rosszkedv1 lead

Miért vagy szomorú, feszült? Lehet, hogy nem is azért, mert okod van rá? A rosszkedvet az éhség vagy a fáradtság is okozhatja, de egyes helyzetekben akár egészségügyi problémát is jelezhet.

A háziorvosok gyakori megfigyelése, hogy egy hozzájuk látogató páciens nem igazán tudja megfogalmazni, mi is a baja. „Mintha nem volnék önmagam”, „mindig feszült vagyok”, „állandóan rossz a kedvem” – hangzanak a panaszok, és ilyenkor nem mindig egyszerű megfejteni az okot. Először természetesen ki kell zárni az olyan pszichológiai gondokat, mint a depresszió és a szorongás, és az olyan élethelyzeteket, amelyek egyértelműen indokolják az érzéseket, mint egy szakítás, egy hozzátartozó elvesztése vagy munkahelyi gondok. Ha ezek kikerülnek a képből, akkor bizony érdemes a fizikai egészség oldaláról keresni a megoldást. {idozito2}

Pajzsmirigy problémák
A pajzsmirigy az a szervünk, ami lényegében a testünk motorja, ez választja ki azokat a hormonokat, amelyek irányítják a testhőmérsékletet, a bőr és haj egészségét, a testsúlyt, az anyagcserét és persze a kedvünket is. Tehát ha itt gond van, mindennel gond van! A túlműködő pajzsmirigy egyik jellegzetes tünete az állandó idegesség és ingerlékenység, míg az alulműködés indokolatlanul megfoszt a motivációtól és akár a depresszióba is taszíthat. Szerencsére egy egyszerű vérvétellel kimutatható mindkét állapot!

Alvási apnoé
Kérdezz meg friss szülőket, ha te még nem tapasztaltad, hogyan is érinti a hangulatot az alvásmegvonás. És persze az alvásnak nem csak a mennyisége, hanem a minősége is számít, meghatározó lehet a hangulatra. Sajnos amíg arról tudunk, ha nem alszunk eleget, azt azonban nehezebb meghatározni, amikor nem alszunk elég jól! Az alvási apnoé például azzal is járhat, hogy egy óra alatt 30 alkalommal nagyon lelassul, vagy egy pillanatra le is áll a légzés. Ezt általában nem érzékeljük, és azt gondoljuk, sikerült is nyolc órát jó minőségű alvással töltenünk, de közben csak azt érezzük, hogy egyre rosszabb lesz a hangulatunk. Ez a jelenség ráadásul elég gyakori, viszont megoldható probléma, érdemes utánajárni, főleg mert a rossz hangulat mellett nappali mikro elalvásokhoz is vezethet, ami akár életveszélyes helyzetbe is sodorhat, ha például vezetsz.

Stroke
Az agyvérzésnek van egy sor olyan tünete, amiket könnyű felismerni: féloldali bénulás, beszédképtelenség, az arc egyik fele izmainak elengedése. De sajnos minden, ami az aggyal történik, a hangulatot is érinti, így, ha valakit sikeresen is kezeltek egy ilyen esemény után, akkor is befolyásolhatja később a hangulatát. Ha például a frontális lebeny jobb oldalát érintette a probléma, akkor indokolatlanul boldog állapotot válthat ki, míg a bal félteke érintettsége szorongást és szomorúságot is kiválthat. Ugyanez természetesen igaz lehet minden, az agyat érintő sérülés esetén!

Parkinson-kór
Hasonlóan az agyvérzéshez, a Parkinson-kór fizikai tünetei is jól ismertek: a kézremegés, a lassú mozdulatok, a merev lábak és egyensúly problémák. De mivel a betegség érinti a hangulatot irányító kémiai ingerületátvivő anyagok termelődését is, nem meglepő, hogy ez a betegség is rontja a kedvet. A betegségben szenvedők 40-50%-a szenved depresszióban is. Szerencsére erre van megoldás, ha az alapbetegségre még nincs is.

rosszkedv2PMS súlyosabb formában
Sokakat minden hónapban megkínoz a premenstruális szindróma, de vannak, akiknél különösen súlyosak a tünetek. Akire ez jellemző, az annyira levert, ingerült lehet (nem beszélve a puffadásról és fájdalomról) a menstruáció előtti hétben vagy napokban, hogy az a mindennapi életvitelében is akadályozza. Természetesen nagyon sokan éreznek ezekben a napokban hangulatingadozást, de ha az ilyen szintre lép, akkor érdemes beszélni az orvosoddal, aki a gyógyszereken kívül akár életmódbeli változtatásokat is ajánlhat. Hasznos lehet például ebben az időszakban a több edzés és a stresszes programok más időpontra tétele.

Allergia
Érdekes, de sokan nem is tudnak róla, hogy valamilyen allergiában szenvednek, és még ekkor is beavatkozhat a hangulatunkba is az immunrendszer túlzott reakciója. Miért? Mert nem hagy jól aludni, mert emésztési tüneteket okoz. Még szorosabb a kapcsolat azoknál, akik érzékenyek a gluténre, mivel náluk gyakran jelentkeznek depressziós tünetek. Ráadásul minden kezeletlen allergia terhet ró az immunrendszerre, ami gyakori betegségekhez, letargiához vezethet.

Vitaminhiány
Egyes vitaminok hiánya vagy alacsony szintje komoly kedvromlást okozhat. A D és a B12 különösen vizsgálandó, ha valakinek indokolatlanul rossz a hangulata. Az alacsony szintek vérből kimutathatók, és kiegyensúlyozott táplálkozás segítségével, esetleg táplálékkiegészítőkkel máris javítható a kedv. Az egészséges étrend azért is különösen fontos, mivel a feldolgozott ételekben, cukorban gazdag étrend már önmagában is okozhat depressziós tüneteket.