asparagus 4235466 1920Mindannyian hallottuk már ezt a mondatot, sőt szülőként valószínűleg mi is elmondtuk már jó néhányszor. De legyünk őszinték, mi magunk mindig biztosan tudjuk, melyik zöldségben vagy gyümölcsben, milyen vitamin van és az mire is jó pontosan? Kalauz az Európai Friss Kalandok programtól.

Az Európai Friss Kalandok program nyári vitaminkalauza most bemutatja a három leggyakoribb vitamint és segít, hogy minél könnyebben eligazodjunk a vitami- nok világában. Ezen kívül tanácsokat is ad, milyen jótékony hatású friss zöldségeket, gyümölcsöket érdemes vásárolni a nyári szezonban.
A vitaminok nélkülözhetetlen alappillérei az egészséges életnek. Az emberi szervezet azonban nem képes őket meg- felelő mennyiségben előállítani, ezért pótlásukról, tápanyag formájában, nekünk kell gondoskodnunk. Az egészséges, zöldség- és gyümölcsalapú táplálkozás általában fedezi a szervezet vitaminszük- ségletét és tartalmazza az alapvető ásvá- nyi anyagokat, nyomelemeket.
Szezon idején nagy mennyiségben áll rendelkezésre hazai termesztésű, jó minőségű friss zöldség és gyümölcs, ilyenkor érdemes azt vásárolni.
A vitamintartalom szempontjából az a legjobb, ha nyersen fogyasztjuk őket, de nagyon fontos, hogy ne felejtkezzünk el az alapos tisztításról sem!

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO egy korábbi kutatása szerint egészségünk megőrzése, a gyermekek optimális fejlő- dése érdekében napi 400 g zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztania minden- kinek. Szomorú tény, hogy mi, magyarok kb. 260 grammnál járunk, és ezzel az uniós országok közül az utolsók között vagyunk. A korosztályokat tekintve általános európai trend, amely hazánk esetében is igaz, hogy az idősebb generáció a legjelentősebb zöldség-gyümölcsvásárló, míg a fiatalabb generáció és a gyermekes családok a leg- kevésbé, holott a gyerekek számára alap- vető lenne a kiegyensúlyozott táplálkozás Az Európai Friss Kalandok célja, hogy ezen változtasson és ösztönözze a helyes táplálkozást valamint gyakorlati támogatást, hasznos ötleteket adjon a fiatalabb korosz- tálynak, a családoknak a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás kialakításához.

strawberries 1350482 1920VITAMIN KISOKOS

A zöldségek és a gyümölcsök a vitaminok leghatékonyabb és legkönnyebben elér- hető forrásai. Ezen mikrotápanyagok egy része, például az A-, C-, és az E-vitamin antioxidánsként is viselkedik. Az antioxi- dánsok megkötik a káros szabad gyököket, megelőzve így súlyos betegségeket, illetve csökkentve azok kockázatát. Emellett támogatják az immunrendszert, ezzel védelmet nyújthatnak a bakteriális- és vírusos megbetegedésekkel szemben.
A megfelelő mennyiségű zöldségen- és gyümölcsön alapuló kiegyensúlyozott étrend amellett, hogy egészségünk meg- őrzésének alapja, pozitívan befolyásolja lelki- és szellemi állapotunkat is 

C-VITAMIN
A C-vitamin az egyik legismertebb a vitaminok közül, és az influenza-szezonban biztos, hogy mindannyian odafigyelünk a pótlására. Ez azonban nem jelenti azt, hogy csak a téli, hide- gebb hónapokban lenne rá szükségünk. Leginkább immunrendszer erősítő-, annak működését javító hatásáról közis- mert, de számos olyan jótékony tulaj- donsága is van, amelyekről ritkábban lehet hallani.
Antioxidáns hatásának köszönhetően csökkentheti a daganatos- és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, a koleszterinszintet és a magas vérnyomás értékeket.
Számos betegségben lehet hatékony segítség: epehólyag-vagy májgyulladásban, ínysorvadás, herpesz vagy ekcéma esetén.
Bőrünk szépségének és egészségé- nek megóvásában szintén fontos szerepet játszik, hiszen nélkülözhetetlen a kollagénképzéshez, amelytől bőrünk feszesebbé, rugalmasabbá válik.

HOL TALÁLJUK?
A C-vitamin tartalommal kapcsolatban a paprika után általában a citrusfélékre gondolunk először, pedig a karalábé ezen a téren felülmúlja őket.
100 g nyers karalábé elfogyasztásával a teljes napi szükségletünket fedezhetjük. Jelentős mennyiségű C-vitamin található még a szamócában, a sárgarépában, a spárgában, az almában, a körtében,a cseresznyében, a meggyben és a paradicsomban is.

A-VITAMIN
Az A-vitamin támogatja szervezetünk védekezését a fertőzések ellen, javítja immunválaszunkat, enyhíti a gyulladásokat.
Csökkentheti a szívbetegségek, a stroke és a légzőrendszeri megbetegedések kockázatát.
Nélkülözhetetlen a csontok növekedéséhez és a szem egészségének megőrzéséhez. Erősíti a körmöket.
Csillapíthatja a gyomorégést és segítheti a gyomorfekély gyógyulását.
Antioxidáns tulajdonsága miatt mérsékli a bőr öregedését, a ráncok, a pigmentfoltok megjelenését és védelmet nyújthat néhány daganatos betegség ellen is.

HOL TALÁLJUK?
A-vitamint tartalmaz az alma, a cseresz- nye, a körte, a sárgabarack, a spenót és a brokkoli.
A sárgarépában bétakarotin található nagy mennyiségben, amelyet szervezetünk alakít át, igényei szerint, A-vitaminná. Napi 5 dkg sárgarépa fedezi béta-karotin, és ezáltal A-vitamin szükségletünket. A napozások időszakában jó tudni, hogy a bétakarotin védelmet nyújthat a napégés ellen és segíti a szép, egyenletes barnulást is!

vegetables 1179672 1920B-VITAMINOK, VAGYIS A B-KOMPLEX
Többfajta B-vitamin létezik és szervezetünknek mindegyikre szüksége van.
Nem helyettesíthetők egymással, ezért szükséges közös elnevezésük: a B-komplex.
A B-komplex csökkentheti a szív- infarktus veszélyét, erősíti az immun- rendszert, segíti a fáradtság leküzdését.
A B2-vitamin a haj és a körmök felépítésében játszik szerepet, a B6 életerőt ad, a B3-vitamin a sejtenergiához, a pihentető alváshoz szükséges, a B5 pedig a bőr egészségének megőrzését segíti, hatékony a pattanások, az ekcéma és a ráncosodás ellen.
Kiemelést érdemel a B7-vitamin, amely a rugalmas bőr és az egészséges haj szépségvitaminja. Támogatja a bőr folyamatos megújulását, amitől az egyenletesebb árnyalatú és ragyogóbb lesz. Szedése kifejezetten ajánlott hajhul- lás, töredezett hajvégek és berepede- zett, töredező körmök esetén.
A B9-vitaminnal inkább folsavként találkozunk a hétköznapokban, legtöbbször a kismamák vitaminjai kapcsán. Pedig a folsavnak számos pozitív hatása van. Fontos szerepet játszik a vörösvér- sejtek előállításában, a vérszegénység leküzdésében és agyunk egészségének megőrzésében. Hozzájárul lelki egészségünkhöz, kiegyensúlyozottságunkhoz és jó közérzetünkhöz, egyszóval fokozza boldogságérzetünket, míg hiánya súlyos pszichiátriai zavarokat és akár depressziót is okozhat.

HOL TALÁLJUK?
B-vitaminok a sárgarépában, a petrezselyemben, a karalábéban, az almában és a spenótban, a körtében találhatók számottevő mennyiségben.
A cékla, a borsó, a kelkáposzta és a saláta-félék a B7 vitamin legjobb forrásai, míg a folsavé a spárga, a karfiol és a káposzta.

logok

 

 

 

 

 

Ennek a promóciós kampánynak a tartalma csakis a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara álláspontját tükrözi, és kizárólag ő tartozik érte felelősséggel. Az Európai Bizottság és a Fogyasztó-, Egészség-, Élelmiszerügyi és Mezőgazdasági Végrehajtó Ügynökség (CHAFEA) semmilyen felelősséget nem vállal a kampányban szereplő információk esetleges felhasználását illetően.

www.frutti-veggi.hu
(x)