131452422 sBizony, földelni nem csak az elektromos készülékeket kell, de néha magunkat, is, hiszen a fejünk néha messzire, a felhők közé pörget!

Amikor az élet dolgai elborítanak, és alig bírod tartani a tempót, nem könnyű kiszabadulnod a gondolataid fogságából. Ilyenkor már minden probléma irreálisan nagynak tűnik, és azon is képes vagy órákig pörögni, hogy jó volt-e a ruha, amit a megbeszélésre választottál, és azt is nehéz kitalálni, mi is legyen vacsorára. A vége az az érzés, mintha automatikusan, egy listán pipálgatva a teendőket mennél végig az életeden, miközben teljesen elveszted a kapcsolatot magaddal és a testeddel. Amikor elkezded ezt a kapcsolatvesztést érzékelni, akkor van itt az ideje, hogy újra leföldeld magad, hogy így úrrá lehess a mindennapok stresszén és a túlgondolások sorozatán. Erre nagyon jók azok a jógapózok, amelyek valóban leföldelnek, ráadásul egy részüket akár ebédidőben vagy este, otthon is kipróbálhatod. A segítségükkel újra visszatalálhatsz a testedhez és lelkedhez.

Miért kell a földelés?
Kicsit túl spirituálisnak tűnik? Pedig nagyon is fontos tényezője az egészségnek, és egyáltalán, a jóllétednek. Az emberek ugyanis nagyon sok időt töltenek a fejükben – vagyis a legtöbb időt a gondolkodás, feladatmenedzselés, aggódás, fantáziálás, tervezést stb. tölti ki a napjainkból. Ezek mind olyan feladatok, amelyek kedvéért felfelé irányítjuk az energiáinkat. A következmény az, hogy a stressz nemhogy csökkenne, inkább fokozódik. Ezért van szükség a szó szoros értelmében vett földelésre, vagyis a földdel való kapcsolat megerősítésére, hogy az energiáinkat újra lefelé irányítsuk.
TUDTAD? A földelés technikáját gyakran ajánlják azok is, akik a mentális egészség szakértői. A legtöbb megküzdési technika, mint a mindfulness, a természetben töltött idő vagy az írás segít kapcsolatot teremteni magaddal, mintegy leföldelnek. Még egy olyan technika is létezik, amelyet Earthing-nek hívnak, és a lényege annyi, hogy a puszta földön ülsz. A megfigyelések szerint ez is pozitív hatással van a hangulatra. {idozito5}

Természetesen itt is igaz, hogy nem lehet minden technika mindenki számára hatékony, de már az, hogy elkezdesz megoldást találni a kiégés érzésére, az első lépés a megoldás felé. A jógaoktatók szerint ezek a nyugtató jógapózok akár egy zaklatott napon is segíthetnek megnyugodni, földelődni.

94350101 sBabapóz (Balászana)
Ez a megújulás és újraprogramozás póza. A kezdéshez állj négykézlábra, majd nyisd a térded szélesebb terpeszbe, mint a csípőd, miközben a nagylábujjaid összeérnek. Ez után engedd le a csípődet a sarkadra, nyújtsd előre a kezed, és addig engedd magad előre, hogy a homlokod a földön pihenjen. Ha ez nem megy, akkor egy jógatéglát, vagy más támaszt is tehetsz alá.
Az, hogy a homlokod a földön pihen, és csukva van a szemed, olyan hatású, mintha a fejedet lehoznád az égből a földre. Amikor elkezdesz a légzésedre is figyelni, a póz biztonságérzettel ajándékoz meg, hiszen érzed, ahogy a tested a földön támaszkodik.

 

94233539 sLefelé néző kutya (Adho Mukha Svanászana)
Talán ez a legismertebb jógapóz, amit sokan, akik nem is jógáznak, nyújtásként használnak. Ez a kezdőknek is jó választás lesz! Ha még jobb földelést szeretnél vele elérni, kissé hajlítsd be a térded, és tegyél nagyobb nyomást a csuklódra. Maradj így öt lélegzetvételig, hogy a gondolataid megpihenjenek. Kellemes mellékhatás, hogy e közben erőt és állóképességet is fejlesztesz vele.

Fapóz (Vriksászana)
Hogy még nagyobb figyelmet hozz létre a testedben, a fapóz nagyon jó választás, mivel egyszerre jelent kihívást és nyugtat meg. Indulj állásból, húzd ki magad és vegyél néhány mély levegőt. Vidd át a testsúlyodat a bal lábadra, és emeld fel a jobbat a talajról, amíg a bal lábad belső felén pihen a talpad (a combodon vagy a lábszáradon, nem a térdeden). Ha már érzed az egyensúly érzetét, továbbléphetsz azzal, hogy a karodat a fejed fölé emeled.

94249569 sÁlló jógapózok
Az olyan, állva kivitelezett jógapózok, mint például a harcos, nagyon jót tesznek, amikor úgy érzed, elvesztetted a kapcsolatot a testeddel vagy a valósággal a nagy rohanásban. A földelés érzése mellett általában az egyensúly megtalálásában is segítenek, éppen olyan dolgokban, amelyeket a való életben is keresünk. Nem is kell mást tenned, mint 3-4 pózt egymás után kötve végigcsinálnod.

131541637 sLégzőgyakorlatok
Amikor nyilvános helyen vagy, és mégis azt érzed, hogy szeretnéd egy kicsit leföldelni a mentális energiáidat, a jógapózok nagy része nem jöhet számításba. A jógalégzés azonban lényegében bárhol végezhető, és könnyen begyakorolható.
Kezdd azzal, hogy néhány mély levegőt veszel. Aztán vegyél az orrodon keresztül egy nagy levegőt a hasadba, miközben négyig számolsz, és tartsd bent négy másodpercig. Ez után, szintén négyig számolva, engedd ki a levegőt, és várj négy másodpercet, mielőtt elkezded a második kört. Ismételd, amíg nem érzed a nyugalmat, ami elönt.