laktozEgyre többen vannak, akik különféle élelmiszerek, összetevők fogyasztása után kellemetlen tünetekkel szembesülnek. A laktózérzékenyek számára szerencsére már sokféle alternatív választás létezik.

Miért okoz bajt a laktóz?
A tejcukor, azaz a laktóz, két egyszerű cukorból (glükózból és galaktózból) felépülő szénhidrát. A táplálékkal elfogyasztott laktóz emésztése a vékonybélben történik, ahol a laktáz enzim egyszerű cukrokká bontja, amelyek így már fel tudnak szívódni. Probléma akkor adódik, ha a szervezetben a laktáz enzim hiányzik, vagy mennyisége csökken, így a tejcukor bontatlanul halad a bélrendszerben és végső soron a vastagbélben található bélbaktériumok bontják le zsírsavakká és gázokká. Vagyis a laktózintolerancia igazán nem is érzékenység, hanem inkább a tejcukor emésztésének zavara.

Mennyi laktóz van a sajtban?
Globálisan (önbevallás alapján) a fogyasztók több mint egyharmada állítja, hogy háztartásában élelmiszerallergiával vagy -intoleranciával rendelkező személy található. Allergén hatást kifejtő összetevőként leggyakrabban a tejet és a laktózt, illetve a kagylókat jelölték meg. A laktózérzékenyek száma a világban nagy eltérést mutat, legtöbben az afrikai és ázsiai népcsoportokban vannak, északról dél felé haladva előfordulásuk növekszik.
Magyarországon a felnőtt lakosság közel harmadánál okoz tüneteket a tejtermékek fogyasztása. A GfK piackutató adatai szerint a 2016-ban laktózmentes terméket vásárlók 86 százaléka laktózintolerancia által nem érintett fogyasztó, és minden második háztartás vásárolt legalább egyszer laktózmentes tejet, sajtot, joghurtot, tejdesszertet, ízesített tejitalt, jégkrémet, tejfölt, tejszínt, vajat vagy tejes snackeket (tejszeletet, túró rudit). Látható, hogy a hazai vásárlók nagy száma valódi érintettség nélkül választ laktózmentes élelmiszereket.

• A tej laktóztartalma 4-5 gramm/100 milliliter,
• a fermentált tejtermékek, tejföl, joghurt, kefir, valamint a sajtok ennél kevesebbet tartalmaznak, mivel előállításuk során a tejcukortartalom csökken. Emiatt például a hosszú érlelésű sajtok laktóztartalma szinte elhanyagolható.
• Az élelmiszeripar a tejcukrot összetevőként is felhasználja, elsősorban a sütő-, édes-, cukrászipari, húsipari termékek, húskonzervek, instant termékek, salátaöntetek, készétel konzervek előállítása során.
• Mindemellett a tejcukrot az élelmiszerek mellett gyógyszerek, homeopátiás készítmények, továbbá étrend-kiegészítők is tartalmazhatják tablettázó anyagként. Így a diétát folytatóknak körültekintőnek kell lenniük élelmiszer-választásuk során, azonban az élelmiszeripar és a szabályozás ebben is segíti a fogyasztót.

A címkén: laktózmentes
Az egyre szélesedő választékban kapható laktózmentes tej és tejtermékek megkönnyítik a diétázók mindennapjait, de emellett is számtalanszor adódhat olyan élethelyzet, amikor nehezen oldható meg az étrend szabályainak betartása. Ugyan egyre könnyebben találnak olyan szállodát, éttermet, büfét, kávézót, ahol laktózmentes tejjel ihatják kávéjukat, mégis ritkábban fordul elő, hogy a tejjel készült ételek laktózmentesek. Ilyen esetben tudatosabban át kell gondolni, hogy mit tolerál az egyén, és mi az, amit már nem tud elfogyasztani, illetve megoldást jelenthet a laktáztartalmú rágótabletta vagy csepp fogyasztása.

TUDTAD? Jelenleg nincs egységes uniós szabályozás a laktózmentes/laktózszegény kifejezések alkalmazását illetően, így a tagállamok nemzeti hatáskörben rendelkeznek jogszabály vagy útmutató formájában. Hazánkban nincs életben a laktózmentességre vonatkozó érvényes szabályozás, de a korábbi, jogszabály által rögzített küszöbérték a gyakorlatban most is használt és elfogadott. Így hazánkban egy termék laktózmentes, ha 0,1 gramm/100 grammnál (vagy 100 milliliter) kevesebb laktózt tartalmaz.
A fogyasztók tájékoztatása érdekében a hatályos uniós és nemzeti jogszabályok rendelkeznek a gyakori allergének és intoleranciát okozó összetevők, például a tejcukor jelöléséről az élelmiszereken és a készételeken. Így a tejcukrot az élelmiszerek címkéjén az összetevők között kiemelve, allergéninformációként meg kell jeleníteni, valamint az étlapokon (a közétkeztetésben és vendéglátásban is) fel kell tüntetni, vagy szóban tájékoztatást kell róla nyújtani.

Mindennapi odafigyelés
A NAK által laktózmentes diétát folytatók körében végzett kérdőíves felmérés eredményeiből kiderül, hogy, főként az érzékenységgel rendelkezők, fegyelmezetten, nagy odafigyeléssel állítják össze mindennapi étrendjüket. A diétázók fokozott termékismerettel rendelkeznek és élelmiszer-választásuk során bizalommal tekintenek az élelmiszerek jelölésére. A diétába illeszthető élelmiszerek választékával, beszerezhetőségével és árával viszonylag elégedettek, míg az érzékszervi tulajdonságok esetenként további fejlesztést igényelnek az előállítók részéről. A mentes diétázók körében a hazai termékek előnyt éveznek.
Annak ellenére, hogy a laktózmentes diéta számos lemondást és odafigyelést követel a fogyasztóktól, a szabályozási követelmények betartása mellett az élelmiszeripar szereplői igyekeznek a diétára szoruló fogyasztók igényeinek maximális kiszolgálására, amelyhez további segítséget fog nyújtani a NAK hamarosan megjelenő kiadványa.

Mentes élelmiszerek kézikönyve
A mentes, azon belül a laktózmentes élelmiszerek iránti fogyasztói kereslet folyamatosan nő. A diétára szoruló, illetve azt önkéntesen választó fogyasztók igényeinek kielégítése érdekében az előállítóknak komoly figyelmet kell fordítaniuk az alapanyagokra és az alkalmazott technológiára egyaránt. Az élelmiszeripari előállítók hiteles és gyakorlatias tájékoztatása érdekében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari kézikönyveket jelentet meg. A sorozat első részei az élelmiszeripari alapfogalmakat és a gluténmentes élelmiszereket mutatták be. Az újabb fejezet a laktózmentes élelmiszerekkel kapcsolatos ismereteket összegzi a téma elismert szakembereinek segítségével. A kiadvány fejezetei az orvosi háttér, az étrend kivitelezése és a szabályozási háttér bemutatása mellett figyelmet szentelnek a hazai fogyasztói igényeknek és a termékfejlesztési lehetőségeknek. Az ősszel megjelenő kézikönyv, ahogy a már megjelent részek is, a NAK portálján ingyenesen letölthetők lesznek.

Dr. Szűcs Viktória/NAK

Szponzorált tartalom