motiv1 leadLefogytam öt kilót két hét alatt, de hét jött vissza a következő hónapban! Elkezdtem a diétát, ami a barátnőmnek bejött, de már tíz nap után abba is hagytam! – gyakori mondatok, amelyek mindig arról árulkodnak, hogy gond volt a motivációval. Ennek most véget vetünk!

Aki próbált már életében fogyni, az valószínűleg ismeri a diéták, életmódváltások ördögi köreit. Amikor felkel, abszolút motivált, pontosan tudja, hogy MA lesz az a nap, amikor egészséges szokásokat kezd követni és innentől mindig az új, megfelelő életmód szerint él majd. De csak néhány órának kell eltelnie, és a napi rohanásban azt veszi észre, hogy ismét a szomszédos pékség kakaós csigája a reggelije. De miért is történik ez? Ennyire gyengék vagyunk? Nem is akarjuk igazán?
Azt valószínűleg senkinek nem kell mondania, hogy formába kell jönnöd, mivel te magad is pontosan tudod, milyen jót tenne néhány pluszkilótól megszabadulni. Jobb lenne a testednek, az egészségednek, és persze a lelkednek is! De akkor miért nem vagyunk mégsem elég motiváltak hozzá?
A jó hír az, hogy a hosszan kitartó és támogató motiváció eléréséhez csak néhány szokást kell megváltoztatnod. Lássuk, melyek a legfontosabb lépések, hogy hosszú távon kitarts a fogyási terveid mellett!

1. Értsd meg, hogy miért is akarsz fogyni
Megkérdezted már úgy igazán magadtól, hogy miért is fogynál? Vagy csak másokat követsz, hiszen mindenki fogyni akar? Rendben, van rajtad pár plusz kiló, de nem lehet, hogy valójában ez nem is zavar annyira, csak azért gondolod, hogy fogynod kellene, mert mindenki diétázik? Lehet, hogy egy alkalomra akarsz jobban kinézni? Vagy egy egészségügyi probléma fenyegetése van a háttérben? Esetleg csak simán fittebb szeretnél lenni? A fogyásnak soha nem szabadnia gyors megoldásnak lenni. Ha egy eseményre akarsz lefogyni öt kilót, akkor nem árt belegondolni abba is, hogy az megfelelő módszernek tűnik-e, hogy leadod, majd visszaszeded? A villámdiéták és más expressz megoldások lehetnek rövid távon sikeresek, de szinte biztosan a jojó-effektus a következményük. Minden kutatás azt mutatja, hogy a lassú, de kitartó fogyás sokkal hatékonyabb a hosszabb távú eredmények szempontjából. Éppen ezért a fogyás ne egy azonnali megoldás legyen, hanem egy életmódváltás, aminek hatására megváltoznak az étkezési és edzési szokásaid.
Ha mégis fontosnak tartod, hogy jól nézz ki arra a bizonyos nagy alkalomra, akkor időben vágj bele a változtatásokba. Az öt kiló, amit leadnál, jobb, ha egy hónap alatt megy le, mivel egész biztosan nem szabadulhatsz meg tőle egészségesen egy hét alatt. Ráadásul sokkal magabiztosabb leszel, ha hihetsz benne, hogy amit leadtál, attól végleg elbúcsúzhatsz.
Bármi is az oka annak, hogy fogyni akarsz, időnként gondold át újra a célodat, hogy segítsen megőrizni a motivációdat. Már a kezdet kezdetén olyan célokat tűzz ki, amelyek elérhetők és realisztikusak. A célok folyamatos nyomon követése által azt is folyamatosan látni fogod, mennyit értél már el!

 {idozito2}

motiv22. Írd le a fogyási célod
Azok az emberek, akik határozottan kitűzik céljaikat, sokkal sikeresebbek az elérésükben. Ha pontos terved van, az valószínűleg elérhetőbb is, mintha csak azt mondod: le akarok fogyni, vékony akarok lenni. Az emberi elme számára az elérhető céloknak pontosnak, mérhetőnek, követhetőnek és időhöz kötöttnek kell lenniük. Ezek a tulajdonságok minden célkitűzésedre érvényesek, ha el akarod őket érni. Jó terv például, ha ezt mondod: minden hétfőn, szerdán és pénteken munka után futok fél órát a közeli terem futópadján. Ez annyira konkrét terv, hogy szinte látod is magad, ahogy megteszed, ráadásul előre tervezhető, a naptáradba beírva végrehajtható. És éppen ettől lesz végrehajtható!
Lépj még egyet, és írd is le a céljaidat, ami már önmagában is nagyon sokat hozzátesz a sikeresség eléréséhez. A leírás által láthatóak lesznek, és még jobb, ha egy kis kreativitást is csempészel a tevékenységbe, színezz, rajzolj, díszíts! Furcsán hangzik, hogy éppen ettől lesz hatékonyabb az írás? Pedig egyszerű a magyarázat: a kreativitás az agynak másik területét is megmozgatja, így még jobban bevésődnek az elérendő célok.

3. Tűzz ki realisztikus napi célokat
A nagy célkitűzésedet már megrajzoltad vagy leírtad és színeket is használtál? Akkor jöhet a következő lépés! Lehet, hogy ez könnyebb is lesz, hiszen kisebb adagokra, napi célokra kell felosztanod! A fogyás végülis arról szól, hogy egészségesebb és fittebb legyél, és nem arról, hogy elérj egy bizonyos számot a mérlegen!
A napi célok azért hasznosak, mert sokkal könnyebben mérhetők és követhetők, ráadásul minden nap megadják neked azt az érzést, hogy kipipálhatsz valamit, és így könnyebb lesz továbblépned. Azok a mérföldkövek lesznek a leghasznosabbak, amelyek nem a mérleghez kötődnek: beleférni a kedvenc régi farmerodba, felszaladni a lépcsőn anélkül, hogy kifulladnál. Természetesen lehet, hogy nem fogod minden nap elérni az aznapra kitűzött célodat, de az biztos, hogy közelebbinek érzed majd őket, mint egy nagy, beteljesíthetetlen tervet. Nem is baj: csak próbálkozz tovább, és mindig tűzz ki új pontokat!

4. Találj támogatókat
A fogyáshoz vezető út sokak számára magányos harc, még akkor is, ha helyesen tűzik ki a nagyobb és kisebb célokat. Sokan egyszerűen a saját akaraterejükre támaszkodva próbálnak eljutni odáig, és sokan azt érzik, a környezetükben senki nem küzd hasonló problémákkal. Egyedül viszont sokkal valószínűbb a kudarc esélye, mintha áll melletted egy támogató csoport.
Valójában nem is olyan nehéz támogatókra lelni, íme néhány ötlet:
• csatlakozz egy online fitnessközösséghez
• kezdj el személyi edzőhöz járni
• találj valakit a barátaid között, akinek legalább hasonló a célja
• járj csoportos órákra
A társaság tagjai iránt felelősséget fogsz érezni, vagyis nem hagyod ki az edzéseket, és nem engeded el az előírt étrendet sem. Ha versengő alkat vagy, ezt is fordíthatod a javadra: versenyezz valakivel! A lényeg, hogy ha nem is te nyered az adott versenyt, ez ne vegye el a kedved, inkább motivációként tekints rá!
A legjobb, ha a családod vagy a párod is támogat, vagy akár veled változtat az életmódján. De ha nem így van, akkor is oszd meg velük azt a célodat, hogy egészségesebb és fittebb szeretnél lenni, és mondd el azt is, hogy ez miért olyan fontos neked. A beszélgetés velük is megérteti majd, hogy mennyit számít neked ez a változtatás, így könnyebben fognak támogatni. A céljaidról való nyílt beszélgetés máris segít abban, hogy ne fogyjon el az akaraterőd!

motiv45. Vezess étkezési naplót!
Amit lemérünk, azt kontrollálni is tudjuk, és ez különösen igaz a fogyás és az étkezés témájára. Az étkezési napló vezetése nem is nehéz, hiszen ma már a régi, füzetes megoldás mellett választhatsz applikációkat és online naplókat is. Találd ki, neked melyik való, és csináld kitartóan!
Miért fontos ez? Mert a megfigyelések szerint a legtöbben azért nem közelednek kitűzött céljuk felé, mert nem vesznek figyelembe megevett ételeket, megivott italokat és elmulasztott edzéseket. A leírtak mellé rögzítsd a sporttevékenységeidet és azt is, hogy legutóbb mennyit mutatott a mérleg. Jó megoldás, ha nem csak kilókat, de centiket is leírsz, és akár fotókat is készíthetsz magadról, amit csatolsz a leírtakhoz. Az olyan mérföldkövek elérése, mint hogy a kedvenc nadrágod újra kényelmes, szintén jól mutat majd a lapokon. Az ezek adta plusz motiváció mellett jobban megértheted majd az evési szokásaidat is, például lelepleződik, ha a hormonális változások vagy a túl sok stressz késztet a bűnözésre, és így előre készülhetsz ezekre az alkalmakra.

6. Jutalmazd magad
Egy kis jutalom a jól elvégzett munkáért nagyon nagy motivációt jelent! Még a legkisebb jutalom is számít, így tényleg vedd a fáradságot, és egy-egy elért mérföldkőnél add meg magadnak! Természetesen lényeges, hogy ne étellel jutalmazd magad! Ha egészséges étrendet választottál, abban úgyis rendszeresen szerepelnek egészséges nyalánkságok, hiszen, ha ezeket teljesen kiiktatod az étrendedből, az előbb-utóbb megbosszulja magát! A célok eléréséért inkább olyat adj magadnak, mint egy masszázs, egy új edzőruha, és máris nagyobb kedvvel mész tovább az úton!

7. Beszélj pozitívan
A fogyás legalább annyira mentális kihívás, mint fizikai. Motiváltnak maradni, különösen, amikor éppen azt érzed, hogy stagnálsz, nem könnyű! Sőt, talán még nehezebb is, mint a rendszeres edzés vagy az egészséges választások az étkezés területén. Éppen ezért fontos, hogy legyen egy saját bíztató mantrád, amit bármikor elmondhatsz magadnak, hogy előrevigyen az úton. Furának hangzik, hogy azt mondogasd magadnak: ma az egészséget választom? Talán fura, de meglepően hasznos, különösen, ha fennhangon is kimondod! Ez segít erősebbé tenni mentálisan, és növeli az önbizalmadat is, különösen, amikor nehéz döntéseket kell hoznod. Ha nem tudod, hol kezdd, keresgélj fogyással, edzéssel kapcsolatos motivációs mondatokat, és találd meg a hozzád illőt, majd használd: mondd ki, írd ki a faladra!
Tudtad, hogy azok, akik nem negatívan, hanem pozitívan beszélnek magukról és magukhoz, sokkal nagyobb önbizalommal rendelkeznek? És persze könnyebben veszik a fogyás akadályait is!

8. Olyan fogyási célt válassz, ami illik hozzád
Rengeteg fogyókúrás módszer, étrendjavaslat várja, hogy kövesd, és mindegyik a biztos sikert ígéri. A legjobb, ha olyat választasz, ami illik hozzád – az életmódodhoz, ízlésedhez, és nem azt, ami a legdivatosabb. A villámdiéták ugyanis kifejezetten károsak is lehetnek, ráadásul a nem az ízlésed szerinti étrendet semmiképpen nem fogod tudni tartani. Lehet, hogy neked nem a ketogén a jó megoldás, de lehet, hogy nem is a mediterrán étrend. Fontos, hogy a kiválasztott módszer követése mellett maradjon elég energiád, hogy pozitív változásokat lépj meg az életedben. Kövesd az ösztöneidet, és ha valamit nem érzel jónak, akkor ne csináld! Igazság szerint a legtöbb ember már attól is képes fogyni, ha csak kis változásokat tesz az életében, az étrendjében. Késő este eszel? Nem tudod kontrollálni az adagok méretét? Túl sok feldolgozott élelmiszert választasz? Ha ezeket a rossz szokásokat megjavítod, az lehet, hogy sokkal hasznosabb lesz, mintha egy egész tápanyagcsoportot kizársz az étrendedből.
A lényeg, hogy minden lépés, amit meg kell tenned előre tervezést és odafigyelést igényel! A nagy vagy kis változások meglépésében is lényeges, hogy szervezett legyél, és találd meg a megfelelő hajtóerőt!