otthon3 leadMitől is lenne veszélyes az otthonod? Nem is gondolnád, a legártatlanabb tárgyak, a leghétköznapibb szokások milyen veszélyeket hordozhatnak magukban. Változtass lépésről-lépésre, és érezd magad egyre jobban!

Az otthonunk az a hely, ahol teljesen biztonságban szeretnénk lenni és így is kellene magunkat éreznünk. Fontos, hogy ne tudjon kintről senki behatolni, hogy bent ne legyünk kitéve egészségtelen hatásoknak, mint az ablakon beáramló szmog vagy füst. Hogy elég fény legyen benne, és hogy ne legyen túl zajos. Arra viszont kevesen gondolnak, hogy milyen fontos, hogy az otthonunk belülről is egészséges legyen. Sok veszélyforrás van ugyanis, amit mi magunk szabadítunk magunkra, akár a legjobb szándékkal is. Ezek ellen, kis átgondolással és átszervezéssel könnyen védekezhetünk. Hogy az otthon ne legyen toxikus hatással sem ránk, sem a környezetünkre, azért kis lépésekben is érdemes tenni – kezdd el már ma!

Szabadulj meg a veszélyes edényektől!
Sokféle anyag van, ami kárt tehet a szervezetünkben, és ezek egy része a főzéshez és ételek tárolásához való edényekben is előfordul. Egyes tapadásgátló bevonatok például túlhevülve toxikus gázokat bocsáthatnak ki, amelyek különösen a gyerekekre veszélyesek. Mindenképpen érdemes kerülni a PTFE és PTOA tartalmú bevonatokat. Ha a kedvenc serpenyőd esetleg nem is tartalmazza ezeket, akkor is figyelj rá, hogy a bevonat sérülésmentes legyen, mivel a sérülés is feltárhat olyan anyagokat, amelyek károsak az egészségre. A megsérült edények ráadásul nem újrafeldolgozhatók, általában a szemétlerakókba kerülnek, és innen a talajvizet és a termőtalajt mérgezik. {idozito2}
Mi legyen helyette? A tapadásmentes bevonatok helyett válasszunk inkább üveget, kerámiát, öntöttvasat vagy rozsdamentes acélt. Nyilván nem lenne olcsó egyszerre mindent lecserélni, de ha a leggyakrabban használtakkal kezded, máris jó úton vagy!
EXTRA TIPP: Arra is figyelj, hogy ha műanyag edényt, kulacsot veszel, hogy az BPA mentes legyen, mivel ez az anyag a hormonrendszer működését befolyásolja.

otthon2Tedd egészségesebbé az ágyad!
Belegondoltál már, hogy valószínűleg ez az a pontja a házadnak, ahol a legtöbb időt töltöd? Ráadásul az ágy nagy szerepet játszhat abban, hogy a lakások levegőjének szennyezettsége sokszor akár többszöröse is lehet a kintinek. Éppen ezért itt az ideje átgondolni, hogy alvás közben mi mindennel veszed magad körbe.
Az egész hálószobát érdemes ilyen tekintetben átgondolnod! A legegyszerűbb lépés az átgondolt és alapos szellőztetés reggel és este. Ha teheted, távolítsd el a hálószobából az elektronikus eszközöket, hogy ne zavarjanak az alvásban.
A hálószobai környezet lehetőleg legyen letisztult, jól takarítható, pormentesíthető. A lakás következő festésénél mindenképpen jól gondold át, hogy csak olyan festék kerüljön a falra, ami nem bocsát ki káros anyagokat. A bútorok megválasztásánál is fontos ez a szempont: sajnos sok bútor párologtat ki olyan felületkezelő vegyületeket, amelyekkel biztosan nem akarsz egy szobában aludni. A matrac talán a legfontosabb darab, hiszen, ha jó minőségűt veszel, az sokba kerül, de akár évtizedekig kitart. Figyelj rá, hogy garantáltan antiallergén darabot válassz, és lehetőleg kéthetente-havonta porszívózd ki alaposan. Ha teheted, nyáron tedd ki néhány órára a napsütésre is.
A megfelelő ágynemű kiválasztása talán a legegyszerűbb. A toll természetes anyag, és sokan szeretik, de sokaknál okoz allergiát, és a tisztítása sem egyszerű. Választhatsz antiallergén, magas hőfokon mosható műszálas darabokat is, amelyeket legalább két-háromhavonta moss is ki. Jó választás lehet a gyapjú is. Az ágyneműdnek is biztosan jót tesz a gyakori szellőztetés, akár a napsütésben, akár a téli fagyban.
Az ágyneműhuzatokat minden esetben legalább hatvan fokon mosd, és ha beteg van a családban, a vasalás is jót tesz a plusz higiéniának. A mosáshoz lehetőleg minél természetesebb alapanyagú tisztítószereket használj, és kerüld az öblítőt, ami sokakat allergizál.

otthon1Legyen minimalistább az otthonod
A lakásban felhalmozódott túl sok tárgy többféle módon is rosszat tesz az egészségnek. Ha a zavaros környezet és a tárgyak okozta megterhelést félre is tesszük, bár ezek pszichológiai hatása is számottevő, akkor is számolni kell a fizikai hatásokkal. Kezdjük ott, hogy egy túlzsúfolt környezetet szinte lehetetlen tisztán tartani. Az idő nagy részét az emészti fel, hogy megtaláljunk egyes dolgokat, miközben időből amúgy sincs elég.
A másik, amiből általában nincs elég, a pénz: és a sok dolog sok kiadott pénzt is jelent általában. Éppen ezért kövesd a legújabb trendeket, és élj minimalistább életet, hogy felszabadítsd a lelked és a kreativitásod, helyed és élettered maradjon a saját gondolataid, terveid számára.
Az ehhez vezető út első lépése a vásárlások jobb meggondolása. A második lépés a meglévő dolgok számának csökkentése, amelyre ma már számos tanácsot kaphatsz. Határozd el, hogy csak minőségi, de kevesebb ruhát veszel, és ugyanez legyen igaz a dekorációkra és minden másra is. Figyelj arra, hogy a padló és a vízszintes felületek tiszták, átláthatók legyenek. A különféle hasznos tárgyak tárolására alkalmazz jól szervezett és átgondolt megoldásokat. A minimál felé vezető út azért lesz különösen élvezetes, mert már néhány perc, vagy egy rendbetett fiók is pozitív energiával tölt el.