dieta2Fel-le, sikertelenség, éhezés és elfogyó energia. Nem beszélve a szorongásról, a bűntudatról és a hangulatingadozásokról. Vajon miről beszélünk? Igen: a fogyókúrákról, ami a modern kor új életformájává lett. Pedig lehetne másképp is!

Miért is diétázik valaki? Az alapvetésnek nem annak kellene lennie, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben, és végső soron egészségesebbek legyünk? Valami nagyon félrecsúszott a súlyunk menedzselését illetően, és ma már a legtöbben csak a kilókat számolják, ezzel egyértelműen kudarcra ítélve magukat: mert el sem érik a kitűzött célt, mert nem jó célt tűznek ki, vagy mert a kínkeservesen elért eredményt nem tudják elérni. A statisztikák megdöbbentőek: szinte mindenki, de legalábbis majdnem minden nő fogyókúrázott már valaha életében, a legtöbben többször is. A választott módszerek pedig sajnos a legtöbbször egyáltalán nem az egészséget szolgálják, és inkább a gyorsaságra, mint a megbízhatóságra törekszenek.
Régóta tudjuk – ha csak elméletben is – hogy a diétának inkább életmódváltásnak kellene lennie, így fenntarthatóvá, sikeressé és eredményessé válhatna. Mégis a tapasztalat azt mutatja, hogy ez inkább kivételes viselkedésnek számít. Így hát nem marad más, mint végignézni, ahogy divatos és egészségtelen módszerek váltják egymás, miközben az elhízás és a vele kapcsolatos betegségek mértéke és gyakorisága egyre emelkedik. Mintha már mindent kipróbáltunk volna: alacsony zsírtartalmat, alacsony szénhidráttartalmat, gluténmentest, mindenmentest, paleot és egyre csak kövérebbek és betegebbek lettünk. Éppen ezért talán már kimondhatjuk: a fogyókúra, ahogy eddig csináltuk, nem hatékony, nem egészséges, mégpedig azért, mert az egész alapvetés nem stimmel, az egész történet több ponton is megbukik! {idozito4}

Akaraterő vagy tudás?
„Ma kell elkezdened!” „Ha most elkezded, akkor lehetsz csak sikeres!” „Sőt, már tegnap kellett volna!” Tele van az internet és az egész világ ezekkel az üzenetekkel. A legtöbb ember éppen így áll hozzá: belevág, ha készen áll rá, ha nem, hiszen azt gondoljuk, a fogyás, a diéta csak arról szól, van-e elég akaratereje valakinek. Pedig ez egyáltalán nem igaz!
Hogy miért? Azért, mert abban a világban, ahol éppen a rossz döntéseket a legkönnyebb meghozni és a rossz választás a legkönnyebb, komoly tudást, energiát és elszánást igényel úgy enni, hogy az karcsúnak és egészségesnek tartson meg. Tudás és megfelelő ismeretanyag kell hozzá, hogy megkülönböztessük a jó és a rossz megoldásokat és választásokat, további tudás, hogy megtanuljuk megtalálni a jó alapanyagokat, ezeket jó helyről beszerezzük és jól elkészítsük. Persze nem lehetetlen a feladat, sokkal nehezebb dolgokat is megtanultunk már, de nem segít, hogy a rengeteg, egymásnak ellentmondó információ olyan sok helyről érkezik, sokszor ellenőrizetlenül, és egyáltalán nem könnyű az igazat a hamistól, a helyeset a divatostól elkülöníteni. Éppen ezért lényeges, hogy időt és energiát szánjunk a tanulásra, és használjuk a megszerzett információkat. Jobb tehát nem az akaraterőre támaszkodni, hanem inkább megszerezni az egészséges táplálkozás alapinformációit, és így, ha az akaraterőnk feladná, a tudásunk átlendít a krízisen.

Rövidtávú megoldás egy állandó problémára?
A mérleg akár holnap mást mutathat, mint ma reggel, de a tendencia, hogy a finom ételek és az életet megkönnyítő megoldások világában hízni kezdünk, hosszútávú. Éppen ezért alapvető hiba, ha erre a gondra rövidtávú megoldást próbálunk találni. A súlyunk kordában tartásának és az egészség megőrzésének egyetlen hosszútávú módja, ha valóban hosszútávú életmódváltozásokat vezetünk be. Ha bármelyik villámdiéta valódi megoldást kínálna, már biztosan tudnánk róla – az pedig biztosan nem megoldás, ha úgy tartjuk hosszú távon egy súlycsoportban magunkat, ha jojózunk a kilókkal!

dieta1Az egység hiányában van az erő hiánya
Nem ritka, hogy egyes családokban, párokban valaki végre tenni kezd az egészségéért és a pluszkilók ellen, de egyedül van a törekvésével. Így egyrészt nem kapja meg a megfelelő támogatást és sokkal nehezebb dolga lesz. Másrészt a környezetében élőknek sem segít a megfelelő döntést meghozni és a megfelelő információkat megszerezni. Amikor a szülők a saját súlyukért tesznek, de elnézik, hogy gyerekeik ne egészséges táplálékon nőjenek fel, azzal egy következő generációnak jelölik ki a küzdés útját. Ha az egész család egyszerre vág bele a változásba, sokkal könnyebb és jobb lesz mindenkinek.

A célsúly nem díj
Valójában miért is találunk ki magunknak egy kitűzött súlyt és ragaszkodunk ehhez? Tényleg az a fontos, hogy hatvan alá mész, vagy az, hogy jól nézel ki, jól érzed magad, csúcsformában vagy és az egészséged is rendben van? Éppen ezért is nagy hiba úgy kezdeni a diétát, hogy egy célsúlyra hajtunk, mert a díj nem ez, hanem egy jobb élet. Azt pedig pont nem érjük el, ha a kiválasztott diétánk miatt rosszul érezzük magunkat, ha árt nekünk, ha olyan megszorító, hogy az evés minden örömétől megfoszt. Tényleg az a lényeg, hogy még a nyaralást vagy egy családi vacsorát se élvezhessünk? Ha ezt érzed, akkor a kitartásod sem fog sokáig tartani. Éppen ezért érdemes egy valóban élvezhető életstílust kialakítani, ami olyan étkezésekkel jár, amelyek örömet is okoznak, és még egészségesek is.

A belső erő a kívánságok helyett
A diétázás általában azzal jár, hogy mást választunk, mint amit egyébként ennénk. Az azt jelenti, hogy állandóan ott lebeg felettünk a kísértés és a visszaesés esélye, vagyis folyamatosan nagyon sok energiát használunk fel arra, hogy az akaraterőnkkel a jó úton tartsuk magunkat. A hosszútávú változáshoz az kell, hogy akár az életterünkön, időbeosztásunkon is változtassunk, így a jó választásokra tehetünk a rosszak helyett. Mivel a tudatosan hozott döntések mindig is alárendelődnek az ösztönös kívánságainknak, a diéta is kudarcra ítél minket.

De akkor mi működik?
Az élelmiszeripar folyamatosan bombáz bennünket a cukros, akár függést kialakító adalékanyagokkal készült élelmiszerekkel, már a babáknak szánt ételek is túlédesítettek. E mellett a különféle fogyókúrák sora zúdul ránk. Hogy lehet elmenekülni ezek elől? Kénytelenek vagyunk saját étkezési kultúrát kialakítani, aminek alapelvei a teljes értékű, igazi, nem túl sok étel fogyasztása, és a rendszeres fizikai aktivitás beemelése az életünkbe, nem beszélve a szervezetünk reakcióinak, működésének ismeretéről. A változások szóljanak hosszú távra, és tanuljuk meg, mi jó nekünk, nem az állandóan változó trendeket és az influenszerek kénye-kedvét követve. Ne diétázz – éld meg az új életmódot! Szeresd azokat az ételeket, amelyek szeretnek téged, és ne a gyors fogyás legyen a célod, hanem a hosszútávra szóló egészség.