nap1Amikor végre kiszabadulunk a bezárt tavasz után, azonnal pótolni akarjuk az eddig elmaradt napozást, megszerezni a megfelelő színt. Természetesen a napfényre szükségünk van, hiszen számos pozitív hatását tapasztaljuk. Ám óvatosan kell bánnunk vele – és sokan még mindig nem ismerik vagy nem tartják be a legfontosabb szabályokat!

A jó, a rossz és a veszélyes
A Nap fénye számos módon támogatja szervezetünk működését. Segítségével termelődik szervezetünkben elegendő D-vitamin, amelynek pozitív hatásairól nap mint nap új tényeket tudunk meg. Ezen kívül a napfény hatása alakítja cirkadián ritmusunkat, vagyis ez irányítja a belső órát, ami fő tevékenységeinket, szervezetünk funkcióinak időzítését vezényli. A hangulatunkról is gondoskodik: ezt nem is kell magyarázni, elég, ha arra gondolunk, milyen kedvünk lesz, ha egy hétig nem látjuk a Napot. Egyes bőrproblémák esetében is kifejezetten jót tesz a napfürdőzés, ilyen például az ekcéma vagy a pikkelysömör.
A túl sok közvetlen napfény azonban veszélyes és káros is lehet. Az UV-sugárzásnak számos rövid- és hosszútávú negatív következménye van. Rövid távon a napégés a legsúlyosabb gond, de ne feledjük a bőr dehidratációját és érzékenységének fokozódását sem. Hosszú távon a bőr öregedése, a ráncok megjelenése, pigmentfoltok és legrosszabb esetben a bőr daganatos betegsége is következmény lehet. Sokan tévesen azt hiszik, hogy ezek a rosszindulatú elváltozások a leégések miatt jelentkeznek. Ez azonban így nem igaz. A rákos esetek nagyobb része ugyanis a leégést nem okozó UV-A sugárzás hatására jön létre, ahogy a bőr öregedésének leginkább látható jelei is. Daganatos betegségeket az UV-B is okoz, de kisebb százalékban. {idozito}
Az elmúlt években talán annyit sikerült már elérni, hogy ne tartsuk egészségesnek a szinte cipőtalpszerű állagú, sötétbarna bőrt. Sajnos még ma is sokan vannak, akik egyáltalán nem védik magukat a naptól, vagy ha mégis, csak akkor, amikor kifejezetten napozni mennek. (Egyes bőrgyógyászok arra figyelmeztetnek, hogy maga a napozás eleve teljesen felesleges és kockázatos tevékenység.) Bőrünk ráadásul minden egyes leégésre, minden UV sugárzásnak kitett időtartamra emlékszik, így a kockázat egyre nő. Azok, akik fiatalon kipirosodás nélkül megengedhették maguknak a védekezés nélküli napozást, gyakran ötvenes éveikben jelennek meg a bőrgyógyásznál a már kialakult bőrrák jeleivel. Éppen ezért mindenképpen meg kell védeni bőrünket, nem csak szépségének, hanem egészségének megőrzése érdekében is!

Milyen fényvédők léteznek?
Alapvetően kétféle típusú fényvédőt tartalmazhatnak a különféle készítmények, amelyek különböző módon védik meg a bőrt. Előfordul az is, hogy egy készítmény mindkét változatot tartalmazza. A választáskor a lényeg, hogy a termék az UV-A és B sugárzás ellen is védjen, és olyan állagú legyen, amit valóban használni fogunk.
Kémiai szűrők
A kémiai alapon működő anyagok felveszik az UV-sugárzást, és nagyon kis mennyiségű hővé alakítják. Fizikai szűrők
A fizikai elven működő szűrők olyan ásványi anyagok, amelyek visszaverik az UV-sugárzást a bőr felszínéről. Ezek általában cink és titán vegyületek. Míg a kémiai szűrők is széles spektrumúak, mégis a fizikai az a típus, amit inkább széles spektrumúnak mondanak, és ezek kerülnek általában a gyerekeknek és érzékeny bőrűeknek szánt készítményekbe is. Az ezeket tartalmazó krémek általában sűrűbbek, és felvitelükkor fehér nyomot hagyhatnak.

Hogyan használd?
Mindig használj fényvédőt, amikor napon vagy. Nem csak napozáskor, de akkor is, amikor piacra mész, buszra vársz vagy futni indulsz. Egy városi séta vagy a kertészkedés során is leéghetsz! A legújabb ajánlások szerint 15 faktor alá ne nagyon menj, de az első alkalmakkor inkább magasabb, legalább 30-as faktorszámot válassz.
Ne gondold, hogy azért, mert kreol bőröd van, vagy nem szoktál leégni, elhanyagolhatod a fényvédő használatát. Ha nem is égsz le könnyen, a károsodásokat nem kerülöd el. A sötétebb bőr sem a ráncoktól, sem a bőrdaganatoktól nem véd meg.
 A teáskanál és a pálinkáspohár
Létezik egy szabály, ami megkönnyíti a megfelelő adagolást. Az arcodra és a nyakadra jusson egy teáskanálnyi a naptejből, a testedre pedig egy pálinkáspohárnyi. A fényvédőt még az előtt vidd fel, hogy kimész a napra, és kend újra minden vízbe csobbanás után, akkor is, ha vízálló. Ezen kívül is kend újra időnként, ha sokáig vagy a napon!
TUDTAD? A legtöbben egyszerűen megfeledkeznek olyan testrészeik bekenéséről, mint a fül, az ajak, és a kéz háta. A férfiaknál az esetleg ritkuló haj a fejet is védtelenül hagyja, ezt is be kell kenni!

napkicsiA legjobb védelem a fizikai!
A ma kapható fényvédők valóban jól vizsgáznak, de a legjobb védelem, ha a déli órákban kerülöd a tűző napot. Menj árnyékba (de tudd, hogy a fák lombján átszűrődő fényben is leéghetsz), viselj többet takaró ruhát és kalapot. Figyelj a szemed védelmére is!

És ha mégis leégsz?
Ha elfeledkeztél róla, vagy mégsem volt elég az elővigyázatosság, a napégést a lehető leghamarabb kezelned kell! Az első lépés, hogy ne érje még több napsugárzás az adott területet, amíg meg nem gyógyul. A kezelést belsőleg kezdd azzal, hogy nagy mennyiségű vizet iszol, és a gyulladásos folyamatok ellen a C- és E-vitamin is segíthet.
A külső kezeléshez hűsítő hatású krémek, spray-k közül választhatsz, de ha az nem tűnik elégnek, a patikusok vagy bőrgyógyászok tudnak erőteljesebb hatású készítményeket is ajánlani. Az olyan népi gyógymódokat, mint a tejföl vagy vaj, felejtsd el gyorsan!

Napvédelem az ablak mögött?
A tavasz legszebb pillanatait a legtöbben karanténban töltötték, és van, akinek a nyár egy része is így fog telni. Azok, akik bent vannak, általában abban a tévhitben ringatják magukat, hogy a zárt üvegek mögött nincs is szükségük a bőrük védelmére. Ahogy sokszor azok is elfeledkeznek erről, akik a nyitott ablakba ülnek ki napozni, vagy az erkélyen töltik munkaidejüket. Ne felejtsd el, hogy az erkélyen, a nyitott ablakban ülve ugyanúgy ér a káros UV-sugárzás, ráadásul a bőrödet is készületlenül éri, hiszen a bent töltött hetek alatt egyáltalán nem tudott készülni a nyári, erős sugárzásra.
TUDTAD? A napvédelem még zárt ablak mögött is szükséges! A napfényt alkotó spektrum egyik része, a bőr daganatos betegségeinek nagy részéért és a photoagingért, vagyis a fény miatti öregedésért, a pigmentfoltok megjelenéséért felelős UV-A sugárzás az ablaküvegen is áthatol! Ha tehát a munkaasztalodnál ülve az ablakon át süt rád a nap, mindenképpen használj UV-A sugárzás ellen is megfelelően védő naptejet, vagy olyan kozmetikumot, ami fényszűrőt is tartalmaz.