wellness3 lead

A wellness szóval nem is olyan régen ismerkedtünk meg, mégis, mintha teljesen kifordult volna eredeti jelentéséből. A wellness hétvégék országában inkább nézzük meg, mi lesz az idén, amit az emberek a jól-létükért megtesznek.

Szépségápolás sejtszinten
A szépségápolás régen arról szólt, hogy milyen termékeket használjunk a bőrünkre. Aztán egyszer csak elkezdtük észrevenni és figyelembe venni az összefüggést a között, hogy mit eszünk, iszunk, milyen életmódot élünk és hogy nézünk ki. Étrendjavaslatok és szakácskönyvek jelentek meg, amelyek mind ragyogó, gyönyörű bőrt ígértek. Az étrendkiegészítők piacán is egyre népszerűbbek lettek a szebb bőrt, hajat, körmöt ígérő termékek. A tudomány fejlődésével mára belülről, sejtszinten támogatják ezek a szépségünket, úgy tűnik, ez lesz a jövő útja. {idozito2}

Táplálkozástudomány a csúcson
Elképesztő változások zajlanak az élelmiszerek világában. A tavalyi és idei év nagy slágere valószínűleg a húsmentes termékek lesznek, a húsmentes hússal az élen. A környezettudatosságból vagy más filozófia alapján választott vegán életmód követői ennek biztosan örülnek. Közben azonban megjelennek olyan tudományos eredmények is, amelyek szerint a vörös hús mégsem olyan káros. 2020-ban talán eljön az idő, amikor a kevésbé klikkvadász, inkább ésszerű hírek jutnak majd el hozzánk, de természetesen mindenkinek érdemes résen lenni, csak megbízható forrásból tájékozódni, és fenntartással kezelni az olyan tanácsokat, amelyek nem ellenőrizhető, képzett vagy hiteles helyről vagy személyektől érkeznek.

Környezettudatosság a központban
Január elsejével biztosan nem felejtjük el az a célkitűzésünket sem, amely szerint a környezet védelmét kell leginkább a szemünk előtt tartanunk. A fiatal nemzedékek számára ez lesz a legfontosabb útmutató, ami érinti az ételválasztásaikat, az utazási és pihenési szokásokat is. Úgy tűnik, visszatérünk a kényelmes erdei sétákhoz, ami a wellness tevékenységet illeti.

A pihenés hatékony
Egyre többen ébrednek rá idén, hogy a krónikus, sokáig tartó stressz milyen károkat tesz a szervezetben, és mennyire gyakori. Éppen ezért, hogy a kiégést elkerüljük, elkezdtük a pihenéssel, kikapcsolódással töltött időt is aktívnak tekinteni, jobban megengedni magunknak és betervezni a napunkba.

wellness1Offline mód
Érdekes, hogy éppen a techvilág középpontjából, a Szilícium-völgyből indult az ötlet, ami egyre több embernél népszerű! Egyre többen vannak ugyanis, akik tudatosan, minél hosszabb, akár előre tervezett időszakokra lekapcsolódnak a hálózatról. Ez szintén a kiégés és a túl sok stressz egyszerű ellenszere, de az egészséget is kimutathatóan védi.

Az antiaging már nem menő
Itt az ideje végre elfogadni, hogy felesleges és reménytelen is az öregedés jelei ellen harcolni. Sokkal inkább érdemes az egészséges öregedés, a jó forma minél tovább való megtartása érdekében tenni minél többet, hogy a testünk hosszú távon jól működjön.

A keto elérhetőbb, mint valaha
A ketogén diéta évek óta nagy kedvenc, és ez 2020-ban sem fog változni. Erre a tényre már az élelmiszeripar is reagált, így egyre könnyebb követni a szinte szénhidrátmentes életmódot. A hozzá való alapanyagok, eszközök egyre jobban elérhetők, és az árak is alacsonyabbak lettek. Az azonban valószínű, hogy kisebb változások, igazítások várhatók majd az életmód terén.

A wellness inkább jól-lét lesz
A wellness nagy hívószó lett, a magyar családok kedvenc üdülőhelyei is a wellness hotelek. Most azonban ideje visszatérni a fogalom alapvető jelentéséhez: a wellness ugyanis nem merül ki egy hétvégében, amit egy zsúfolt hotel még zsúfoltabb medencéjében töltünk el. Sokkal inkább igazi, egészséges ételekről, elmélyülésről, egészséges mozgásról kellene szólnia, jelenlétről a pillanatban, és egy új életszemléletről.

Változik a fitneszipar is
Régebben szinte évente újabb és újabb mozgásformákat próbálhattak ki az érdeklődők. Mára ez a lendület csillapodni látszik, és egyre inkább előtérbe kerülnek azok az irányzatok, amelyek nem csak a fittségről, de a rehabilitációról, regenerációról is szólnak. Hódítanak a kombinációk: mint a kardióedzésnek is beillő jógaórák, és elképesztően népszerű kezd lenni a streching. Az újabb órák célja, hogy a teljes mozgástartományunkat jól tudjuk használni, ami az ülő munka mellett nem is olyan egyértelmű. A másik, fókuszban lévő téma a gerinc egészségének és a stabilitásnak megőrzése. Alapvetően itt is megjelent tehát egy wellness típusú szemlélet, ami az egészség megőrzéséről szól.

Új szemmel nézünk a menstruációra
Az egészséges női ciklus kellemetlen napjaira eddig leginkább úgy tekintettünk, mint valami szégyellnivaló dologra, aminek jeleit minél hamarabb és egyszerűbben el kell takarítani, és leplezni kell a meglétét is. Ez is változik! Egyre több olyan termék jelenik meg, amelyek környezetbarát módon kezelik a menstruációt: az intimkelyhek, menstruációs bugyik korában nem kell már minden nőnek több tonnányi veszélyes, le nem bomló hulladékot termelnie élete során. E mellett egyre inkább érdeklődünk az iránt is, hogy a hagyományos termékek mit tartalmaznak. Gondoljunk csak bele, hogy egy betét vagy tampon alapanyagai milyen hatással is lehetnek a szervezetünkre!