nyugalom1leadSzívdobogás, állandó feszültség, remegő kezek és ideges hangulatváltozások. A stressz tüneteit valószínűleg mindenki ismeri, és bár az egyik legjobb nyugtató az edzés, az nem mindig elég! De így is marad természetes megoldás!

A feszített élettempó, a rohanás, az ezzel járó stressz, a folytonos figyelem és készenlét jelentette feszültség, a különféle dolgok miatti aggodalom sokak számára ismerős. Ha egy rövidebb-hosszabb ideig fennálló magánéleti, munkahelyi, anyagi vagy egyéb fajta stresszel teli helyzetben állsz, nem biztos, hogy azonnal orvoshoz kell rohannod, és vényköteles nyugtatók rendelését kell kérned!

Természetben a megoldás!
Az ásványi anyagok közül javasolt a magnézium bevitelét fokoznod, a vitaminok tekintetében pedig nem árt hangsúlyt fektetned a fokozott B-vitamin-bevitelre (elsősorban B1-, B6-, B9- és B12-vitaminok). Ezen túlmenően több gyógynövény is segíthet a lelki egyensúlyod megtalálásában, a stressz legyűrésében. Ezek készítményei, teái, tablettái, kapszulái a gyógyszertárakban, a bioboltokban és a drogériákban is megtalálhatók, de ha kellően ügyes vagy, akár a kiskertedben is termesztheted némelyiküket.

Macskagyökér – tudományosan igazolt hatással
A macskagyökér vagy valeriána a leggyakrabban használt természetes nyugtatók közé tartozik. A legújabb kutatások igazolták azt, hogy a jellegzetes szagú gyógynövény hatóanyagai azokon a célsejteken és receptorokon hatnak, amiken a patikákban kapható vényköteles, szintetikus szorongásoldók (az ún. benzodiazepinek, mint például az alprazolám vagy a midazolám hatóanyagok) is kifejtik hatásaikat. {idozito5}

Levendula – nem csak belélegezve hat
A levendulaolaj nem csak fürdővízbe csepegtetve, párologtatókba töltve vagy a lakást díszítő, tetszetős kis vászonpárnácskákba töltve lazít el az illatával. Bár még viszonylag új megoldásnak számít, de a levendulaolaj szájon át is fogyasztható, és hatásos! Olyannyira, hogy számos országban a linaloolban és linalil-acetátban különösen gazdag levendulaolaj 80 mg-os dózisú kapszulái már forgalomban vannak gyógyszerként, mivel úgy tűnik, hogy hatásosan, levertség-érzet okozása nélkül oldják a generalizált szorongást. A levendulaolaj alkalmazása a különféle stressz-alapú emésztési problémák és a puffadás kezelésében is helyet kaphat a jövőben. Gyógyszerként ugyan még nem kapható hazánkban levendulaolaj, de olyan olajokat már lehet vásárolni, amik például kockacukorra csepegtetve fogyaszthatók.

nyugalom2

Citromfű – kellemes ízű nyugalom
Akár filterezett, akár ömlesztett teaként vásárolhatsz citromfüvet, de dönthetsz a belőle készült finom szirup mellett is. Bármilyen formában is fogyaszd, kellemes ízű és illatú gyógyfűről van szó. A citromfű – mint enyhe nyugtató – alkalmazása olyannyira biztonságosnak tekinthető, hogy gyermekeknek is adható, és kismamák is fogyaszthatják.

Golgotavirág és komló, elsősorban kombinációk részei
A különösen szép virágú golgotavirág nem csak gyönyörködtet, de relaxál is! Noha a golgotavirág hatása önmagában nem mindig bizonyul elegendő mértékűnek, egyéb gyógynövényekkel való kombinációban több vizsgálat is a kedvező hatásáról számolt be, ha a szorongás, ideges feszültség oldásáról volt szó.
A klasszikusnak tekintett levendula helyett komlóval is megtöltheted a kis zsákocskát, ami mellett alszol. A komló, amit az élelmiszeriparban keserűanyag-tartalma miatt alkalmaznak, és a sörgyártás alapanyaga is egyben, évszázadok óta ismert enyhe nyugtatószer. A komlót is elsősorban – nem önmagában – hanem egyéb stresszoldó gyógynövényekkel együtt adagolják.

A nyugodt élet receptjei
Az enyhe idegfeszültség oldására a következő táblázatban felsorolt gyógynövények alkalmazhatók.
Érdemes tudni, hogy ezek a gyógynövények egymással tetszőlegesen keverhetők. Ha stresszoldásról van szó, megéri kipróbálni többféle gyógynövényt is, esetleg azok kombinációját, mert egyénenként változó lehet az, hogy kinél melyik megoldás válik be a leginkább, és – ha például teákról van szó – ki melyik ízt kedveli a legjobban.
Amennyiben kettes vagy hármas kombinációk készülnek az említett gyógynövényekből, akkor gyógynövényenként a feltüntetett dózisok 75, illetve 50 százalékának alkalmazására van szükség. Szorongás, ideges feszültség oldására napi 2-3 alkalommal való használat is javasolható.

Magyar név  Latin név   Egyszeri, teakészítéshez javasolt adag a szárított gyógynövényből
Citromfűlevél  Melissae folium  1-2 teáskanálnyi (0,5 g) csészénként
Golgotavirág hajtás Passiflorae herba  1-2 teáskanálnyi (0,8-1,6 g) csészénként
Komlótoboz Lupuli strobuli  1-3 teáskanálnyi (1,4-4,5 g) csészénként
Levendulavirág Lavandulae flos  1 teáskanálnyi (2 g) csészénként
Macskagyökér Valerianae rhizoma et radix  1 teáskanál drog (2,5 g) csészénként

FITT.TIPP: Kamilla, amivel még kiegészítheted a nyugtató „kombót”

Ha teakeveréket vagy fürdőt készítesz, az említett gyógyfüvekkel bátran elegyítheted a kamillát. Noha a kamilla nem kifejezetten nyugtató hatású, gyulladáscsökkentő és enyhe szorongásoldó hatása kedvező lehet.

nyugalom3Miben jobbak a természetes nyugtatók?
A növényi alapú feszültségoldó, nyugtató hatású szerek, bár enyhébb hatásúak, mint a szintetikus hatóanyagú gyógyszerek, számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, amik miatt érdemes – a szintetikus szerek használata helyett – mellettük dönteni:
• Nem okoznak hozzászokást és függőséget, azaz a szintetikus szerekre jellemző hozzászokás és a napi gyógyszeradag folyamatos emelésének az igénye nem jellemző a növényi készítményekre.
• Nem befolyásolják kedvezőtlenül a szellemi teljesítményt és a koncentrációs képességet.
• Kedvező mellékhatásspektrummal rendelkeznek.

Több vizsgálatban vették górcső alá a macskagyökeret, illetve annak a komlóval és/vagy citromfűvel alkotott kombinációit. Egyik esetben sem találták azt, hogy a készítmények negatívan befolyásolnák a döntési- vagy koncentrációs képességet vagy a nappali éberséget. Nappali fáradtságot, nyomottságot hozzávetőlegesen ugyanolyan arányban tapasztaltak a gyógynövénnyel kezelteknél, mint a gyógynövényt nem alkalmazóknál. Ezzel szemben a szintetikus szorongásoldók – benzodiazepinek – alkalmazása esetén szinte mindig tapasztalható volt a másnapra is átnyúló levertség, a reggeli álmosság érzése.
FITT.TIPP
Törekedj arra, hogy megbízható forrásból származó, permetezőszerekkel, oldószerekkel, rovarokkal stb. nem szennyezett, optimális körülmények között begyűjtött és tárolt, ellenőrzött minőségű gyógynövényes terméket vásárolj! A gyógyszerkönyvi kritériumoknak való megfelelés (Ph. Hg. jelölés a csomagoláson) vagy a gyógyszer kategóriába való besorolás a gyógyfüveknél is garancia a minőségre és a beltartalomra.

Óvatosan az internetről beszerezhető kava-kavával!
A Csendes-óceáni szigetvilágban honos kava-kava (Piper methysticum) vagy mámorbors gyökértörzse, illetve az abból készült kivonatok feszültség- és stresszoldó hatásuk miatt (voltak) közkedveltek. A kava-kava-tartalmú készítményeket májkárosító hatásra hivatkozva több mint tíz éve kivonták az európai országok gyógyszerpiacairól. Hazánkban tehát nincs forgalomban kava-kava tartalmú gyógyszer. Az internetről azonban beszerezhetők készítményei, de az említett kockázatok miatt nem javasolt velük próbálkozni!

Dr. Budai Lívia PhD.
szakgyógyszerész