fogyas2Fogyni lehetőleg nem egy hétre szeretnénk: ha már megszabadulunk a túlsúlytól, jó lenne egy életre elfelejteni, ugye? Szerencsére nem csak jojódiéták léteznek, hanem olyan tanácsok is, amelyek éppen abban segítenek, hogy a nehezen elért eredmény tartós legyen!

Amikor mindenhonnan fogyással kapcsolatos tanácsok ömlenek, akár akarod, akár nem, amikor mintha minden nap változna a vélemény, hogyan is lehetnél könnyebb azzal az öt kilóval, amikor mindenki szakértő ebben a témában (is), akkor nem könnyű a megfelelő tanácsokat megtalálni. A rossz tanácsok pedig nemhogy nem javítanak, inkább rontanak a helyzeten, és nemhogy tartós, egészséges fogyást nem eredményeznek, de még az egészségre is károsak lehetnek. Az eredményt látjuk: egyre több elhízott ember, egyre rosszabb egészségügyi helyzet. Éppen ezért kell jól megválasztani, milyen tanácsokat is követünk. Válogatásunkban bízhatsz!

Tudd, miért!
Azok fognak igazán sikeresen fogyni és karcsúbbak is maradni, akik tudják, miért is vágtak bele. Ha egy eseményre akarsz mindenáron nagyon jól kinézni, az lehet, hogy sikerülni fog, de a nagy nap után valószínűleg visszatérsz a régi rossz szokásokhoz és a régi súlyodhoz. Olyan célt érdemes választani, ami hosszabb távra szól: az egészséged, a jobb lélekállapotod például jó segítség lesz. {idozito}

Az ember nem egy szám
A legtöbben kitalálnak maguknak egy kilóban kifejezett értéket, majd ezt megpróbálják elérni. Ez a módszer annyira sok tényezőt nem vesz figyelembe, hogy borítékolt út a kudarchoz. Ha csak az a célod, hogy egészségesebb legyél, és megelőzz egy sor betegséget, akkor már 5-10%-os súlycsökkentés is eredményes lehet, még akkor is, ha így is túlsúlyos vagy. Sokan, akik ennyit fogynak, meglepődnek, hogy máris mennyivel jobban érzik magukat, és így könnyedén tovább is tudnak menni az úton!

A rutin a lényeg
Ilyen-olyan diéták, étrendek, módszerek, mindegyik bűntudatot kelt, szigorúan meghatároz és nem törődik az egyéni sajátosságokkal, igényekkel és ízléssel. Válassz egy olyan étrendet, ami neked hatékonyan beválik, ízlik, és igyekezz tartani magad hozzá az időd 80%-ában. Ne törekedj a 100%-ra, mert úgysem fog menni, és az eredmény az elkeseredés és a teljes feladás lesz!

Nem vagyunk egyformák
Ismerned kell magad ahhoz, hogy tartósan fogyni tudj, hiszen egyáltalán nem vagyunk egyformák! Tekintsd át az életmódodat, a napjaidat, hogy megtaláld, melyik szokásod felelős a hízásért. Írd le mikor és mit eszel, mikor és mennyit edzel, milyen szerepe van az ételnek és a testképnek az életedben. Ha már tudod, mire kell koncentrálnod, sokkal könnyebb lesz azokat a lépéseket megtenned, amelyek a jó útra visznek.

fogya1A mozgás minden
A fogyás hosszútávon való fenntarthatóságának legjobb jelzője a rendszeres mozgás. A fenntartható karcsúsághoz ugyanis sokat kell mozogni, lehetőség szerint legalább heti hatszor végezz normál intenzitású edzést.

Kezdj bele, mielőtt megbetegít
Nagyon sok civilizációs betegség szoros összefüggésben áll a túlsúllyal, de szerencsére ezek kialakulásához idő kell. Éppen ezért a legjobb, ha azonnal belekezdesz a nagyobb bajok megelőzésébe! Építs izmot súlyzós vagy saját testsúlyos edzéssel, tegyél a keringésed egészségéért kardiómozgásokkal, kerüld a feldolgozott élelmiszereket. Táplálkozz egészségesen, hiszen, ha már megbetegített a túl sok kiló, sokkal nehezebb lesz lépni ellene és visszanyerni az egészségedet.

Az elhízás bonyolult
Sokan tűnödnek azon, hogy mi annak az oka, hogy nem is esznek sokat, mégis híznak. De éppen ez a dolog rákfenéje: az elhízás nagyon is bonyolult kérdés, és általában nem adható rá egy egyszerű válasz. Lehet, hogy nem a mennyiséggel, hanem a minőséggel vagy az összetétellel van baj. Szerepe lehet más faktoroknak, mint az alvásminőség vagy a stressz, ami nem csak az étkezési szokásokra hat, de hormonálisan a zsírraktározásra is. Sokan olyan gyógyszereket szednek, amelyek szintén hízást okoznak. Ezért sem elég egy szemszögből, csak a tányér mérete alapján panaszkodni az elmaradó eredményekre!

A holtpont normális
A fogyás, ahogy az edzés is, nem lineáris folyamat, amely elkezdődik egy ponton, és azonos sebességgel halad a végcélig. A holtpont igenis normális, biztosan lesz olyan időszak, amikor minden, ami addig használt, mintha nem hatna már, a mérleg mindig ugyanazt az értéket mutatja. De ez valójában csak a szervezet természetes reakciója a változásokra. A lényeg, hogy ha eléred ezt a pontot, ne add fel a küzdelmet, ne gondold, hogy reménytelen a helyzet. Inkább tarts ki, vagy kicsit módosíts a terven (esetleg fogadd el, hogy elérted az ideális súlyodat)!

A kitartás fontosabb, mint a sebesség
Sokan előre meg akarják határozni, hogy a kitűzött mennyiségű súlyt mennyi idő alatt adják le. De ez nem meghatározható előre, hiszen olyan sok tényező befolyásolja a fogyás folyamatát. A lényeg, hogy tarts ki a terved mellett, ne hasonlítgasd magad másokhoz, hanem legyél elégedett a saját tempóddal, és tudd, úgyis mindent megteszel, hogy eredményes legyél!

Legyen egy B-terved
A szervezet nem akar fogyni, ez természetes, evolúciós fejlemény. Harcol a súlyvesztés ellen, és igencsak hatékonyan. Éppen ezért, amikor úgy érzed, veled is éppen történik, legyen egy B-terved. Ez lehet egy szakértő, akihez fordulhatsz, egy eszköz, például egy app, ami megfoghatóvá teszi a célt és a hozzá vezető utat, vagy egy edző, aki felpörgeti a mozgásodat.