Edina 2lPásztor Edina életében mindig is jelen volt a sport, de amikor személyi edzőnek kezdett tanulni, elhatározta: magán teszteli, amit tanult, és színpadra áll a Magyar Bajnokság Bikini Fitnesz kategóriájában. A fiatal edző megosztotta velünk, mit is ad majd át vendégeinek!

Mi indított arra, hogy személyi edző legyél?
Egész életemben sportoltam valamit, már gyerekként is örökmozgó voltam, amivel megőrjítettem a szüleimet, hiszen egy pillanatra sem lehetett egyedül hagyni, még enni is csak futva tudtam! Tavaly nyáron jött a gondolat, hogy szeretnék ezen a területen is tudatosabb lenni, megérteni a testemben végbemenő folyamatokat, a komplex működést és persze a fejlődés is cél volt, ezért szétnéztem az iskolák között. Végül egy személyi edző képzést választottam, ami remek kezdő löketet jelentett a céljaim elérése érdekében, és itt ismerkedtem meg a versenyek világával is.
Edina6A versenyfelkészülés egész más világ. Mik az első élményeid? {idozito5}
Életem első versenye a Magyar Bajnokság, amelyre májusban kezdtem készülni. Az étkezés része volt a legnehezebb, a háromhónapos tömegnövelés után 10 hét diétás időszak következett. Bár korábban is odafigyeltem az étkezésemre, de hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a versenyszintű felkészülés össze nem hasonlítható a köznapi életben vett egészséges életmóddal. A tömegnövelés idején rengeteget kellett ennem, annak ellenére, hogy 1300 kalóriás étrenden voltam. Ez persze elsőre nem tűnik soknak, ám tiszta tápanyagokból napi öt étkezést jelent, például naponta fél kiló húst kellett megennem. Az elején nagyon nehezen ment, erőltetnem kellett az étkezéseket, aztán ahogy a szervezetem adaptálódott a heti öt edzéshez és az izomzatom növekedésnek indult, már nem jelentett akkor problémát, sőt, 2-3 óránként jelzett is a szervezetem, hogy ennem kell. Elsőre a Bikini Fitnesz kategóriát választottam, hiszen itt kisebb izomtömeg kell, és előnyt élvez a nőiesség. A megfelelő bikini kiválasztás, smink, haj, a magas sarkú cipő mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a versenyen egy kerek egész kompozícióval álljak színpadra. A diéta mellett nehézséget okozott a pózok helyes kivitelezése, ezeket sokat kellett gyakorolnom. A legnehezebben egyébként a hátam kihúzása ment, ezért annak gyakorlatait úgy állítottuk össze, hogy még jobban érezzem a széles hátizmomat, és külön is tudjam mozgatni.
Miről szól neked a versenyzés?
Számomra ez egy eszköz, a cél pedig a testemben végbemenő folyamatok jobb megismerése. Úgy gondoltam, ha végigcsinálom, rengeteget tanulhatok, amit később személyi edzés alkalmával tudok hasznosítani, illetve portfólió építésére is remek lehetőség. Most már elmondhatom, hogy nem a levegőbe beszélek!
Sok energiát kellett ebbe az eszközbe beletenned?
Mind fizikálisan, mind mentálisan komoly próba ez, hiszen a diétás időszak alapvetően az egész életre kihat, befolyásolja a szervezet működését, a hangulatot, a társas kapcsolatokat és az erőnlétet is. Ahogy a diéta során csökkent a bevitt szénhidrát mennyisége, feszültebb és fáradékonyabb lettem, és több időt töltöttem egyedül, mert nem szerettem volna a szeretteimet terhelni a „problémámmal”. Szerencsére ők megértőnek bizonyultak és bíztattak. Nekem különösen nehéz volt megélni, hogy az erőnlétem is csökkent, egy idő után már csak kis súlyokat tudtam használni.
edinapsA felkészülési időszakból mit tudsz átadni azoknak, akiket te edzel?
Megtanultam, hogy az emberek tudtukon kívül mennyi többletkalóriát visznek be, ami a hízás alapja. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mennyi plusz cukor, tartósítószer és adalékanyag van sok ételben, és hogy ezek mennyire negatívan befolyásolják szervezetünket. Amikor elkezdtem a felkészítő étrendet, ki kellett zárnom ezeket. Sajnos az elérhető választék mellett nagyon nehéz jó formában maradni, sok ember számára nehezen megoldható ennyire megválogatni az alapanyagokat, kerülni a feldolgozott élelmiszereket és saját magának főzni. Arra is rádöbbentem, hogy ha beülök valahova, nem tudom, hogy egy adott étel miből és hogyan készül, így a diétás időszakban csak azt ehettem, amit én készítettem, és vittem magammal az ételt. Én mindenkit arra buzdítanék, hogy legyen tisztában a céljaival, az energiaigényével és nézzen jobban utána az élelmiszereknek, próbáljon tudatosabban étkezni! A tiszta étkezéshez való hozzászokás mellett az önkontroll is lényeges. A néha-néha megengedett csaláson sok minden csúszhat el, mivel sokan nem ismerik a mértéket és a csaló nassolásból csalónap, a csalónapból csalóhét lesz, míg végül elvesztik a kontrollt. Tapasztalatból mondom, hogy ha az ember csal, akkor onnan nagyon nehéz visszajönni és folytatni, ez mind fizikálisan, mind mentálisan is negatívan befolyásol.
Melyik testrészeddel nem vagy teljesen elégedett?
Főként a vállam volt nagyon lemaradva a testem többi részéhez képest (már ami a versenyformát illeti), így az edzéstervben erre fókuszáltunk, heti két vállnappal. Szerencsére pár hónap alatt sikerült felhozni, de még van mit dolgozni rajta! Most a hasamat érzem a leggyengébb pontomnak, ezért azt a verseny után mindenképpen erősíteni szeretném. De alapvetően is sokkal tudatosabban edzek, kialakult az agy-izom kapcsolat, melynek hatására a fejlődésem is látványosabb, és megtanultam megfelelően terhelni a testem. Az emberi szervezet túlélésre van kalibrálva és sokkal többet kibír, mint gondolnánk. A megterhelő edzés hatására indulnak el a szervezetben azok a hormonális folyamatok, melyek segítik a fejlődést, de a pihenés is nagyon fontos. Az edzés-táplálkozás-pihenés megfelelő aránya a fejlődés kulcsa.
Elég egy megmérettetés, vagy maradsz a versenyzésnél?
Soha ne mondd, hogy soha, de most úgy gondolom, hogy számomra elég volt ez az egy verseny. Végülis a tanulási folyamat miatt vágtam bele, hogy az iskolában tanultakat a gyakorlatban is tudjam hasznosítani, ezzel is segítve a leendő vendégeim munkáját. Mivel rengeteg dolgot menedzselek egyszerre, így csak akkor kezdeném újra, ha maximálisan ott tudnék lenni fejben, hiszen elképzelhetetlen idő- és energiabefektetés, illetve tudatosság szükséges egy ilyen felkészüléshez. Minden tiszteletem azoké az embereké, akik eljutnak a színpadig, mert nem egyszerű ez az út, sokszor fárasztó és fájdalmas, lemondásokkal járó, de remek önismereti lehetőség is egyben, és a végén minden „szenvedés” tapasztalattá válik!