szepseg2 leadProblémás bőr? Sajnos nem csak a kamaszkor kellemetlen velejárója, sok felnőttet is érintenek az állandóan vagy időnként megjelenő pattanások, aknék. Lehet, hogy te magad is oka vagy?

1. hiba
Túl sokféle kozmetikumot használsz
A kozmetikusok egyetértenek benne, hogy azok, akik felnőttkori aknékkal küzdenek, hajlamosak túl sok kozmetikumot használni. E miatt általában túl sok hatás éri a bőrt, ami ettől irritálttá válik. Az akné egy gyulladásos bőrállapot, így ha a már eleve irritált bőrt még irritáltabbá tesszük, az eredmény egyre rosszabb lesz. Persze amikor egy fontos pillanatban jelennek meg a kellemetlen tünetek, vagy hónapok alatt sem tudunk megszabadulni tőlük, akkor nehéz nem azt gondolni, hogy a legjobb megoldás a legtöbb. Legyél inkább mégis türelmes és visszafogott, és válassz, tapasztalj ki két-három jó minőségű terméket, de a legjobb, ha a kozmetikusodtól kérsz tanácsot. Ne ess abba a hibába, hogy minden újdonságot kipróbálsz! Szintén jó módszer, ha egyszerre csak egy hatóanyaggal próbálkozol, így a többféle anyag egymásra hatásából sem lehet gond. Tarts ki mellette egy ideig, hogy meglásd a hatását, és úgy használd, ahogy ajánlják. {idozito2}

2. hiba
Nem vagy elég türelmes
Sok minden képes eltűnni egyik napról a másikra, de sajnos a pattanás nem tartozik ezek közé. A bőrnek ahhoz is időre van szüksége, hogy egy új ápoló termékhez alkalmazkodjon, és az kifejthesse hatását. Mégpedig valószínűleg nem kevesebb, mint a bőröd természetes megújulási ciklusa, ami 28 nap. Ez a ciklus a kortól is függ természetesen, a harmincas éveinkban 28-35 nap, a negyedik X után 30-42 nap is lehet. Éppen ezért is fontos, hogy időt hagyjunk a hatás kifejtésére, különösen az olyan kozmetikumok esetében, amelyek koncentráltak, mint egy szérum vagy egy aktív tonik.
TUDTAD? Vannak olyan, receptre felírt akné elleni készítmények, amelyeknél 6-8 hét is eltelik, mielőtt igazán hatnak.
Természetesen van olyan eset, amikor nem kell ennyit várnod: ha valamire allergiás reakciókkal, csípő, égő érzéssel, kivörösödéssel reagál a bőröd, akkor azonnal hagyd abba a használatát.
FITT.TIPP: Nem tudod eldönteni, tényleg használ-e, annyi idő telt el? Készíts magadról előtte-utána képet, és a látvány magáért beszél majd.

szepseg33. hiba
Nem foglalkozol a belső hatásokkal
Igaz, hogy a kozmetikumok ma már szinte csodákra képesek, de ha nem találod meg a bőrprobléma mögött rejlő belső okot, akkor hosszú távon nem találsz megoldásra, ha kicsit szebb is lesz a bőröd, nem lesz igazán tökéletes. A belső okok lehetnek hormonálisak, étrendiek, környezetiek, de okozhatja a stressz is a bajt. Természetesen nem könnyű eldönteni, mi a kiváltó ok, de ha megfigyeled a gyulladások megjelenési helyét, idejét (például a ciklusoddal összevetve), hogy a megjelenésük mihez kötődik, máris közelebb leszel a megoldáshoz.

4. hiba
Otthon nyomkodod
Az igazi nagy hiba, amit olyan sokan elkövetnek, hogy otthon állnak neki a tisztításnak. Érdekes, mindenki tudja, hogy nem lenne szabad ezt tennie, mégis kevesen bírják ki! És hogy miért ne csináld? Mert a nem megfelelő, és nem elég higiénikus hozzápiszkálás csak fokozza a bajt! Az eredmény nem csak még több gyulladt pattanás lehet, hanem hegek kialakulása is, amelyektől aztán nem lesz könnyű megszabadulni. Ráadásul a nyomkodás fokozza az adott pattanás esetében is a gyulladást. A gyulladt pattanásokat inkább bízd kozmetikus kezére!

szepseg45. hiba
Túltisztítasz és túlhámlasztasz
A problémás bőrrel küzdők számára a savas hámlasztók igazi nagyágyúk, azonban ezek használatánál sem szabad átesni a ló túloldalára! Persze milyen egyszerű lenne, ha minél több kezeléssel egyre tisztább lenne a bőröd, ugye? Sajnos ez nem így van, mivel a túl sok savas hámlasztás (még az enyhe is) további irritációt és gyulladást okozhat. A bőr ennek hatására még több olajat termel, így még több lesz a pattanás, ráadásul a bőr is egyre érzékenyebbé válik. A bőr, különösen a problémás bőr, a lassú, fokozatos változásokat tolerálja, így a folyamatos durva beavatkozást biztosan megbosszulja.
A legjobb megoldás, ha leginkább távol tartod magad a dörzsölő hatású radíroktól és egyéb hasonló behatásoktól, mivel ezek különösen irritáló hatásúak. Szintén bánj óvatosan az alkoholtartalmú termékekkel, amelyek egy-egy esetben hasznosak, de alapvetően kiszárítják a bőrt. Tartsd észben, hogy az aknékra hajlamos bőr nem piszkos, ezért nem is kell extrém módon tisztítani, inkább csak kiegyensúlyozni.

6. hiba
Nem tudod, milyen a bőrtípusod
Gyakori tévhit, hogy csak a zsíros bőrön fordulnak elő pattanások, vagy ugyanez megfordítva, vagyis hogy a pattanásos bőr mindig zsíros. Ez olyannyira nem igaz, hogy valójában minden típusú bőr lehet pattanásos! Éppen ezért a bőrtípus ismerete elengedhetetlen a megfelelő kezeléshez, vagyis a pattanásos és zsíros bőrt egészen másképpen kell kezelni, mint a pattanásos és száraz vagy vízhiányos bőrt. Sok termék csak a pattanásokra koncentrál, ezért szárít, és ha ezt száraz vagy érzékeny bőrön használod, akkor csak még nagyobb bajt okozol velük. Ezeket a bőrtípusokat inkább intenzíven hidratálni kell, hogy megtalálják az egyensúlyt.

szepseg57. hiba
Nem használsz fényvédőt
Eszedbe sem jut azt a zsíros érzetű fényvédőt az arcodra kenni? Nagy hibát követsz el, és tévedésben is vagy, hiszen a fényvédő készítmények is sokat fejlődtek, és könnyen találsz olyat is köztük, amit kifejezetten problémás arcbőrre fejlesztettek ki. Amikor viszont a napon vagy fényvédelem nélkül, akkor a kollagén is bomlani kezd, a bőröd túlélő üzemmódba kapcsol, és olyan jeleket produkál, mint a gyulladás vagy a hiperpigmentáció, vagyis a barna foltok az arcon.

8. hiba
Nem jársz kozmetikushoz
A legjobb megoldás a problémás bőr kezelésére, ha szakemberhez fordulsz. Ha nincs akkora baj, hogy bőrgyógyászra lenne szükség, akkor mindenképpen iktass be havonta egy látogatást a kozmetikusodnál. Ő a bőrtípusodnak megfelelő, gyengéd kezelésekkel karban tarthatja a bőrödet. Figyelj arra, hogy ő se irritálja túl, ha minden kezelés után úgy érzed, hogy napokig nem is mennél emberek közé, akkor bizony más szakembert kell választanod!