30834521 sSokféle legenda övezi a mangalicahúst, és ez nem is csoda, hiszen finom, és tápértéke miatt is érdemes minél gyakrabban fogyasztani!

 

A mangalica sajátosságát a zsírja adja, és ezt a neve is jelzi, mivel magyarul a mangalica szó hallatán a zsírsertésre lehet asszociálni. Ezek az állatok nagyon erőteljesek és egyes betegségekkel szemben sokkal ellenállóbbak.
A mangalica háromszor tovább él, mint egy normál egyed, és ez idő alatt bőre alatt nagyon magas zsírtartalmú szalonnát növeszt. A zsír a bőre alól lágyan beivódik húsába, különlegesen ízletessé téve. Zsíros húsa ideális sonkakészítéshez is, mivel különösen alkalmas szárításra és lassú, tartós érlelésre, lehetővé téve ezzel a különleges ízű, ínyenc termékek előállítását.
A nagyobb zsírtartalom finom eloszlással párosul, ezáltal a mangalica húsa kiválóan alkalmas lédús, ízletes pecsenyehúsok, steak jellegű sültek, valamint szalámifélék és érlelt sonka készítésére is.
A mangalica szalonnájának zsírsavösszetétele a 93,5%-os zsírtartalom miatt kiváló minőségű füstölt szalonna előállítását teszi lehetővé.
Ezenkívül a mangalicazsír a sertéshúsban lassan felszívódva annak rendkívüli ízt kölcsönöz, főként mivel természetes táplálékokat fogyaszt (főleg búzát, a kukoricát és árpát).
A mangalicából készített sertészsír nagyon lágy, több telítetlen zsírsavat tartalmaz, ezért alacsonyabb hőmérsékleten olvad, mint a többi sertés zsírja.
A magas zsírtartalom miatt a mangalicából előállított szárított sertéstermékek hosszú ideig tárolhatók, így az ízek zamatosabbá válnak a hús nedvességének elvesztése nélkül.

A mangalica igazi ínyencség!

  • A spanyolországi sonkakészítők felfedezték, hogy a mangalica ideális a hosszan tartó levegőn érleléshez, amely ugyanazt az eljárást jelenti, mint az ily módon érlelt világhírű ibériai sonkáé.
  • A mangalicasertés sonkája akár 3 és fél évig is érlelhető, hasonlóan az ibériai sonkához, megőrizve nedves és rugalmas textúráját, mély és intenzív vörös színét és sajátságos ízét.
  • Az érlelt húsa mellett a mangalicát friss húsáért is szeretik. A mangalicasertés húsa vöröses, krémes, fehér zsírfoltokkal határolt, a zsírja már 32 ° C-on olvad.
  • A mangalicát ma már a csúcsgasztronómia is felfedezte, egyre több sztárszakács konyhájában megtalálható. A svájci származású Daniel Humm, a new york-i Eleven Madison Park tulajdonosa például a Kobe marhához hasonlította a mangalicát és számos fogást készít belőle.
  • Az ázsiai konyhákban is egyre gyakrabban használják, többek között olyan hagyományos ételekben, mint a tipikus koreai fogásnak számító bulgogi, a japán konyhában népszerű tonkatsu (rántott szelet), vagy sukiyaki, amelyben a mangalica friss húsát nabemono (párolt) stílusban készítik el.

Különleges tápérték
Mivel a mangalicasertés életmódja és természetes táplálkozása miatt kizárólag őstermelői, és nem nagyüzemi mennyiségben tenyészthető, ára a többi sertéséhez képest magasabb.
Gazdag Omega-3 és 6 zsírsavakban és természetes antioxidánsokban, ezért egészségesebb, mint az intenzív gazdálkodásban tenyésztett fehér sertésfajták zsírja.
A debreceni egyetemen végzett kutatások szerint a mangalica zsírjában található Omega-3 szintje 2-3-szor magasabb, mint egyes halfajták esetén.

A disznók (és sok más állat) zsiradékának összetétele táplálásukon keresztül befolyásolható, ami kisebb-nagyobb eltéréseket eredményez. Ez a hatás nem túl nagy, mégis kijelenthetjük, hogy egy egészséges étrenden tartott mangalica zsiradékának összetétele kedvezőbb lehet, mint más sertéseké. Ahogy egy egészségesen táplált „normál” sertés zsiradékának összetétele is lehet kedvezőbb, mint egy nem jól tartott, de csodásnak hitt mangalicáé.
Ezért fontos, hogy ellenőrzött, kiváló minőségű húsféle kerüljön az asztalra.

A mangalicasonka kiváló tápértékkel bír, jó minőségű fehérjében gazdag élelmiszer, melyet szervezetünk könnyen megemészt, és ezen kívül:
– Nagy mennyiségű B-vitamint
– Vasat és cinket tartalmaz, melyek nélkülözhetetlenek szervezetünk számára
– Mivel kiválóan emészthető táplálék, az egészséges és kiegyensúlyozott étrend részeként ajánlott, természetesen a mértékletesség elvét betartva.

TÁPÉRTÉKEK

100 grammonként számolva

érték

Energiaérték

1138 kJ/ 272 Kcal

Zsírok

16g

– Telített

5.3g

Szén-hidrátok

0 g

Cukrok

0 g

Fehérjék

32 g

5 g

Ínycsiklandó mangalica receptek:
Gombás mangalicatokány
Töltött mangalicakaraj

 

AMC mangalica 2019tavasz 640x360Egyél jót! – A mangalicahús különleges
Az Agrármarketing Centrum 2013 óta szervez sertéskampányokat, ám 2019-ben először szervezett mangalica kampányt.
A kampány 2020-ban is folytatódik, az Agrárminisztériummal és a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületével közösen megvalósuló Egyél jót! – A mangalicahús különleges szlogen alatt futó kampány célja, hogy ráirányítsa a figyelmet erre a különleges sertésfajtára.

 

 

Az Afrikai Sertés Pestis fertőzésnek (ASP) nincs az emberi szervezetre ártalmas hatása. https://portal.nebih.gov.hu/hu/afrikai-sertespestis

A rovat támogatója: www.amc.hu/mangalicakampany