gluten2 leadAz elmúlt évek egyik egészségügyi közellenségévé vált a glutén, pedig az emberiség több ezer éve fogyasztja. Természetesen sokaknak valóban problémát okoz a bevitele, míg másoknál nem ez okozza a panaszokat, mégis a glutént hagyják ki az étrendjükből. Ez pedig hiba, mivel nem kezelik a valódi problémát, helyette viszont esetleges tápanyaghiányos állapotba diétázzák magukat.

A mai világban sokan mindenféle vizsgálat és diagnózis alapján mondják valamilyen alapanyagra érzékenynek magukat. Ahogy egy háziorvos megfogalmazta: egyre több fiatal lány mondja, hogy a glutén kellemetlen tüneteket okoz nekik, de érdekes, hogy a fiúknál nem vehető észre ez a változás. Lehet, hogy nem a nemük, hanem a divat követése indokolja a tévhitek terjedését? A nem megfelelő forrásból beszerzett információk és a teljesen képzetlen influenszerek és barátnők tanácsainak követése sokak életét nehezíti meg.

Akinek tényleg bajt okoz!
Azoknak, akik cöliákiás gluténérzékenységben szenvednek, egy autoimmun betegség következményeivel kell szembenézniük nap mint nap. Ebben az állapotban a glutén, vagyis a búzában, rozsban és árpában található egyik fehérje fogyasztása komolyan károsítja a vékonybelet. A másik, valóban kellemetlen tüneteket okozó állapotot nem-cöliákiás gluténérzékenységnek nevezzük, ennek tünetei már többfélék lehetnek. Akinek ez a baja, annál a glutén fogyasztása hasfájást, puffadást, hasmenést, ok nélküli fogyást, hányingert és hányást is okozhat. Ezekhez ráadásul társulhatnak olyan problémák, mint gondolkodási zavarok, fáradtság, hangulatváltozások és kiütések. Éppen a sokféle tünet miatt van az, hogy sokan automatikusan ezt a fehérjét hibáztatják állapotukért. {idozito2}

Lehet, hogy más okozza a tüneteket?
Nem kizárt, hogy valakinek a búzával van gondja, ami lehet búzaallergia vagy intolerancia, és nem a gluténnel. Ezt azért nem árt tisztázni, mert nem mindegy, hogy csak a búzáról kell lemondani, vagy egy sor már, értékes gabonaféléről is.
Ha valaki anélkül vág bele egy gluténmentes étrendbe, hogy ezt megelőzte volna megfelelő vizsgálat, annak bizony más egészségi kockázatai és következményei is lehetnek. A gluténmentes étrendben drasztikusan lecsökken a többi teljes értékű gabona bevitele, amelynek következménye lehet a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának növekedése. Egy amerikai felmérés szerint nagyjából minden harmadik ember, aki a glutént vádolja tüneteiért, nem is annak köszönheti kellemetlen tüneteit.

Gondhozó cukrok
Nagyon gyakori eset, hogy a magukat gluténérzékenynek tartók nem is erre a fehérjére érzékenyek, hanem valami másra. A bűnös lehet például a laktóz és a fruktóz is. A fruktózérzékenység is okozhat puffadást, gázképződést, hasmenést. Ezeket a tüneteket általában azok tapasztalják, akik nagy mennyiségben viszik be ezt a cukrot édességek és italok összetevőjeként (a legtöbb üdítőitalt is fruktózzal ízesítik).

Más veszélyes fogások
Valójában rengeteg olyan étel és ital létezik, amelyek a gluténérzékenységhez nagyon hasonló kellemetlenségeket okozhatnak. Tüneteket válthatnak ki például a gyorsérlelésű, ipari készítésű kenyérfélékben az élesztőmaradványok (ha csak ez a baj, akkor a kovászos, hosszú kelési idejű kenyér lehet a jó választás). Szintén okozhat problémát a proteinszeletek egy részébe kerülő szintetikus rostanyag vagy a cukor pótlására szolgáló édesítőszerek egy része. Van, aki az olajban sült ételekre érzékeny. Az alkohol túl nagy mennyisége is könnyen okozhat hasmenést, és ha például sört ivott valaki, máris hajlamos lesz az árpa gluténtartalmát okolni a tünetekért. Pedig a bor is éppen ezt a hatást keltheti, és az teljesen gluténmentes!

gluten1Betegségek, hasonló tünetekkel
• Túl sok is lehet a baktériumból!
Már mindenki jól tudja a leckét, és igyekszik megóvni bélflórája baktériumait minden negatív hatástól. Vannak azonban olyan esetek, amikor ezek a vékonybél egy részében túlszaporodnak, és akadályozzák egyes ételfajták emésztését. Az eredmény ismét csak a gázképződés és puffadás. Ezt az állapotot könnyű egy kilégzéses vizsgálattal diagnosztizálni és antibiotikumokkal kezelhető.
• Gasztroparézis
A gasztroparézis egy olyan állapot, amelyben a gyomor izmai nem működnek megfelelően, emésztési problémát okozva. A gyomor izmai ugyanis összehúzódásukkal juttatják tovább a táplálékot a bélrendszerbe. Ha ez nem történik meg, puffadás és hányinger léphet fel. A gondot általában az alacsony zsír- és rosttartalmú étrend enyhíti. A gasztroparézis gyakran társul a cukorbetegséghez, de nem feltétlenül jelennek meg együtt.
• Irritábilis bél szindróma
Ennek a betegségnek sem könnyű a diagnózisa. A szindróma során a vastagbél okoz olyan tüneteket, mint hasfájás, puffadás és gázképződés. Akinek ilyen betegsége van, lehet, hogy kissé jobban érzi magát egy gluténmentes étrendtől, de alapvetően inkább olyan diétát kell folytatnia, amelyben kevés a nehezen emészthető összetett szénhidrátok mennyisége.
• Más lehetséges problémák
Nagyon hosszú a listája azoknak a gondoknak, amelyek összetéveszthetők a gluténérzékenységgel, és vannak köztük súlyos betegségek is. A depresszió például egy közülük – kevesen tudják, hogy ez fizikai tüneteket is okozhat. A veseelégtelenség is okozhat fáradtságot, zavartságot és hányingert, és biztosan nem segít rajta a glutén elhagyása.
Éppen ezért is nagyon fontos, hogy ha valaki azt gondolja, valamilyen típusú gluténérzékenysége van, forduljon orvoshoz, és vizsgáltassa ki magát megfelelően. Ez sajnos nem olyan tünetegyüttes, amelynek forrását mi magunk tesztelhetjük az egyes összetevők elhagyásával!