hormon2 lead

Makacs zsírpárnák? Kudarcok sorozata? Lehet, hogy a hormonok játszanak veled gonosz játékot! Cselezd ki őket!

Sokan nem hiszik el, sokan viszont titkon biztosak benne, ha még nem is fogalmazták meg maguknak azt, hogy a túlsúlynak sokszor semmi köze nincs a kalóriákhoz vagy az edzéshez. Egyáltalán nem ritka eset, hogy a problémát a hormonok okozzák. A kutatások még csak most kezdtek foglalkozni ezzel a témával, de vannak már bőven, akiknek tapasztalatai bizonyítják az állítás igazságát. Természetesen vannak olyan vonatkozások, amelyekről már a legtöbben hallottak, mint például a pajzsmirigy hízáshoz vezető alulműködése, vagy az inzulinháztartás zavara. De ennél sokkal messzebbre is tekinthetünk! Lássuk, milyen módokon lehetnek felelősek hormonjaid a túlsúlyodért.

A problémás: leptin
Túl sok cukrot eszel
A leptin az a hormon szervezetünkben, amelyik akkor lép működésbe, amikor eleget ettünk, és a jóllakottság érzésével jelzi, hogy itt az ideje abbahagyni. Normál körülmények között a zsírsejtek bocsátják ki, és a vér segítségével jut el az agyba, hogy leállítsa az evést. De a leptint megakadályozza feladata végrehajtásában a fruktóz fogyasztása, amelyet gyümölcsökben, és még nagyobb mennyiségben feldolgozott élelmiszerekben találhatunk meg. {idozito2}
Amikor nem eszünk belőle sokat, mert például csak gyümölccsel visszük be, akkor nem is okoz gondot. De ha túllépjük a napi öt adag gyümölcsöt, és még olyan ételeket, italokat is fogyasztunk, amelyekben hozzáadott fruktóz van, akkor a májunk egyszerűen nem tud elég gyorsan megbirkózni a lebontásával, és a szervezet üzemanyagaként felhasználni. E helyett zsírrá alakítja, ami trigliceridek formájában a vérbe kerül, és végül hasi zsírpárna lesz belőle (vagy a májban raktározódik zsírmájat okozva). Minél több fruktózt alakít át a szervezet zsírrá, annál magasabbra nő a leptin szintje, hiszen azt a zsírsejtek termelik. És amikor bármelyik hormonból túl sok van a szervezetben, akkor a test bizony elkezdi nem meghallani annak az üzeneteit. A leptin-rezisztencia esetében ez azt jelenti, hogy az agy nem reagál rá, nem jön létre a jóllakottság érzése, tehát nem hagyjuk időben abba az evést, és egyre csak hízunk.

hormon3A problémás: kortizol
Nagyon stresszes vagy
A stresszhormonnak is nevezett kortizol komolyan akadályozza azokat a nőket, akik fogyni szeretnének. Amikor szintje megemelkedik, arra serkenti a szervezetet, hogy a vérben lévő cukorból zsírt hozzon létre, és hosszú távra raktározza azt. Ez természetesen hasznos is volt őseink számára, akik éhínségekre készültek fel. Ma azonban kevésbé tesz nekünk jót! Éppen ezért fontos tudni, hogy a stressz szintjének csökkentése a hormon szintjére is jó hatással van. Van azonban egy másik ok is, ami miatt megemelkedhet a kortizolszint, és ez a kávéfogyasztás. Tehát ha esetleg erre a hormonra gyanakszol, akkor nem árt, ha átgondolod a szokásaidat!

A problémás: ösztrogén
Kitágulnak a zsírsejtek
Az ösztrogénnek köszönhetjük, hogy nők vagyunk, de az elhízás frontján elég sok gondért hibáztathatjuk ezt a női hormont. Ha normál a szintje, az ösztrogén inkább karcsúsít, mivel az inzulintermelést is segít egyensúlyban tartani. De amikor túl sok lesz belőle, akkor bizony hízásra serkent.
Amikor eszel, a vércukorszinted megemelkedik. Az inzulin ezt csökkenti úgy, hogy a glükózt a szükséges helyekre juttatja a szervezetben. Amikor az inzulin szintje megfelelő, akkor a glükóz egy kis részét a májba irányítja, sokat az izmokhoz, amelyek üzemanyagként felhasználják, és nagyon keveset raktározunk el zsír formájában. Az egészséges ember hasnyálmirigye éppen annyi inzulint termel, hogy a vércukorszint ne ingadozzon túlságosan. De ha az ösztrogénszint megemelkedik, annak egyik következménye az egyensúly felborulása, és az inzulinrezisztencia lesz. Az e miatt megnőtt raktározási kedv miatt a zsírsejtek akár négyszeresükre is nőhetnek.
De miért emelkedik meg az ösztrogénszint? A húsevés hatására kevés rostot viszünk be, ez például hozzájárul, mivel a rostok segítenek az egyensúlyt fenntartani a normál emésztési ritmus megtartásával. Ráadásul a nagyüzemi húsokban lévő anyagok is okozhatnak hormonszint emelkedést. De ne feledkezzünk meg a sokféle fitoösztrogénről sem, egyes kutatások szerint például a szója rovására is írhatjuk a nemi hormon túltengését!

hormon1A problémás: tesztoszteron
Lelassul az anyagcsere
Nap mint nap elképesztő mennyiségű toxikus anyaggal találkozunk, amelyek között vannak a mezőgazdaságban használatos vegyszerek, szintetikus hormonok, egyes élelmiszer adalékanyagok. De megtalálhatók ezek a kozmetikumokban, az ételek csomagolásában, a lakásunk berendezésében és még a levegőben is, amit beszívunk.
Ezeknek az anyagoknak egy része éppen úgy viselkedik a szervezetben, mint az ösztrogén. Egyesek szerint ezzel magyarázható az is, hogy a lányok nemi érése miért kezdődik korábban ma, mint a korábbi nemzedékeknél, és miért tapasztalható sok fiú esetében feminin jelleg. A xeno-ösztrogénekhez olyan betegségek nagyobb gyakoriságát is kapcsolják, mint az endometriózis, a mell- és a petefészekrák.
Mindezek az ösztrogénszerű anyagok ráadásul felborítják a hormonális egyensúlyt, és a nőkben is megtalálható tesztoszteront egyértelműen legyőzve ösztrogén túltengést hoznak létre. A tesztoszteron az a hormon, ami az izomfejlődéshez elengedhetetlen, az izmok pedig az anyagcserét is gyorsítják.