lelki1 leadDepresszió? Szorongás? Népbetegségek, mégis elképesztően erős stigma övezi őket. A mentális egészségről ugyanis még mindig nem beszélünk eleget, pedig bizony ránk férne!

A legtöbben, amikor a lelki egészség kérdése kerül elő, zavarba jönnek. Bár sokat változott a világ, és talán egy kissé már elfogadóbbak vagyunk azokkal, akiknek ilyen jellegű problémája van, még ma is sokan egyenértékűnek tartják a pszichológushoz, pszichiáterhez vagy más terapeutához való fordulást azzal, hogy bolond, vagy egyszerűen csak gyenge az érintett. Mintha a pszichénket érintő gondok szégyellnivalók lennének: míg egy vakbélgyulladás vagy egy szívritmuszavar nem titkolandó, a depresszió vagy más hasonló panasz inkább maradjon titokban. Ehhez a vélekedéshez természetesen hozzájárul az is, hogy még mindig sok olyan tévhit van, amit a szakemberek folyamatosan próbálnak megcáfolni. Ezek a téves elképzelések is okai annak, hogy sokan inkább nem is kérnek segítséget. Itt az ideje, hogy a mentális egészséget ne különböztessük meg a fizikai egészségtől. Itt az ideje, hogy felülírjuk a tévhiteket! {idozito2}

1. tévhit: a mentális egészségi állapot állandó
Érdekes, hogy amikor valakiről azt mondjuk, beteg, nem tesszük hozzá, hogy valamilyen testi betegsége van, nem azt mondjuk, hogy testileg beteg, függetlenül attól, hogy egy náthája van vagy valamilyen komoly problémája. Amikor viszont valakiről azt mondjuk, hogy pszichésen beteg, éppen ezt tesszük, kiemeljük a többi gond közül ezt az egyet, ráadásul eléggé negatív felhanggal. Még érdekesebb, hogy tudatában vagyunk: a fizikai egészségünknek sokféle állapota lehet, lehet, nagyon beteg valaki, vagy csak éppen kerülgeti valami. De ez igaz a mentális egészség kérdésére, hiszen ez sem egyértelmű igen vagy nem kérdés. Amikor valaki azt mondja, sosem volt semmilyen gond a lelki egészségével, valószínűleg téved. Hiszen ez is épp olyan, mint a szervi, fizikai jóllétünk: nap mint nap változik. Sokkal jobb, ha egy folyamatosan hullámzó állapotként gondolunk rá, és ez az állapotunk egy skálának akár minden nap más pontján is lehet. A helyzet az, hogy nincs olyan ember, aki néha ne tapasztalna lelki egészséget érintő problémákat.

2. tévhit: nem mindenki van kitéve a lelki betegségeknek
Sokan vannak, akik azt gondolják, hogy immunisak az ilyen állapotokra, mert túl okosak, túl jól neveltek, túl gazdagok, túl kiegyensúlyozottak, túl jó hozzá az önkontrolljuk. Így őket, mivel szerencsések és fegyelmezettek, nem érintheti a depresszió, szorongás, vagy bármilyen más lelki probléma.
A valóság azonban az, hogy bárki, bármilyen életkorban szembesülhet ilyen betegségekkel. Természetesen vannak olyan kiváltó tényezők vagy szembenézési módszerek, amelyeket kontrollálni tudunk, mint például a stresszkezelési mechanizmusaink, de a génjeinket például nem változtathatjuk meg, és egyes olyan életeseményeket sem védhetünk ki teljesen, amelyek kiválthatnak ilyen problémákat.

lelki23. tévhit: a mentális erő ugyanaz, mint a mentális egészség
Sokan vannak, sőt talán a többség is azt gondolja, hogy a mentális betegség a gyengeség jele. Ez egyáltalán nem igaz, és bizony komoly különbség áll fenn a lelkierő és lelki egészség között. A két fogalmat keverni épp akkora tévedés, mintha a fizikai erőt és a fizikai egészséget kevernénk össze. A súlyemeléstől erősebbé válunk, és a rendszeres edzés természetesen segít megelőzni egyes betegségeket. De a nagyobb, erősebb izmok nem védenek meg minden betegségtől!
A mentális erő fogalma éppen így működik: ha fejlesztjük a lelkierőnket, az segíthet az egészségünk megőrzésében, és némely mentális betegség megelőzésében is hasznos lehet. De biztos, hogy nem tesz örökre ellenállóvá a bipoláris zavar vagy a szorongásos tünetek ellen!

4. tévhit: nagyon sokféle helyen találhatunk segítséget
Sokan vannak, akik azért sem fordulnak szakemberhez segítségért, mert félnek, hogy gyógyszert kell majd szedniük, vagy a terapeuta arra kényszeríti őket, hogy a gyerekkorukról beszéljenek. De ez nem így működik! Az ember mindig kontrollálja a saját kezelését. Semmi olyanról nem kell majd beszélned, amiről nem akarsz (csak ha eljutsz arra a pontra, amikor már készen állsz rá). Gyógyszert sem kényszerítenek rá senkire, sőt, ilyesmit Magyarországon csak pszichiáter írhat fel. Ha pedig nem szimpatikus a terapeutád, bármikor kereshetsz másikat! A gond sokszor inkább a pénz, mivel az állami egészségügyi rendszerben sajnos nincs elég forrás egy alapos terápiára. Ha ilyen helyzetbe kerülsz, akkor se add fel, érdemes más tanácsadókat is megkeresni, akik akár kicsit kedvezőbb áron is tudnak segíteni.

5. tévhit: a mentális betegségek nem kezelhetők
Ha ilyen betegséggel nézel szembe, akkor valószínű, hogy mielőtt segítséget kértél, már megpróbáltad magad megoldani a problémát. Lehet, hogy már próbálkoztál nem éppen egészséges és hasznos eszközök bevetésével is élni, és inkább túl sok evésbe, ivásba, tévénézésbe menekülni a valóság elől. Ezeknél azonban vannak egyértelműen hatékonyabb módszerek is! A mentális betegségek általában nagyon jól kezelhetők, vagy legalább karban tarthatók! A terápiában része lehet gyógyszereknek, beszélgetésnek és más módszereknek is. Nem mondjuk, hogy könnyű lesz szembenézned esetlegesen fájó kérdésekkel, problémákkal, de megéri, mert végül megerősödve léphetsz túl a nehéz időszakon.