoltál már, hogy a tüneteket az is befolyásolja, hogy mit eszel? Bizony, a pollenallergia és az, hogy mi kerül a tányérodra, összefüggenek!

A gyakorlott allergiások valószínűleg észrevették már, hogy vannak ételek, amelyek mintha rontanának a tüneteken. Ez az érzés bizony valós alapokkal rendelkezik, mivel valóban vannak olyan alapanyagok, összetevők, amelyek felerősítik az egyébként tisztán pollenallergia tüneteit. A tüneteket az élelmiszerek több okból is felerősíthetik, például a hisztamin termelés fokozásával, a keresztreakciókkal és más módokon.
Ráadásul a helyzet sosem egyértelmű, mert van, ami az egyik embernél semmit nem változtat a tüsszögés intenzitásán, míg a másik embernél egy napig tartó orrfújást okoz. Éppen ezért nem árt tudnod róla, hogy melyek azok az ételek és italok, amelyekkel nem árt óvatosnak lenned!

Még több hisztamin biztosan nem kell!
Bizonyos ételek és italok hisztaminokat tartalmaznak, ami az az anyag, amit a szervezetünk azért bocsát ki, hogy szembeszálljon az allergénekkel. Így a szint emelkedése révén előhívhatják vagy felerősíthetik a tüneteket – éppen ezért, ha ezeket elkerülöd, máris, gyógyszerek nélkül is javítottál a helyzeteden. A hisztamin klasszikus szezonális allergia tüneteket vált ki, tüsszögést, náthát, orr- és szemviszketést. A fermentálással, erjesztéssel készült ételek például ilyenek, de nem csak azok.Ha a hisztaminban gazdag ételeket kerüljük, máris enyhítünk tüneteinken. Ilyenek a sajtok, érlelt húsok, füstölt hal, aszalt gyümölcsök, gomba, padlizsán, paradicsom, ecetet tartalmazó ételek és az alkoholos italok, különösen a sör és a bor. {idozito3}

Mire is vagy allergiás?
Az immunrendszerünket egyes növényi anyagok is megzavarhatják, olyanok, amelyek gyümölcsökben és zöldségekben fordulnak elő, és hasonló fehérjéket tartalmaznak, mint az, amire allergiásak vagyunk. Ezek a fehérjék félrevezetik a szervezetet, és fogyasztásukkal keresztallergiát váltanak ki, akkor is, ha pollenre vagyunk érzékenyek. Ez azt jelenti, hogy aki például a parlagfűre allergiás, az produkálhatja ugyanazokat a tüneteket a dinnye fogyasztásakor is. A keresztallergia a már fennálló tüneteket is felerősíti. Egyes alapanyagok esetén a hőkezelés, vagyis a főzés megszünteti ezt a hatást, így azokat nem kell teljesen elhagyni az étrendből.
Keresztallergének
Mire vagy allergiás? Mi válthat ki keresztreakciót?
fűpollenek görög- és sárgadinnye, narancs, mogyoró, paradicsom
parlagfű görög- és sárgadinnye, cukkini, uborka, banán
nyírfapollen alma, körte, sárgabarack, őszibarack, szilva, mogyoró, sárgarépa, burgonya
házipor rákfélék, csiga

Csapdába esett allergének
Vannak olyan élelmiszerek, amelyek hatására sűrűbbé válik a váladék, amit a szervezetünk az orrban, torokban azért termel, hogy megvédjen a káros idegen anyagok ellen. Ennek azonban olyan halmazállapotúnak kellene lennie, hogy megszabadítson az allergén anyagoktól (például kifújható, felköhöghető legyen) – tehát amikor sűrűbbé válik, ezek az anyagok éppen hogy csapdába esnek benne, és nem tudunk tőlük megszabadulni. Egyes szakértők szerint a tej és tejtermékek például ilyen hatást tesznek, így rontva a tüneteken.

allergianFeldolgozott élelmiszerek
Már rég tudjuk, hogy a teljes értékű élelmiszerek sok módon segítenek az egészségünk karban tartásában. Mára már az is egyértelmű, hogy a feldolgozott ételek kárt tesznek a bélflórában. Mivel az immunrendszerünk működésében nagy szerepe van a jó állapotú bélflórának, szinte biztosra vehetjük, hogy ezek a feldolgozott élelmiszerek az allergiás tüneteken is rontanak. Ezzel szemben a kiegyensúlyozott, nagyon sok növényi összetevőt tartalmazó mediterrán diéta kifejezetten hasznos lehet ilyenkor is! (Viszont a bélflóra egészségéért általában felelős fermentált ételekkel nem árt óvatosnak lenni, mert hisztamintermelő hatásúak, így ronthatják a tüneteket).

Mit egyél és mit ne?
• Igyál egy csésze zöld teát!
A benne lévő természetes antihisztaminok azonnal segítenek a panaszokon a hisztaminszint csökkentésével. Reggel egy csésze tea, és a tüsszögőroham akár el is maradhat.
• Kerüld a fűszereset!
Legalábbis akkor, amikor magas a levegő pollenkoncentrációja, mivel ezek is hisztamin keltők, különösen a csípős fűszerek.
• Próbáld ki a wasabit!
A wasabi, ez a kifejezetten erős zöld paszta segít abban, hogy a bedugult orrodon ismét tudj levegőt venni – persze ezt le kell tesztelned, mert van, akinél a hisztamintermelő hatás erősebb, és inkább ront a helyzeten.
• Erősítsd a bélflórádat!
Egyél probiotikus ételeket, vagyis sok zöldséget – a fermentált fogások sajnos hisztaminkeltők, így azok most nem bizonyulnak a legjobb megoldásnak. Ha másként nem megy, választhatsz táplálékkiegészítőket is!
• Fogyj!
Egyértelmű összefüggés van a túlsúly és az allergiás tünetek között! Ha van rajtad plusz, és leadod, a szervezeted igencsak megkönnyebbül, és még az is előfordulhat, hogy teljesen elfelejtheted a tüsszögést!
• Csökkentsd a sóbevitelt!
Kutatások szerint a magas sóbevitel súlyosabb asztmás tünetekhez kapcsolható, a csökkentett sóbevitel viszont javítja a légzésfunkciót.
• Figyelj a magnéziumra!
Ez a létfontosságú ásványi anyag antihisztaminként hat, és a hörgők állapotát is javítja, izmokat ellazító hatásával, ami könnyíthet a tüneteken.
• E-vitamin
Az E-vitamin gyulladáscsökkentő tulajdonságai az allergiás gyulladásokat is csökkentik – bár nagy dózisban kellene hozzá bejuttatnod a szervezetedbe, de egy kis emelés az adagon biztosan nem árt!