97966166 sA sertés szinte minden részét elkészíthetjük, akár hagyományos magyar fogásokat, akár modern recepteket választunk. De melyik rész mire jó leginkább?

Fejhús
A fejhúst elsősorban a téli, disznótoros időszakban fogyasztjuk, ez a kocsonya és a disznósajt egyik jellemző alapanyaga. Számos vidéki háztartásban ugyanakkor a fejhúst megfüstölik és kenyérrel, savanyúsággal uzsonnára vagy tízóraira tálalják. 

Oldalas
Az oldalas a „nehezebb” húsfélék közé sorolható, így a hidegebb hónapokban választjuk inkább. Ugyanakkor rendkívül változatosan elkészíthető: egyben sütve, főzelékek feltétjeként, vagy zöldségekkel párolva is ideális alapanyag. A fokhagymás oldalas a téli időszak egyik legnépszerűbb étele.

Csülök
A sertés mellső lábait hívjuk első csülöknek, míg a hátsó lábaknál a comb alatt helyezkedik el a hátsó csülök, mindkettő tartalmas alapanyag. A csülök népszerű fogás egyben sütve, például a hagyományos csülök Pékné módra receptben. Főzve, párolva is fogyasztható, leginkább savanyúsággal, de pörköltet is készítenek belőle, sőt, füstölve sem csak a bablevesben lesz igazi ínyencség.

Dagadó
A dagadó a sertés hasaalja, amelyet általában megtöltve sütnek meg, de mivel szaftos, töltött káposztába is kiváló, sőt darálva fasírtnak is ízletes.

Hosszú- és rövidkaraj
A sertés egyik legsoványabb – és a szűzpecsenyével együtt –, egyik legértékesebb és legnépszerűbb része. A rövid karaj a sertés farok felőli, a hosszú a fej felőli része. Igen sokrétűen elkészíthető, süthetjük egyben, szeletben és ez az egyik legkedveltebb rántotthús alapanyag is.

Tarja
A nyári grillezések legnépszerűbb húsa a tarja, amely kitűnő ízű, kissé szaftos húsféle. A benne található vékony zsírrétegnek köszönhetően nem szárad ki sütés közben, és változatos módon pácolható. Tarjából készül tradicionális ételünk is, a cigánypecsenye.

Lapocka és comb
A lapocka a sertés első combja, ami szintén rendkívül változatos módon felhasználható húsféle. Lehet sütni, párolni, kiváló pörkölt alapanyag, de készíthető belőle fasírt és kolbászhúsnak is használják. A comb szintén a sertés egyik legsokoldalúbban felhasználható része, egyben sütve vagy apróhúsként is ízletes alapanyag. A sertéscomb egyik legértékesebb része az ún. dió, ebből készül például a legfinomabb brassói aprópecsenye, de egyben sütve is kiváló. A felsál pedig a frissensültek „királynője”, amiből mennyei rántotthús süthető. Lapockából és combból készül a húsvéti ételek elmaradhatatlan „kelléke”, a kötözött sonka is.

A sertéshús ezen kívül számos készétel alapanyaga, belőle készül a legtöbb szalámi, kolbászféle vagy virsli.

TUDTAD?
Az Afrikai Sertés Pestis fertőzésnek (ASP) nincs az emberi szervezetre ártalmas hatása.

További részletek:  https://portal.nebih.gov.hu/hu/afrikai-sertespestis


AMC banner 300x600pxAz Agrármarketing Centrum 2020-as sertés kampányáról

Az Agrármarketing Centrum az Agrárminisztérium és a Vágóállat és Hús Szakmaiközi Szervezet és Terméktanács közreműködésével 2020-ban is sertés fogyasztásösztönző kampányt folytat, melynek része áruházi kóstoltatás, valamint médiakampány is.
A kampány a „Mi lesz ma a vacsora?” szlogen és az „Egy kiváló minőségű sertéshús minden ízében különleges” alszlogen alatt fut.
A kampány során számos belföldi rendezvényen ismertetik meg a sertéshús beltartalmi értékeit és változatos elkészítési módjait. A kampánnyal és ízletes sertésfalatokkal többek között a budapesti Magyar Ízek Húsvéti Vásárán, a mosonmagyaróvári Városi Majálison, a debreceni Debrecziner Gourmet Fesztiválon és Balatonkenesén, a Balaton Fesztiválon találkozhatnak az odalátogatók.

amc logo fekvo magyar
www.amc.hu/serteskampany/