selejt2lAz új hívószó a minimalizmus – vagy mégsem? Te mennyi időt, pénzt és életteret áldozol felesleges beszerzésekre? Selejtezz, és megtisztulhat az egész életed!

Gondoltál már arra, hogy hány darab tárgyad van otthon? Elrémültél attól, amikor egy tanácsot olvastál arról, hogy a ruháid számát száz alá kellene szorítanod, aztán rájöttél, hogy tényleg több van ennél a szekrényedben? Tudtad, hogy a felhalmozott tárgyak legfeljebb ideig-óráig töltenek el boldogsággal? És azt, hogy mára önálló pszichiátriai kórképként kezelik a gyűjtögetést, felhalmozást? Sokan vannak, akik már tudatában vannak ezeknek a tényeknek, és azok is, akik az új trendet, a minimalizmust állítják maguk elé példaként, és nem az újabb és újabb dolgoktól várják az elégedettséget, hanem egyszerűsíteni szeretnének. A feladat nem könnyű, hiszen a reklámok, közösségi oldalak, lényegében az egész világ azzal az ideával bombáz minket, hogy a megszerzett dolgok tesznek majd szebbé, sikeresebbé, egészségesebbé és csinosabbá. A vásárlások, beszerzések alapja sokszor egyáltalán nem a logika és a szükséglet, hanem egészen más. És akkor még nem beszéltünk azokról a tárgyakról, amelyeket kaptunk, örököltünk, stb. Ami már megvan, attól talán még nehezebb megválni, mint nem megszerezni valami újat. A tárgyaink megtestesítik az emlékeinket, reményeinket és álmainkat, a magunkról alkotott képünket, és azt, akivé válni szeretnénk. Ezért ha megszabadulunk tőlük, az olyan lehet, mint a bukásunk elismerése. Mint amikor kidobod a rád nem jövő skinny farmert, amit tényleg nem vettél fel évek óta – hiszen így elismered, hogy nem fogsz már beleférni. {idozito3}

Miért nem dobod ki?
A dolgoktól való megválást komoly érzelmek terhelik, közülük is legerősebb a félelem, a vereség elismerése. Bűntudatunk van a rá költött pénz miatt. Félünk, hogy megbánjuk, félünk, hogy megbántunk valakit, ha megszabadulunk a tőle kapott tárgyaktól. Félünk a hozzá fűződő szeretet miatt. Ezek az érzelmek képesek annyira lebénítani, hogy nem tudunk döntéseket hozni a selejtezés során.

Amikor már stresszelnek a tárgyak
Egy idő után, ha elérünk a halogatás egy fokára, szinte biztos, hogy stresszt fognak okozni a tárgyak, az általuk okozott helyszűke, kényelmetlen lesz a velük való élet. Van, aki ezért nem szereti az otthonát, hiszen nem csak a fizikai helyhiány, hanem a döntésképtelenség és a halogatás is kellemetlenséget okoz neki. Amikor már tudod, hogy lépned kellene, de nem lépsz, az érzelmi stresszt hoz létre.

Miért jó a selejtezés?
Mert a házimunka mennyisége akár a töredékére is csökkenhet.
Mert a lakókörnyezeted sokkal egészségesebbé válik.
Mert utána mindent azonnal megtalálsz, és reggel nem telik olyan sok időbe kiválasztani, mit is vegyél fel.
Mert jobban érzed magad otthon.
Mert a gondolataid is jobban áramlanak egy nyugodt, letisztult környezetben.
Mert az állandó vásárlásról és gyűjtögetésről való leszokással a környezetnek és a pénztárcádnak is jót teszel.
Mert a munkahelyeden is jobban tudsz gondolkodni tiszta asztal és rendezett számítógép mellett.

selejt1nA gyűjtögetés tényleg stresszt okoz!
MRI és más vizsgálatok is igazolták, hogy a túl sok összegyűjtött tárgy és zsúfolt környezet negatívan befolyásolja az agy koncentrációs és információ feldolgozási képességét. E mellett hatással van az önbecsülésre (a reklámok ígéretével ellentétben negatív hatással…) és a hangulatra is – ráadásul a nőkre még erőteljesebben, talán mert ők nagyobb felelősséget éreznek az otthon állapotáért – és ez még akkor is igaz, ha nem ők, hanem a párjuk gyűjtötte össze a felesleges holmikat. A túl sok holmi éppen úgy működik, mint a multitasking, vagyis amikor egyszerre több dolgot próbálsz csinálni. Ma már tudjuk, hogy ez a sokáig dicsőített módszer valójában rontja a hatékonyságot, és túlterheli az érzékeket, stresszt vált ki és a kreativitást is csökkenti. A zsúfoltság elrabolja a mentális energiádat, fáradttá, szorongóvá tesz, nem enged koncentrálni, és elvonja a figyelmed a fontos dolgokról.

Miért szereti az agyunk a rendet?
A kisebb káosz még jól is eshet, de az emberi agy inkább a rendezett környezetben érzi jól magát. Ennek oka, hogy ilyenkor kisebb energiával kell dolgoznia, nyugodtabb, energikusabb, koncentráltabb – nem véletlen, hogy a selejtezés sokszor egy első lépés ahhoz, hogy az életünket is rendezettebb mederbe tereljük. Sokan tapasztalják, hogy az elszánás és a kemény munka után, a letisztult környezetben képesek lefogyni, felhagyni rossz szokásaikkal, és elengedni esetleges mérgező kapcsolataikat!

Szabadulj meg!
A selejtezés van, akinek könnyen megy, van, akinek kifejezetten nehéz. Sok oka van ennek, de ha nem pszichés betegség kötődik hozzá, akkor bárki meg tudja tanulni, és megtalálni a hozzá vezető, neki legjobb utat. Nem véletlen, hogy Marie Kondo módszere is annyi követőre lelt, de nem biztos, hogy mindenkinek az ő útjára kell lépnie. A legtöbb szakértő szerint a lakásban érdemes területenként kezdeni a pakolást, mindig egy-egy kisebb részen rendet rakva és selejtezve (tehát nem átrakva a holmit egy másik szobába). Ha sikerült megteremteni a rendet mindenhol, akkor már csak arra kell figyelni, hogy ne termelődjön újra a probléma – vagyis nem felhalmozni, átgondoltan beszerezni a dolgokat, és bizonyos időközönként újra selejtezni.

Jó módszert keresel? Nem tudod, hogyan kezdj bele? Kövesd ötlépéses tervünket!
Alapfelszerelésként szerezz be sok dobozt és szemeteszsákot, majd állíts be egy időzítőt a lelkiállapotodtól függően 30 vagy 60 perces időtartamra: ilyen adagokban fogsz haladni, közte pihenőkkel, hogy megakadályozd az idő előtti kimerülést, amit nem csak a pakolás, de a döntések meghozatala és az érzelmi teher is okoz.
Ezek után csoportosítsd a holmikat a következő kategóriákba:
• Marad – Ezeket használod, örömet okoznak, szereted őket, és nem csak porfogók
• Elad – Ha még jó állapotú, és másnak hasznos lehet, akár el is adhatsz egyes dolgokat
• Elajándékoz – Tudsz valakit, akinek kellene? Esetleg van egy jótékonysági szervezet vagy gyűjtőpont, ahol olyanhoz juthat, aki hasznát veszi? Ma már adományboltokba is beadhatod a felesleges dolgokat
• Szemét – Bizony, meg fogsz lepődni, mennyi olyan dolog van körülötted, amivel mást már nemigen lehet kezdeni
• Bizonytalan – Nem tudod azonnal eldönteni? Ne hagyd, hogy feltartson, tedd félre, és majd később döntesz. Csak arra figyelj, hogy ez maradjon egy kicsi kupac!
Egy léleknyugtató tipp: amikor valamitől megválsz, gondolj arra, hogy nem tartod meg félelemből, hanem hálás vagy, hogy odaadhatod valakinek, aki vágyik rá, vagy egyszerűen azért, mert energiát és helyet szabadítottál fel magad számára. A hála pedig hatékonyan csökkenti a stresszt!