gomba1Rég túl vagyunk a csiperke, laska korszakon, ma már a legtöbb áruház zöldségosztályán is sokféle gombát lehet venni, de a gyógynövényboltokban is számtalan gombakivonatot találhatunk. Ha nem is csodaszer, nagyon sok mindenre jó a gomba.

Zöldség, de nem növény
Csiperke, vargánya, őzlábgomba és ganoderma… Bár a szupermarketekben a zöldségek között kínálják a gombákat, a gombák nem sorolhatók a növények közé. A tudományos rendszertan a növény- és állatvilágon kívüli, külön kategóriaként kezeli őket. Közülük jelenleg több mint kétezer ehető és/vagy potenciális gyógyászati értékkel bíró faj ismert, de úgy tűnik, hogy a gombák világa még számos felfedeznivalót tartogat.

Miért egyél gombát?
Bár a köztudatban az él, hogy minél inkább színes egy zöldség vagy gyümölcs, annál magasabb annak a vitamin-, nyomelem- és egyéb mikrotápanyag-tartalma, mindez a gombáknál nem feltétlenül helytálló. Noha számos gomba színe meglehetősen világos, árnyalata pedig fakó, mégis számos olyan vitaminban, nyomelemben, ásványi anyagban és makromolekulában dúskálnak, amelyek kétségkívül kedvezően hatnak az emberi szervezetre.
• A gombák táplálkozási szempontból egészséges, alacsony kalóriatartalmú, koleszterinmentes ételnek minősülnek, és jelentős mennyiségű fehérjét (akár 45 % is lehet) tartalmaznak.
• Kiemelendő viszonylag alacsony nátrium- és magas kálium-tartalmuk, ennek a vérnyomás normalizálásában lehet szerepe.
• A B-vitaminok egész sora jelen van bennük. Az idegrendszeri működéshez és anyagcseréhez nélkülözhetetlen B-vitaminok közül gazdagok a B1-, B2-, B3-, B5- és B9-vitaminokban. Emellett, a gombák D-vitamint is tartalmaznak, aminek kiemelt jelentősége van a vegánok esetében, hiszen számukra a gombák jelentik az egyetlen – nem mesterségesen dúsított – D-vitamin-forrást.
• A nyomelemek közül szeléntartalmuk emelhető ki, amely az immunrendszer erősítése, a haj, bőr és körmök egészségének biztosítása mellett a pajzsmirigy működéséhez is fontos. Emellett vasat, rezet is tartalmaznak.
• A gombákban nagy mennyiségben van jelen a sejtvázak egyik alapvető molekulája, a kolin, ami az agyi- és idegrendszeri működést olajozhatja meg. {idozito4}

Sokkal többre jó, mint gondolod
A gombákhoz az állatkísérletes eredmények és a humán vizsgálatok alapján több kedvező hatást is kötnek:
• antioxidáns,
• koleszterinszint-csökkentő,
• vérnyomáscsökkentő,
• testsúlykontrollt segítő,
• gyulladáscsökkentő,
• májvédő,
• vércukorszintet kedvezően befolyásoló,
• kórokozókat elpusztító, baktérium- és vírusellenes és
• tumorellenes hatás.

gomba3Gomba, gyógygomba, gyógyszer
Kínában, Japánban és Malajziában a hagyományos népi gyógyászatban évezredek óta alkalmazzák a nagygombákat a legkülönfélébb egészségi panaszok kezelésére. A modern tudomány lépésről lépésre fedezi fel azokat az összetevőket, amelyek a gombák vagy egy adott gomba pozitív élettani hatásáért felelőssé tehetők, sorra írják le azokat a molekulákat, amiknek köszönhetően immunerősítő, fogyasztó vagy vércukorszint-csökkentő hatásúak a gombák.
A XXI. században az egzotikus nevű, gyógyító gombák térhódítása a modern világban, így nálunk is megfigyelhető. Minden túlzás nélkül kijelenthető azonban, hogy a gombák világa még nagyrészt feltáratlan terület. Jelenleg is intenzív kutatások folynak annak a megismerésére, hogy a különféle fajták milyen hatásúak lehetnek a különféle megbetegedések kezelésében. Meghatározásra várnak a dózisok is, hiszen alig ismert, hogy egy adott panasznál mennyit javasolt fogyasztani a kedvező hatás érdekében belőlük.

Gyógygombák – főszerepben a poliszacharidok
Gyógyászati szemszögből a gombák legfontosabb összetevőik a poliszacharidok, illetve az oligoszacharidok, ezek a molekulák egymáshoz láncszerűen kapcsolódó több-kevesebb cukoregységből épülnek fel. A poliszacharidok sokfélék lehetnek, kiemelhetők közülük az emészthetetlen béta-glükánok, a mannánok, a galaktánok vagy a xilánok; az oligoszacharidok közül pedig az úgynevezett frukto-oligoszacharidok.
TUDTAD? A gombák poliszacharidjai nem olyan cukrok, mint az egészségre károsnak kikiáltott répacukor vagy a vércukorszintet rövid időn belül intenzíven megemelő glükóz,- a gomba poliszacharidokat sokkal inkább rostszerű anyagokként kell elképzelni.

Gombarostok segíthetnek a testsúlykontrollban
A gombákban lévő rostok felelnek többek között azért, hogy fogyasztáukaát követően kialakuljon a teltségérzet, így hozzájárulnak a testsúlykontrollhoz, és azon keresztül számos civilizációs betegség (pl. diabétesz) megelőzéséhez. Egy csészényi apróra vágott csiperkegomba vagy egy ugyanakkora adag shiitake gomba, függetlenül attól, hogy az grillezve vagy wok-on sütve készül, körülbelül 3 gramm rostot tartalmaz. Ez pedig nem elhanyagolható mennyiség! Kimutatták, hogy naponta plusz 3 gramm béta-glükán rost elfogyasztása 5 %-kal csökkenti a koleszterinszintet.

Prebiotikumokban gazdagok
A gombák poli- és oligoszacharid-tartalma az emberi szervezetben „tápanyagként” szolgál több, a bélben élő mikroorganizmus számára, és képes előnyösen befolyásolni azok növekedését, szaporodását. Másként fogalmazva: fogyasztásukkal, legyen szó csiperkéről vagy bokorgombáról, a bélcsatornánkban élő jótékony baktériumokat etetjük, azok életterét támogatjuk. A bélben élő baktériumok összessége, azaz a bélflóra szerepet kap különféle betegségek (pl. elhízás, magas koleszterinszint, cukorbetegség) megelőzésében és kezelésében éppen úgy, mint az immunrendszeri, gyulladásos és allergiás folyamatok befolyásolásában. A gombák összetevői tehát a bélflóra közvetítésével is kedvezően hatnak az emberi szervezetre.

gomba1 nImmunerősítés gombákkal
A gombákban lévő poliszacharidok immunstimuláns hatásúak, azok fokozott működésre, kifejezettebb védekezésre késztetik az immunrendszert. Ez előnyös lehet az őszi-téli időszakban, amikor a légúti fertőző kórokozókkal, a náthát vagy influenzát okozó vírusokkal szembeni ellenállóképesség fokozása a cél.
Talán ez magyarázza azt is, hogy egyes gombáknak rákellenes hatást tulajdonítanak.
Az immunrendszer működésének serkentésével függhet össze az is, hogy a gyógyászatban használt gombáknak és az azokból nyert kivonatoknak rákellenes hatást tulajdonítanak. Így például a Grifola frondosa (bokrosgomba) poliszacharidjai serkentik a mellrákos betegek immunrendszerét, a Lentinus edodes (shiitake)-ből kinyert lentinán nevű vegyület pedig meghosszabbíthatja a gyomorrákos betegek túlélését, vagy például a gombák béta-glükán hatóanyagai hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a colitis ulcerosa-s betegeknél ritkábban alakuljon ki béldaganat.

Mini gombalexikon
Az elsősorban a gyógyhatásukért alkalmazott gombák közül jó néhány különféle készítményeivel a bioboltokban, patikákban is találkozhatsz.
1. Ganoderma lucidum (= pecsétviaszgomba, a „gombák királynője”)
2. Grifola frondosa (= bokrosgomba)
3. Cordyceps sinensis (= hernyógomba)
4. Lentinus edodes (= shiitake)
A gyógygombás készítmények vásárlása során érdemes arra ügyelned, hogy milyen mértékben koncentrált termékről van szó, azaz a fogyasztásával mennyi poliszacharidot juttatsz a szervezetedbe.

Nem létezik mindent gyógyító gomba!
Bár több reklámban minden betegség kezelésére alkalmas „csodaszernek” titulálják a gyógygombákat, csodatévő tulajdonsággal ezek sem bírnak. A (gyógy)gombák fogyasztása elsősorban a kiegyensúlyozott táplálkozás részeként ajánlható, illetve betegségek esetén az orvos által rendelt gyógyszerek szedése mellett, nem pedig azok helyett lehet próbálkozni velük.

Dr. Budai Lívia PhD.
szakgyógyszerész

Forrás
[1] Friedman M. Mushroom polysaccharides: Chemistry and antiobesity, antidiabetes, anticancer, and antibiotic properties in cells, rodents, and humans. Foods. 5; 80. 2016.
[2] Jayachandran M. et al. A critical review on health promoting benefits of edible mushrooms through gut microbiota. Int. J. Mol. Sci. 18; 1934. 2017.
[3] Elsayed EA. et al. Mushrooms: A potential natural source of anti-inflammatory compounds for medical applications. Mediat. Inflamm. ID 805841. 2014.
[4] What is the nutritional value of mushrooms? www.medicalnewstoday.com; 2019. aug. 9.