termekeny1 l

Amikor nem jön össze a baba, akkor a legtöbben kétségbe esnek, hiszen tudják, küzdelmes időszak köszönt rájuk. Pedig lehet, hogy egy egyszerű első lépésként a tányérjukra kellene ránézniük!

A rossz táplálkozásról, a készételek, feldolgozott élelmiszerek fogyasztásáról rég tudjuk, hogy komolyan hozzájárulnak az elhízás mértékének növekedéséhez. Ezzel együtt – bár nyilván ennek sok más oka is van, a termékenységi mutatók is egyre csökkennek, mégpedig a nőknél és a férfiaknál is, egyre több az olyan pár, akiknek nem jön össze a baba megfoganása. Nem csoda, hogy egyre több kutatás foglalkozik azzal, hogy milyen összefüggés is állhat fenn a között, hogy mit eszünk, mennyi a testsúlyunk és termékenyek vagyunk-e. A 70-es évek óta folyó vizsgálatok során sikerült már olyan következtetésekre jutni, amelyek pozitív változást hozhatnak, és étrendi változásokat, javaslatokat tenni, amelyek talán könnyebbé teszik a baba érkezését.

Tudatos, bababarát táplálkozás
Sok mindenről derült már ki, hogy pozitív hatással van a termékenységre. Úgy tűnik, csökkenti a nők terméketlenségi mutatóit, ha például a vasat olyan, nem állati forrásokkal visszük be, mint a sötétzöld leveles zöldségek (brokkoli, spenót stb.) vagy a hüvelyesek. Pozitív hatású a teljes zsírtartalmú tejtermékek legalább napi egyszeri fogyasztása, a fehérjék minél inkább növényi eredetű élelmiszerekkel való bevitele (hüvelyesek, zöldségek által). Az állati zsírokkal szemben a kezeletlen növényi olajok (extra szűz, hidegen sajtolt olajok) választása tűnik jónak, a multivitaminkészítmények szedése, a cukorfogyasztás csökkentése, a gabonák minél kevésbé feldolgozott változatának választása szintén hasznos. A táplálkozási szokások megváltoztatása mellett nagyon nagy szerepe van a testsúlynak, a dohányzásnak, a környezeti károsító tényezőknek és az edzésnek is. {idozito4}
TUDTAD? Azok a nők, akiknek 20-nál kevesebb, vagy 30-nál több a BMI indexe, szinte biztosan nehezebben esnek teherbe.
Az aktív vagy passzív dohányzás, az alkohol- és koffeinfogyasztás közepes szintje még nem mutat összefüggéseket a babára várakozás idejével, de ahogy ezeknek a mennyisége növekszik, úgy nő a meddőség esélye is. Érdekes, hogy a mérsékelt borfogyasztás inkább növeli a teherbe esés esélyét.
Az olyan környezeti hatások, mint például a higanynak való kitettség, szintén növeli a meddőség esélyét, éppen ezért fontos kerülni a szennyezett területekről származó tengeri halakat és a nagyobb, ragadozó halakat, mert ezekben az általuk elfogyasztott kishalak higanytartalma is felgyűlik. Az egyik legjobb támogatója a könnyebb teherbe esésnek a rendszeres edzés, de semmiképpen sem az, hogy a teljes kimerülésig hajtsd túl magad, mivel az további komoly stresszt vált ki a szervezetben.

termekeny2Mi kell a nők tányérjára?

A nők életében biológiai és hormonális értelemben is sokféle fázis váltja egymást, és ez mindig azzal jár, hogy a szervezet tápanyag igénye is megváltozik. Régóta sokat foglalkoztak azzal, hogy a várandósság és a szoptatás idején milyen plusz tápanyagokra lehet szükség, de ma már tudjuk, hogy a teherbe esést megelőzően is figyelni kell, nehogy hiányt szenvedjen valamiből a szervezet.
• Kalcium
A kalcium természetesen minden életszakaszban elengedhetetlen tápanyag, hiszen ez az egészséges csontszerkezet és fogak biztosítéka. A magyar lakosság nagy százaléka mégis keveset visz be belőle, pedig a szükséglet a terhesség és a szoptatás idején különösen megnő. Ha ilyenkor is alacsony a bevitel, akkor a baba fejlődéséhez szükséges mennyiséget az anya szervezetének szükségletéből vonja el, így gyengülnek a csontok és romlanak a fogak.
Mivel vihetem be? Nagyon jó források a tejtermékek, az olajos magvak, a zöldségek
• Egészséges zsírsavak
A nőknek ebben az életszakaszban különösen fontos az egészséges, telítetlen zsírsavak fogyasztása, és figyelni kell az omega 3 és 6 bevitelre is. Ezek biztosítják a szív egészségét, ajánlott szintjük azonban nem magasabb az átlagosnál ilyenkor sem.
Mivel vihetem be? Lehetőleg higanyszennyezéstől mentes tengeri halak és herkentyűk formájában, növényi olajokban
• Folsav
Talán ez az a tápanyag, ami mindenkinek eszébe jut, ha a várandósság alatti egészséges táplálkozásról van szó, és azt is tudjuk, hogy a magzati fejlődés első pillanatától lényeges szerepe van, éppen ezért már a babavárásra való felkészülés idején érdemes figyelni a plusz bevitelre. Ráadásul a könnyebb teherbe esésben is segít a megfelelő folsavszint. Aki babát szeretne, annak legalább napi 0,4 mg-ot kell bevinnie ebből a mikrotápanyagból.
Mivel vihetem be? Leveles zöldségekkel
• Jód
A babavárás és a szoptatás idején megnő a jódszükséglet, de az sem elhanyagolható tény, hogy az alacsony jódszint károsan befolyásolja a pajzsmirigy működését, és ez akár meg is akadályozhatja a baba érkezését. A magyar lakosság nagy része jódhiányos, így akinek nincs pajzsmirigy túlműködése, annak érdemes különösen figyelni erre az ásványi anyagra.
Mivel vihetem be? Jódtartalmú ásványvizekkel, jódozott só használatával
• Vas
A vas fontosságával régóta tisztában vagyunk, különösen a vérszegénységgel való összefüggésben, de azt sokan nem tudják, hogy a vas milyen fontos szerepet játszik a magzati fejlődésben.
Mivel vihetem be? Vörös húsokkal, zöld leveles zöldségekkel

Óvatosan!
Mielőtt bárki egy multivitamin készítménnyel oldaná meg a szükségesnek gondolt mikrotápanyagok bevitelét, nagyon jól nézze meg, hogy melyiket választja. Ma már elérhetők babaváráshoz összeállított készítmények is, de érdemes egy minél részletesebb vérképpel a nőgyógyásszal is konzultálni ezek szedéséről. Az egyéb táplálékkiegészítők, különösen a testsúly csökkentésére készült szerek szedésével viszont különösen bánjunk óvatosan, ha babát szeretnénk (ezeken általában szerepel is ez a figyelmeztetés). Mivel a várandósságról nem azonnal, hanem napokkal, akár hetekkel később szerzünk tudomást, ha valóban élesben tervezzük a babát, inkább csak olyan dolgokat vigyünk be, amelyeket már terhesen is beszedhetünk.

termekeny3És mit egyenek a férfiak?

Természetesen nem csak a nők „felelősek” a baba érkezéséért, az elmúlt időszakban kimutathatóan csökkent a férfiak átlagos spermiumszáma, amelynek nyilván sok oka van, de ezek közül az egyik a táplálkozásban keresendő. A rossz szokások ilyen szempontból is rossz hatással vannak a férfiak szervezetére, a táplálkozás megváltoztatása meghatározó lehet a termékenység fokozásában.

• Osztriga
A vágyfokozóként számontartott osztriga rengeteg cinket tartalmaz, aminek kulcsfontosságú szerepe van a spermaképződés fokozásában. E hatása mellett az osztriga fogyasztása a tesztoszteronszintet is növeli, amely nélkül biztosan nincs baba!
• Gyümölcsök és zöldségek
A friss gyümölcsök és zöldségek antioxidáns tartalma a spermák egészségének is záloga. Ha minden nap elegendő mennyiséget fogyaszt belőle a férfi, a benne lévő antioxidánsok kivédik a spermiumokban létrejövő sejtkárosodásokat, ezzel segítve gyorsabb mozgásukat, és a megtermékenyítést. A sárgarépa, leveles zöldségek, édesburgonya, piros paprika, sárgabarack, sárgadinnye A-vitamin tartalma a genetikai károsodások ellen véd. A C-vitamin a sperma életképességének záloga.
• Gránátalma juice
A gránátalma leve az egyik legjobb választás, ha a férfi termékenység növeléséről van szó. A gyümölcs tele van olyan antioxidánsokkal, amelyek megvédik a spermiumokat a sejtkárosodásoktól. Ugyanezek az összetevők erősebbé is teszik a spermiumokat, és segítik abban, hogy gyorsabban eljussanak a petesejthez.
• Olajosmagvak
Az olajosmagvak tele vannak cinkkel és E-vitaminnal. A cink elegendő napi fogyasztása javítja a spermiumok minőségét – de vigyázni is kell vele, mert a túl sok cink kárt okoz. Az E-vitamin a spermák életképességét javítja.
• Tojás
A tojás két összetevője is fontos szerepet játszik a spermák egészsége szempontjából. A B12-vitamin és a szelén fogyasztásával a minőségük is javul és a számuk is emelkedik.
• Brokkoli
A brokkoli nem csak a nőknek, de a férfiaknak is segít a sikeres gyermekvállalásban. A benne lévő folsav ugyanis a spermaszámot is növeli.
• Hús
Különösen a vörös húsok és a pulyka húsa tartalmaz sok cinket, de nem annyit, hogy könnyű lenne vele túladagolni ezt az ásványi anyagot. Természetesen alapvető igazság itt is, hogy inkább otthon főzött, mint feldolgozottan vett állapotban érdemes enni belőlük, mivel a feldolgozott húsáruk különösen sok sót, tartósítószereket és más olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek az általános egészségi állapotot rontják, és a spermák egészségét is károsítják.

Óvatosan a férfiaknak is!
A nőknek szánt figyelmeztetések itt is igazak: a táplálékkiegészítők között ma már könnyen találunk férfi termékenységet, a spermiumok egészségét és számát szolgáló összeállításokat, de érdemes egy vérkép birtokában andrológus specialistával konzultálni. Az egyéb táplálékkiegészítők, edzéshez, fogyáshoz szedett készítmények inkább kerülendők ilyenkor, ahogy a nagy mennyiségű alkohol fogyasztása és a dohányzás is!