visszer2lAkár kidagadó erek, akár seprűvénák, akár sajgó, feszítő érzés, kevesen vannak, akik ne tapasztalnák valamilyen tünetét a visszereknek. Szerencsére ma már van megoldás a hosszúnadrágon túl is!

A visszér lehet esztétikai kellemetlenség, de hordozhat komoly egészségügyi kockázatot is. A genetika, a női nem, a kor olyan tényezők kialakulásában, amelyek ellen nem tehetünk. Az elhízás, mozgásszegény életmód, ülő életmód viszont olyanok, amelyekkel felvehetjük a küzdelmet. Mégis van, hogy itt az ideje orvoshoz fordulni vele, hogy kiderüljön: kell-e, lehet-e tenni valamit ellenük.

Első lépés: diagnózis
A diagnózis nem olyan bonyolult: a komolyabb visszerek látványosan jelennek meg a lábszáron, enyhébb esetben csak a színük látszik, súlyosabb esetben ki is dagadnak a bőr felszínéről. A kanyargós, akár ujjnyi vastag erek már rossz állapotban vannak. Ilyenkor általában egyéb tünetek is segítik a diagnózist: fájdalom, feszülés, lábdagadás, nehézláb-érzés jelentkezik. Az, hogy a keringés milyen állapotban van, ultrahangos vizsgálattal dönthető el. A visszerek ugyanis éppen az elégtelen vérkeringéstől néznek így ki – ilyenkor a környező erek általában már átveszik a funkciójukat, de súlyos esetben vérrög képződhet a visszérben, ami akár trombózist is okozhat. {idozito3}

Csak kellemetlen, vagy cselekedni kell?
Az első kérdés mindig az: okoz-e tüneteket, fájdalmat, veszélyes állapotú-e a visszér. Ha ezekre igen a válasz, akkor mindenképpen foglalkozni kell a problémával. De ez akkor is igaz, ha esztétikailag zavar – mivel a kidudorodó erek már viszonylag fiatal korban megjelenhetnek, ha nem akarod egész életedet nadrágban vagy vastag harisnyában tölteni, akkor érdemes tenni ellenük. A megjelenésüket biztosan késleltetheted a megfelelő életmóddal: ne hízz el és mozogj sokat. Érdemes kerülni a túl szoros ruhákat, különösen azokat, amelyek egy ponton szorítják el a keringést. Ne ülj keresztbe tett lábbal, és ha teheted, polcold fel a lábad, hogy segítsd a gravitáció elleni munkát. A gyaloglás az egyik legjobb sport a visszerek ellen, élj vele. Ezek a trükkök általában a fájdalmat is csillapítják és a dagadás ellen is hatnak. Ne hordj állandóan magassarkú cipőt, mivel alacsony sarkúban miatt jobban kell a vádlid izmainak dolgozniuk, ami jót tesz a vénás keringésnek.
Nagyon jó hatásúak lehetnek a kompressziós harisnyák, amelyeket akár egész nap is viselhetsz. Ezek egyenletes nyomást gyakorolnak a lábakra, így segítve a vénák és a lábizmok vérkeringését. Az alacsony sótartalmú étrend is jó hatású a dagadás megelőzésére, hiszen a túl sok só visszatartja a vizet a szervezetben.

visszer1nMegszabadulhatok a visszerektől?
• Műtéttel
A visszerek végleges eltüntetése csak műtéti technikákkal megoldható, de nem árt előre tájékozódni, mert sokféle eljárás létezik. A hagyományos, sebészeti eltávolítás mellett ma már lézeres és ragasztásos technikák is elérhetők.
• Gyógynövényes megoldásokkal
Ma már számtalan krém és tabletta áll rendelkezésedre a tünetek csökkentésére, amelyek jó része gyógynövény hatóanyagokat tartalmaz.
A szúrós csodabogyó az érfalak rugalmasságának fokozásával hat – külsőleg egyaránt
A vadgesztenye szintén növeli az érfalak rugalmasságát, és gyulladásgátló, ráadásul véralvadásgátló hatóanyaga gátolja a vérrög képződést – de épp ezért csak külsőleg használható.
A körömvirág gyulladáscsökkentő, elsősorban a gyulladt visszerekre kenőcsként használják.
Az orvosi somkóró is véralvadásgátló, gyulladásgátló és csökkenti a lábdagadást.
A varázsmogyoró érösszehúzó hatása mellett antioxidáns is.
Lábfürdőként használható még a citrom, boróka, borsmenta és geránium olaj keveréke, gyógynövényes lábfürdőbe pedig szintén tehető vadgesztenye, apróbojtorján, levendula és rozmaring főzete. A lábfürdő sose legyen forró, mert az nem tesz jót a visszereknek!

Segít a mozgás!
A visszerek esetében a mozgás szinte csak jót tehet. Egyrészt, mivel segít megelőzni az elhízást, ami fontos kockázati tényező, máris csökkenti a kockázatot. Másrészt az izmok megmozgatása nyomást gyakorol az erekre, és a sport miatt felgyorsult vérkeringés is kedvező. Ezek a pozitív hatások nagyjából minden mozgásra igazak, vannak viszont olyan gyakorlatok, amelyek még hatékonyabban hozzájárulhatnak a megelőzéshez és a tünetek csökkentéséhez. Ezeknek közös tulajdonsága, hogy a láb vérkeringését javítják, és könnyen, gyorsan, lényegében bárki által végrehajthatók. A mozdulatsor ráadásul nem csak a visszerek ellen hat, de segít a szalagok nyújtásában is, ha végigcsinálod, teljesen felfrissülnek végtagjaid. Természetesen kényelmes öltözékben, és cipő nélkül gyakorolj!
Próbáld ki!
Egymás után szorítva és elengedve húzd össze a lábujjaidat, mintha ökölbe próbálnád szorítani a talpad.
Mozgasd át a bokádat: váltogasd a spicc-pipa pozíciókat, lehetőleg nyújtva felemelt lábbal ülve, majd néhány körzést végezz el mindkét irányba.
Még mindig ülve feszítsd át a térded, majd lazítsd el néhányszor ismételve a végleteket.
Mozgasd át a combokat: labdát szorítva a két térded közé a belsőcombot, majd fekvésben, letett talppal, csípőemeléssel.
Hasznosak az álló gyakorlatok is: a lábujjhegyen járás vagy egyszerűen csak felemelkedés, majd leereszkedés.

Olvasd el cikkünk első részét is»»