szexNem kell dominának öltözni, és nem kell extremitásokra gondolni. De a Szürke ötven árnyalata nem véletlenül lett olyan népszerű. Sokkal többen gondolják ugyanis, hogy a szex és a fájdalom nem zárja ki egymást, mint gondolnád!

A legtöbb ember számára a szex és a fájdalom teljesen összeférhetetlen fogalmak. Hiszen a szex az örömről, az élvezetről szól, a fájdalomnak pedig ehhez semmi köze, ugye? Pedig vannak, nem is kevesen, akiknél az élvezet és a fájdalom érzése a szexualitásban egyáltalán nem zárja ki egymást, sőt, a második fokozhatja az elsőt. De hogy lehet ez?
A Szürke ötven árnyalata című sikerkönyv volt az egyik legutóbbi azoknak a műveknek a sorában, amelyek a témával foglalkoznak, és nem véletlen, hogy ilyen sikeres lett. Mégis, azok, akik a két érzést egyszerre élvezik, akik szexualitásában ez az irány is megjelenik, legtöbbször letagadják, szégyellik ezt az érdeklődésüket. De vajon miért van az egyáltalán, hogy egyesek számára a fájdalom fokozza az élvezetet? Miért éreznek ők másképpen, és vajon veszélyes-e a két érzés összekapcsolása? A jelenségnek fiziológiai és pszichológiai magyarázata egyaránt van.

Intő jel is lehet!
Nagyon fontos figyelmeztetés, hogy ha valakinek nem kifejezetten az a vágya és célja, hogy valami fájdalmas élményt próbáljon ki a szex közben, akkor a szeretkezésnek egyáltalán nem szabad semmilyen fájdalommal járnia. A közben érzett fájdalomnak lehetnek komoly egészségügyi okai – ha tehát nem szándékosan fájdalmas az együttlét, akkor legjobb, ha orvoshoz fordulsz. Ezzel szemben egészséges felnőtt emberek időnként az élvezet fokozására választják a fájdalmat okozó tapasztalatokat. {idozito5}

A fájdalom örömet okoz?
Az evolúció során az emlősök számára a fájdalom figyelmeztető jel lett, vagyis fizikai veszélyt jelez. Ha például megégetjük magunkat, ez jelzi, hogy azonnal cselekedjünk, és távolodjunk el a hőforrástól. Érdekes viszont, hogy a fájdalom és az élvezet ugyanazt az idegi mechanizmust indítja be az agyban.
A fájdalom és az élvezet egyaránt a dopamin hormon termelődésével kapcsolódik össze, azokat az ingerületvezetőket irányítja, amelyek a jutalmazás és motiváció hajtotta cselekvésekért felelnek, vagyis az evésért, ivásért és szexért. Ha agyi központokban gondolkodunk, mindkét érzés ugyanazt a területet aktiválja. Ez lehet az oka, hogy azoknál, akiknél a fájdalom szexuális izgalmat okoz, ez az érzet nagyjából megegyezik azzal, amit a sportolók éreznek, amikor valóban a határig feszítik a húrt edzés vagy verseny közben.

szex nagyJót tehet a léleknek?
A fájdalomban az öröm megtalálásának nem csak hormonális, de pszichológiai magyarázata is van. Egyrészt fontos tudni, hogy a fájdalom érzetének megtapasztalását mindig összekötjük azzal a kontextussal, amelyben érezzük. Egyesek úgy érzik, hogy a durvább szexuális játékok segítenek oldani a stresszt és eltávolodni a mindennapok problémáitól. Ezért van az, hogy amikor elvágják a kezüket, az nyilván inkább kényelmetlenséghez kapcsolódik, viszont ha a kontextus a szexualitás, vagyis pozitív érzelmekhez kapcsolódik, akkor a fájdalom érzete csökken. Ehhez természetesen az kell, hogy valóban pozitívak legyenek az érzetek, megbízzunk a partnerben.
Érdekes, hogy az ilyen, partnerrel közösen vállalt és kivitelezett durvább szexuális játékok még a kötődést és a bizalmat is erősítik, azzal együtt, hogy természetesen az alárendelő és a domináns partner is másként éli meg az eseményt.
A másik pozitív lelki hatás az, hogy a durvább játékok közben a fájdalom hatására könnyebb lehet a jelenre összpontosítani, és elfelejteni más gondolatokat. Így a felnőtt lét terheit legalább pár percre le lehet tenni. Az ilyen típusú praktikák gyakorlói jellemzően el is mondják, hogy az élmény abban segít, hogy a mindennapoktól egy kicsit eltávolodjanak, megszabaduljanak.

Esetleges mellékhatások
Természetesen óvatosan kell bánni minden ilyen játékkal, mert lehetnek negatív pszichológiai hatásai is – mindegy, hogy ki mennyire tapasztalt, és mennyire jól tervezi meg a pár a határokat az élményben. Éppen ezért is fontos már jó előre tisztázni a kereteket!
Akik rendszeresen szereznek ilyen szexuális tapasztalatokat, azok sokszor számolnak be egyfajta „esésről”, vagyis szomorúság vagy depresszió érzéséről, amely akár közvetlenül az élmény után jelentkezhet, vagy akár napokkal később is. A kutatók szerint, ha az érzés azonnal jelentkezik, akkor annak valószínűleg hormonális okai vannak, míg a napokkal később jelentkező lehangoltságnak más a magyarázata. Az egyik indok az lehet, hogy a felfokozott szexuális élmény után egyfajta veszteséget élünk meg, hiszen az intenzitást nem lehet állandóan ezen a szinten tartani. Az érzés szintén hasonlítható a sportolók életéhez, amikor a nagy várakozással és rákészüléssel járó verseny után szinte összeesik a hangulatuk (a jelenséget sokat tanulmányozták már, és a poszt-olimpiai depresszió nevet kapta).
Hogy elkerüljük ezt az érzést, pontosan érdemes megtervezni az eseményt fizikai és lelki szinten is, és mindenképpen érdemes beszélni utólag is a tapasztalatokról, aggodalmakról.
FONTOS! Az, hogy valaki belevág-e abba, hogy szexuális életét így is színesítse, mindig egyetértés és saját akarat kérdése is. Az akaratot egyértelműen jelezni kell, ahogy a határokat is meg kell húzni, és azonnal be kell fejezni a játékot, ha valamelyik fél azt mondja: elég! Abban viszont biztos lehetsz, hogy ha ilyen vágyaid, fantáziáid vannak, nem vagy velük egyedül, csak arra figyelj, hogy ha a valóságban is megtörténik, tényleg csak olyasmibe menj bele, amit valóban, és végig akarsz.