111675469 sRégen megszokott volt a vadhús a menüben, ma viszont inkább csak ínyencségként tartjuk számon, amellyel ritkán találkozunk. Pedig a vadhús egészséges, finom, és sokféleképpen elkészíthető!

A vadhúsok választéka valójában sokkal nagyobb, mint megszokott húsainké. A magyarok általában megmaradnak a csirke-pulyka-sertés háromszögnél, néha talán esznek egy kevés marha- vagy kacsahúst, esetleg halat. A vadak közül pedig válogathatnánk a vadkacsa, vadnyúl, fácán, vaddisznó, őz és szarvas, és még mások között.

Miért jó a vadhús?
A vadhús nagyon finom és egészséges alapanyag, amelyből változatos és ízletes ételek készíthetők. Kevesen tudják, hogy a húsfélék között a vadhúsok tartalmazzák a legtöbb fehérjét (kb. 21-24%), amely teljes értékű, vagyis az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen összes esszenciális aminosavat megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazza.
Zsírtartalmuk alacsony, a vad fajtájától függően 1% és 8% között változhat.
Ásványianyag-tartalmuk is kiemelkedő a húsfélék közül, kb. 1%. Nagy mennyiségben elsősorban foszfort és vasat, de cinket és rezet is tartalmaznak. A húsok vastartalmának felét kitevő hem-vas, amelynek fontos szerepe van az oxigénszállításban, sokkal jobban hasznosul, mint a növényi eredetű vas.
Elsősorban B-vitaminokat és kisebb mértékben A és D-vitamint is találhatunk a vadhúsban.
A vadhús koleszterinszegény, rendkívül ízletes, egészségesebb a háziállatok húsánál.
Belsőségeik is értékes, különleges csemegének számítanak.

127473088 sVadat enni tehát jó!
Éves vadhús készletünk gyakorlatilag kifogyhatatlan a fogyasztásunkhoz képest, hiszen hazánk, dombos vidékeinek és erdeinek köszönhetően mindig is vadban gazdag országnak számított. Mivel a vadászat a vadgazdálkodás fontos része, amelynek egyik elsődleges célja az egyensúly megőrzése, tényleg lelkifurdalás nélkül ehetünk a finom falatokból.
Sokan gondolják azt, hogy vadhúshoz jutni lehetetlen, hacsak nincs vadász a családban, de ma már ez sem igaz. Nagyobb piacokon, de akár már szupermarketekben is érdemes keresni az alapanyagokat, amelyek nem kifejezetten drágák, és jó minőségük miatt akár kevesebb is elég belőlük. Ezek az otthoni főzésre előkészített darabok azért is jók, mert így megspórolják nekünk a vadhús feldolgozásának, esetleg érlelésének munkáját.

TUDTAD? Vadhúsból szalámi is készül, ezek a különleges aromájú finomságok a fitt menünek is fontos részei lehetnek.

Próbáld ki!
A vadhúsok nagyon jó alapanyagai a téli ételeknek. Hogy kedved legyen kipróbálni, többféle elkészítési módot ajánlunk szarvas és őzhúsból.

122000569 sSzarvas- vagy őzpörkölt
Igazi klasszikus a vadhúsból készített pörkölt, amit a marhapörkölthöz hasonlóan készíthetünk, és kifejezetten jól áll neki a vörösbor és a borókabogyó. Köretként erdei gyümölcs lekvár és tócsni vagy hasonló, burgonyás köret lesz a legjobb választás.

 

121548189 sEgyben sütött vadpecsenye erdei gombákkal
A szarvas vagy őzhús sütése nem különösebben bonyolult. Hogy porhanyósabb legyen a hús, érdemes egy éjszakára babérleveles pácba áztatni, majd szépen lassan megsütni, végül kicsit megpirítani.

Szarvas steak erdei gombával és erdei gyümölcsökkel
A többi vadon termő alapanyag a vadhús természetes párja, ilyen például az erdei gomba és az erdei gyümölcsök. A szarvashúsból készült steak épp olyan finom, mint a borjúhúsból készült változat.

77247427 sŐz-Wellington
A Wellington bélszín régi recept, lényege, hogy a húst tésztában süssük meg. A borjúbélszín helyett az őz is jó választás, a tálaláshoz az erdei gyümölcs szósz a tökéletes kiegészítő.

 

122087444 sHúspástétom gombás burkolattal
Egy kis varázslat ez az étel, ami hidegen a legjobb. A pástétom őzhúsból készül, ezt hűtsd le gombás aszpikkal borítva. Ha elég hideg, gyönyörűen szeletelheted.

(Szponzorált tartalom)