top103 lead

A táplálkozási trendek, ajánlások mintha évente változnának, tudósok, orvosok, ma már influenszerek és bloggerek is megmondják, mit is tegyünk a tányérunkra és a poharunkba. Összegyűjtöttük, mik lesznek a gyártók szerint a top trendek 2020-ban.

1. A prebiotikum az új probiotikum
A prebotikumok támogatják a hasznos baktériumflóra, vagyis a probiotikumok létét és egészségét. Míg az elmúlt évek arról szóltak, hogy magát a probiotikumot próbáljuk minél egyszerűbben bevinni a szervezetünkbe, kevesebbet foglalkoztunk azzal, hogy mi is táplálja a már bejuttatott flórát. Idén azonban inkább erre fordul a hangsúly, vagyis egyre több változatban lesznek elérhetők azok az élelmi rostok, amelyek támogatják a bélflórát.

2. Plusz zöldségek mindenhol
Egyértelműen mutatja minden felmérés, hogy nem eszünk elég zöldséget, de most talán ez is megváltozik. A nyugati trendekben egyre több helyet kapnak a velük dúsított élelmiszerek, olyan paradicsompürék vagy salátaszószok jelentek meg a piacokon, amelyek rejtetten akár tízfélét is tartalmaznak belőlük. A boltok polcai megteltek céklából, répafélékből, édesburgonyából készült chipszekkel, de ezek már a kekszek és porok alapanyagai is lettek. {idozito2}

3. Nem unjuk meg a kókuszt!
A kókusz, úgy tűnik, nem kerül le a menüről! Talán ez a legkedveltebb alapanyag, ami a tejet helyettesítheti, például a joghurtok, tejszínek készítésénél. Ha valaki a tejmentes életre szavaz, biztosan belefut ezekbe a változatokba. Viszont jó példa ez arra, hogy a trendi nem feltétlenül egészséges is! Egy kókuszalapú joghurt akár a napi ajánlott telített zsíradagunk 25%-át is tartalmazhatja, és csak a napi ajánlott kalcium mennyiség 2%-át.

top102 n4. Allergiák fókuszban
A külföldi élelmiszergyártók új termékei büszkén viselik magukon a feliratokat, hogy melyik allergénektől mentesek. Különösen a diófélék, tej, szója és glutén került a készítők figyelmének középpontjába. Ezeknek sem árt azonban megnézni a többi összetevőjét és tápanyag értékeit. Az viszont biztosan jó hír, hogy segítségükkel az allergiások könnyebben kerülhetik el a számukra káros élelmiszereket.

5. Chips helyett puffasztott
Már felnőtt egy nemzedék puffasztott kölesen, de továbbra sem unjuk meg ezt a készítési módszert. Az olajban sült chipsek helyett a különféle alapanyagból készült puffasztottak gyakran több fehérjét és kevesebb szénhidrátot tartalmaznak. Ma már létezik a megszokott köles és rizs mellett puffasztott zöldség, csicseriborsó és sok más dolog is.

6. Csokoládé+egy kis egészség
A csokoládéról felesleges is lenne megpróbálni leszokni, ugye? A gyártók is tudják ezt, éppen ezért megjelent egy új termékkategória: kedvencünket valamilyen egészséges dolog hozzáadásával teszik még jobbá. Lehet ez quinoa, tengeri sós tökmag, granola, mindegy, csak egészségesebb legyen a megszokottaknál, például a karamellnél és a keksznél.

7. Hordozható egészség
Mivel az emberek nagy része állandóan rohan, és kevesek életébe fér bele egy asztalnál, nyugodtan elfogyasztott teljes értékű ebéd a munkás hétköznapokban, valószínűleg mindig is szükség lesz a magunkkal vihető, azonnal ehető egészséges falatokra. Az egyadagos, hordozható finomságok tárháza a müzlivel dúsított joghurtoktól az olyan különlegességekig terjed, mint az ízesített rostok és matcha tea, amit csak forró vízzel kell leönteni. Az aktívak számára egyadagos mézek adhatnak azonnali energiát, de az edzéshez fogyasztható zselék népszerűsége sem csökken.

top108. Alacsony szénhidrát még több ételben
Ha a grillezett hús, párolt zöldség változatokon túllépnénk, mégis megtartanánk az alacsony szénhidrát bevitelt, akkor itt is érdemes jól körülnézni. Ahogy a karfiol pizzatésztának jó, úgy panírozni is lehet vele. De a modern panírmorzsák akár borsófehérjéből is készülhetnek, és a levesbe tett kruton is lehet puffasztott quinoa vagy fehérje alapú.

9. Még több fehérje
A fehérje az elmúlt évtized kedvenc makrotápanyaga, és ebből is vihetünk be sokkal többet! Plusz protein egyre meglepőbb fogásban bukkan fel: létezik már fehérjével dúsított tészta, de még a kávénkba is bekerülhet.

10. Modern tejcsarnok
A tejipar nagy kihívásokkal szembesült az elmúlt időszakban, így nem csoda, hogy gyorsan reagál. Ma már létezik laktózmentes, de tejfehérjében gazdag jégkrém. Egyes elvihető kávékba is plusz protein kerül, és a szabadban legelő tehenek teje is egyre értékesebb. 2020 nagy slágere a túró lesz, ami átvenni látszik a görög joghurt helyét natúr és ízesített kivitelben egyaránt.