stressz1 lead

Olyan módszert keresel, ami azonnal oldja a stresszt? Valószínűleg nem vagy egyedül! A már jól ismertek mellett próbáld ki a meglepőket is – nekünk mind bevált!

1. Sétálj át egy parkon
Olyan érzésed van, hogy már az agyad is belefagyott a munkába, és az otthoni teendők még csak ezután következnek? Akkor hazafelé, vagy ebédszünetben szánj arra 10-15 percet, hogy egy parkban vagy más, természetesebb környezetben sétálj egyet. Alakítsd át az útvonaladat hazafelé, vagy csak próbálj elkanyarodni arra, ahol fák nőnek, mert a zöldben töltött negyedóra már elég ahhoz, hogy a stressz és a fáradtság szintjét is csökkentse. {idozito2}

2. Vedd rá magad a nevetésre
Rosszkedv? Nyomott hangulat? Nézz meg egy vígjátékot, vagy egy vicces képregényt, de ha másképp nem megy, legalább erőltess az arcodra egy mosolyt. Gondoltad volna, hogy az érzelmek és a mimika oda-vissza hatnak? Ha jókedvű vagy, mosolyogsz, de ha rosszkedvűen mosolyogsz, a kedved akkor is jobb lesz!

3. Legyél újra gyerek
Amikor játszunk, a lelkünk, testünk és elménk is megújul! Te hogy szeretsz játszani? Lehet társasjáték, de akár egy kergetőzés a kutyával, vagy egy kinti kosármeccs a barátokkal, mind csodát tesz! A Spartan Race résztvevők egy része kedvenc kőkemény sportját is játéknak tekinti. Mindegy mit csinálsz, csak tiszta, gyermeki öröm járjon vele!

4. Gargarizálj vízzel
Ennek mi köze van a stresszhez? Nagyon is sok! A bolygóideg a szervezetben a relaxációért felelős paraszimpatikus idegrendszert hozza működésbe. Amikor krónikus stresszállapotban vagyunk, minden reakciónkat a szimpatikus idegrendszer irányítja, és a bolygóideg szinte kiiktatódik a rendszerből. A gargarizálás viszont ismét aktiválja, és így máris újra képesek leszünk a nyugalom állapotát megtalálni.

stressz35. Hallgasd a hullámokat
Nem is a tengernél vagy a Balatonnál vagy? Nem baj, egy hangfelvétel is éppen megteszi! A hullámok hangjának ritmusa ugyanis bizonyítottan meditatív hatással van mindenkire.

6. Figyelj valaki másra
Önkénteskedés, az anyukád felhívása, vagy a barátod kedvenc ételének elkészítése egyaránt jó megoldás. Akik ugyanis másoknak segítenek, azokra kisebb eséllyel van extrém negatív hatással egy stresszesebb időszak vagy esemény. Amikor másra fordítod a figyelmedet, az máris csökkenti a saját stressz szintedet, ezzel is minimalizálva a lehetséges negatív hatásokat.

7. Szunyókálj egyet
Amikor stresszes vagy, valószínűleg arra vágysz, hogy valamit elejétől a végéig megcsinálj, hogy megnyugodhass. De a valóságban mindig fogsz találni újabb feladatot. Ha nem figyelsz oda, a stresszhormonok addig visznek bele a fáradtságba, hogy végül már nem tudsz elaludni este. Egy 10-15 perces szunyókálás, vagy akár csak a szemek pihentetése ennyi időre, máris segít az agynak és a testnek is újratöltődni, vagyis utána rövidebb idő alatt, tisztább fejjel elvégezni minden teendőt.

8. Engedd el az Instát
A digitális eszközeid és a közösségi oldalak állandó ellenőrizgetése biztosan csak emeli a stressz szintedet! A lecsatlakozás, a korlátok között tartás kimutathatóan csökkenti a vérnyomást, a szívfrekvenciát és javítja az immunrendszer teljesítményét.

9. Legyél a saját drukkered
Kicsit amerikaias? Nem baj, ha nekik bevált, neked is be fog! Készíts magadról egy olyan listát, ami pozitív állításokat, megerősítéseket tartalmaz. Legjobb, ha ezt akkor teszed meg, amikor jó a kedved, és ha szomorú vagy túlterhelt vagy, elég, ha csak előveszed. A lista elolvasásával azonnal növeled az önbizalmad, és hatékonyabbnak, sikeresebbnek érzed majd magad, esélyt sem hagyva arra, hogy elkezdd magad ostorozni.

10. Szagold meg a párod
Talán vicces megoldás, de egyértelműen stresszoldó már az is, ha a párod párnáját vagy pólóját szagolod meg egy kis időre. Ez azonnal csökkenti a kortizol stresszhormon szintjét, és a stressz intenzitását is. Még akkor is, ha a szimatolás után jön a stresszhelyzet, tehát akár előkészületként is érdemes megpróbálni.

stressz211. Ültess növényeket
A kertészkedés az egyik legjobb természetes stresszoldó, és ennek csak egy része, hogy általában a szabadban, a levegőn végezzük. A földben turkálás is csökkenti a kortizolszintet, sőt, még a depresszió tüneteit is. Ha nincs kerted vagy erkélyed, akkor a szobanövények is segíthetnek!

12. Küzdd le a stresszort
A stressz gyakori párja a halogatás, vagyis az, hogy a megoldandó feladatot félretesszük, bele sem kezdünk, és az a gondolataink hátterében nyomaszt. A legjobb mód ennek a legyőzésére, ha belevágsz, és szembenézel a zavaró teendőkkel! Ha túl nagy, darabolhatod is, de a lényeg, hogy indulj el a megoldás felé vezető úton, és máris nyugodtabb leszel!