agy1 lNem jutnak eszedbe nevek, időpontok? Nehezen megy a tanulás és a memorizálás? Nem kell ahhoz az 50+ kategóriába tartoznod, hogy elfelejts fontos dolgokat, „kiessen” egy-egy név, vagy azon kelljen gondolkodnod, miért is jöttél be ebbe a boltba!

Fiatalok esetében is csökkenhet a koncentrálóképesség, és gyakoribbá válhat a nem szándékos figyelmetlenségek elkövetése, ugyanis a koncentrálóképességgel és a memóriával összefüggő kisebb fennakadások oka iskoláskortól kezdve nyugdíjas korig hasonló: gyakran az idegek „tápanyag- és vitaminhiánya”, illetve az agyi keringés romlása a felelős a tapasztalt kellemetlenségekért.

Felejtsd el a felejtést! Van néhány hatóanyag, vitamin és táplálék, amik segíthetnek a problémán. {idozito4}

Ómega-3 zsírsavak igazolt hatásokkal
A tengeri halakból vagy bizonyos rákokból kinyert többszörösen telítetlen, ómega-3 zsírsavakban gazdag olajok, a halolaj és a krillolaj a szív- és érrendszer működésének támogatása mellett az agyi funkciókat is megolajozzák. Az ómega-3 zsírsavak közül kiemelkedően fontos az EPA (eikozapentaénsav), az ALA (alfa-linolénsav) és a DHA (dokozahexaénsav). Ezek valamennyien kedvező hatást fejtenek ki az idegsejteket határoló sejtmembránra. Az eredmény az idegsejtek közötti információáramlás gyorsulása, a koncentrálóképesség javulása lehet.
A megfelelő ómega-3 ellátottság már magzatkortól kezdve lényeges. Az ómega-3 zsírsavak az agyi funkciók, köztük a látás egészségéért is felelnek. Pár év elteltével kisiskolásoknál a diszlexia és a figyelemhiány orvoslásában lehetnek pozitív hatásúak az ómega-3-zsírsavak. Svédországi kutatási eredmények alapján a megfelelő DHA-ellátottságú gyermekek jobban olvasnak, mint a kortársaik. Már fiatalkorban megéri odafigyelni a kellő DHA- és EPA-bevitelre, mivel az bizonyos fokig védhet az időskorban előforduló elbutulástól (azaz demenciától; többek között az Alzheimer-kórtól is).
Ha élelmiszerekről van szó, akkor a tengeri halak a legtökéletesebb ómega-3 források, de ha patikaszerekben gondolkodsz, akkor is számos készítményben, általában kapszulákban lelhetők fel az előbb említett zsírsavak, értékes olajok.

Lecitin – zsírszerű anyag a szellemi fittségért
Ha az agyi funkciók javításáról van szó, sokan lecitinhez (a csomagoláson gyakran foszfatidilkolinként szerepel a név) nyúlnak. A lecitin az agyban és az idegsejtekben is előforduló természetes anyag, éppen ezért úgy vélik, hogy az a kognitív funkciók (megfigyelőképesség, gondolkodási funkciók, emlékezet, érzékelés-észlelés) őre. Érdekes módon széles körű tudományos vizsgálatok eddig ezt nem bizonyították be. Ha természetes formában szeretnél a lecitinhez hozzájutni, akkor javasolt sok tojást enned, és ne ódzkodj az élesztőtől és a szójától!

agy4 nAz agy gyógynövénye a páfrányfenyő
Ha az agyi keringés serkentéséről van szó, akkor a gyógynövények közül a páfrányfenyő (latinul: Ginkgo biloba) levelének kivonatát tartalmazó kapszulák, tabletták a leggyakrabban használtak. Tudományosan elfogadott, hogy az enyhe mentális hanyatlás, illetve a súlyosabb forma, a demencia jeleit mutató személyeknél hatásos a Ginkgo biloba kivonata; annak hosszú távú szedése képes a panaszokat enyhíteni. Azt, hogy a Ginkgo kivonatainak szedése pozitívan hat-e azokra a fiatal, egészséges személyekre (akiknél a szellemi hanyatlás jelei nem fedezhetők fel) egyelőre nem igazolt. Másként fogalmazva, ha – egészséges szellemi funkciójú személyként – egy vizsgádra vagy egy erős koncentrációt igénylő eseményre szeretnéd magad felturbózni, akkor nem biztos, hogy érezhető hatást fog kifejteni a páfrányfenyős kivonatok szedése.

Érdemes az antioxidáns-bevitelre is ügyelni!
Az antioxidánsok (pl. növényi karotinoidok, C-vitamin) fogyasztása javíthatja a koncentrálóképességet, növeli a frissességet. Az utóbbi időben vizsgálatok tárgya volt több ismert, étrend-kiegészítő készítményekben használt antioxidáns (pl. rezveratrol, lutein, zeaxantin). A kutatók a luteinnel kapcsolatosan, különösen, ha azt DHA-val kombináltan szedték, pozitívan nyilatkoztak, a memória és a tanulási teljesítmény javulásáról számoltak be. A szőlőben nagy mennyiségben található rezveratrolnál pedig az agyi keringés serkentését mutatták ki, noha ezt nem tudták egyértelműen az agyi funkciók javulásával összekapcsolni.
Antioxidánsokhoz ízletes, finom formában is hozzájuthatsz, a színes bogyók (áfonya, szeder, kökény, szőlő) és zöldségek dúskálnak antioxidánsokban.

Vitaminok, ásványi anyagok az agynak
Ha a koncentrációs problémák kimerültséggel, fáradtsággal is társulnak, nem árt, ha odafigyelsz az ásványi anyagok és a vitaminok bevitelére. Elsősorban a magnézium és a különféle B-vitaminok komplex formában való alkalmazása segíthet.
Egyes vizsgálatok szerint a multivitaminok egészséges felnőtteknél való alkalmazása az azonnali szabad felidézési teljesítményt javítja, és ez annál kifejezettebb, minél többféle összetevőt tartalmaz az adott készítmény. (A szabad felidézés az emlékezet vizsgálatának egyik módszere. A vizsgálatba bevont személyeknek egymással nehezen összekapcsolható kb. 15-20 szó listáit prezentálják, majd azt kérik tőlük, hogy a lehető legtöbbet idézzék fel belőlük). Emellett a matematikai képességek javulásáról is beszámoltak a vitaminos „kombót” szedőknél. Megjegyzendő, hogy a hatás nem „máról holnapra” jelentkezett, a multivitaminokat 6 héttől 6 hónapig terjedő időtartamokban alkalmazták.

agy4 n2Vigyázat! Veszélyes szerek is vannak a neten
Többen a remélt hatás érdekében súlyos mellékhatásokat kockáztatnak. Erre hozható példaként a korábban Magyarországon is forgalomban volt modafinil hatóanyagú gyógyszer (illegális) használata. A modafinilt súlyos narkolepszia (alvás-ébrenlét zavar) esetén az éberség elősegítésére alkalmazták. Életveszélyes bőrreakciók, szív- és érrendszeri és súlyos pszichiátriai mellékhatások miatt azonban az európai gyógyszerhatóság (EMA) kivonta a gyógyszert a piacról. Nemrégiben a hatóanyag magzatkárosító hatásáról számoltak be. Ennek ellenére, néhány éve „divatba jött” a tanulási-, vizsga- vagy a munkateljesítmény (internetről rendelt vagy illegálisan beszerzett) modafinil-tartalmú gyógyszerrel való fokozása. Ettől óva intenek a szakemberek, mivel a modafinillel való próbálkozás súlyos egészségi kockázatot jelent.

Dr. Budai Lívia PhD.
szakgyógyszerész