bojtSzakaszos böjtölés és edzés? A kettő egyáltalán nem zárja ki egymást! Ha neked ez a fogyási módszer működik, attól még nem kell lemondanod az izmaidról vagy a sportsikereidről – csak csináld okosan!

Manapság sokan próbálkoznak azzal, hogy szakaszosan böjtölnek (ami persze nem való mindenkinek!). Viszont általában ők sem akarják feladni az edzéseiket. Fejtörést okoz viszont, hogy a megfelelő teljesítmény érdekében táplálni kell a testet, viszont, ha éppen böjtölsz, akkor nem ehetsz, tehát nem táplálod. Meg kell találni tehát a megfelelő megközelítést, ami lehetővé teszi, hogy a két dolog egyszerre is menjen.

Mi is a szakaszos böjtölés lényege?
Alapvetően az, hogy az étkezéseket idő szerint alakítjuk, vagy a nap bizonyos óráihoz, vagy a hét bizonyos napjaihoz kötjük, a többi időben pedig böjtölünk. Ahhoz, hogy a zsírvesztés a lehető legnagyobb legyen, az izomépítés mégis lehetséges maradjon, az edzéseket is éppen a táplálkozás-böjtölés ciklusaihoz kell igazítanod.

Hogyan eddz, amikor böjtölsz?
Ne próbálj izmot építeni, amikor nem eszel, mindegy, milyen rendszerben böjtölsz. Lehet ez 5/2, vagyis 5 nap evés, 2 nap böjt, vagy 16/8, vagyis 16 óra böjt, 8 óra evés, mindkét verziótól lehetséges fogyni. Ennek oka persze főként az, hogy sokkal nehezebb többet enni az ajánlott kalóriamennyiségnél, amikor például csak nyolc órád van, hogy bevidd, mintha 16 óra alatt oszlanak el az étkezéseid. Mások szerint a böjtös időszakok a hormonrendszered segítségét is bevetik a fogyás és a zsírtartalékok felhasználása érdekében.
Viszont, ha az a célod, hogy a lehető legtöbb izmot építsd, a böjtölés nem túl jó ötlet. Lényegében csak az képes bármennyi izmot is építeni a böjt ideje alatt, aki annyira kezdő, hogy a lehető legkevesebbről indul. A böjt ideje szóljon a fogyásról! {idozito2}

De mégis edzened kell
Bár a célod a fogyás, de a súlyt nyilván zsírból szeretnéd leadni, nem izomból. Éppen ezért ne hagyd abba az edzéseket, hiszen akkor az izomból is veszíteni fogsz. Ha folytatod az ellenállással végzett gyakorlatokat, ugyan nem építesz, de nem is veszítesz belőlük! Ilyenkor az az aktivitás, ami máskor fejlesztene, éppen elég lehet a megtartáshoz. Ütemezz be heti két-három súlyzós edzést, és mozgasd át az egész testedet minden alkalommal.

bojt nagyDe egyél, mielőtt edzel
Súlyzós munka, sprintek, CrossFit vagy bármilyen más intenzív edzés a szénhidrátraktárainkon alapul, ezt használja üzemanyagnak. Ha ezeket a böjt közben, vagy ami még rosszabb, a végén csinálod, akkor a teljesítményeden igencsak látszani fog a bevitt tápanyagok hiánya. A helyett, hogy erősebb és gyorsabb lennél, inkább gyengébb és lassabb leszel, nem beszélve a sérülések nagyobb veszélyéről.
Ha sok súlyt kell leadnod, akkor megpróbálhatsz így is edzeni, mert bár ez a csökkentett teljesítmény nem garantálja minden izomtömeged megőrzését, de zsírt azért fogsz tőle égetni, és úgyis ez a lényeg ebben a helyzetben.
Ha azonban vékonyabb vagy, és semmiképpen nem szeretnéd csökkenteni a kemény munkával felépített izomtömegedet, akkor az ellenállással végzett edzéseidet akkorra időzítsd, amikor eszel. Ha például dél és este 8 között ehetsz, akkor 5 körül próbálj lemenni a terembe, hogy legyen alapja az edzésnek, és utána legyen még időd egy fehérjében gazdag vacsorát megenni. A másik jó megoldás, hogy az evés ideje után edzel, vagyis példánkban 9-9:30 körül. Ilyenkor a korábban bevitt fehérjét is felhasználja a szervezeted az izmok támogatására.

Kardiózz a böjt idején
Sokan esküsznek a böjtben végzett kardióedzésre. Ha te is kipróbáltad már, milyen félórát futni reggeli előtt, tudod, mire gondolj. Arra nincs bizonyíték, hogy így hatékonyabb-e a zsírégetés, mintha ettél volna előtte, de ártani nem fog. Viszont mindenképpen alacsony intenzitást válassz, hogy jobban égesd a zsírt. Az alacsony intenzitású edzésmunka inkább a zsírtartalékokat használja, és még a sportolóknak is van annyi zsírtartalékuk, hogy kibírjanak vele egy edzést.

Figyelj oda!
Az evés egy dolog, de más dolgokat is figyelembe kell venned az edzéseddel kapcsolatban. Mivel az alacsony intenzitású edzések miatt is veszítesz vizet és elektrolitokat, és ezeket a böjt idején ételekkel nem tudod pótolni, mindenképpen figyelj, hogy megfelelő mennyiségben pótold őket! Sajnos az izotóniás italokban gyakran sok a cukor, ezért inkább sima ásványvizet igyál, amibe keverhetsz egy kevés konyhasót.
Nagyon lényeges az is, hogy a tested jelzéseire figyelj. Amikor éppen böjtölő fázisban edzel, és szédülni kezdesz, állj meg, mert ez lehet a dehidratáltság mellett a vércukorszint leesésének is a jele. Alapvetően a cukor-anyagcsere valamilyen zavarában szenvedőknek a böjt sem igen jó választás.