edzoteremkarantenKinyit? Lesznek órák? Futópadon fussak vagy kint? Edzhetek az edzőmmel? Végre nem a nappali lesz az aerobiktermem? Sokakban merülnek fel a kérdések a fitnesztermek nyitása miatt, de még többen aggódnak amiatt, hogy mi a biztonságos megoldás a fittség megőrzésére.

Az edzőtermek márciusban hirtelen kiürültek. A szakértők szerint ugyan a sport jót tesz az immunrendszernek, így a betegség megelőzésének is, de nem tűnt biztonságosnak, hogy közös térben, közös eszközökkel végezzük. A szabadtéren futók, biciklizők száma megugrott, és jó hír, hogy sok olyan ember is sétálni kezdett, aki korábban nem nagyon állt fel a kanapéról. Akinek lehetősége volt rá, az a saját otthonában végzett valamilyen online edzést vagy meglévő gyakorlatsorokat végzett (amilyeneket a www.fitt.info honlap is bőven kínál).
Most azonban úgy tűnik, minden visszatér a rendes kerékvágásba, az óvatosabb termek is újranyitnak, első lépésben az edzőtermi részleggel, de van, ahol rögtön a csoportos órák tartásába is belevágnak. Azoknak, akik teremben edzenek vagy szeretik a közös mozgás hangulatát, már nagyon hiányozhatott ez. De vajon tényleg biztonságos edzőterembe menni? Hogyan védhetjük meg magunkat?

Menjek vagy ne menjek?
A szakértők szerint a legbiztonságosabb edzőterem még mindig a szabadban van. Ott sokkal könnyebb megtartani a kellő távolságokat, főként, ha nem egy zsúfolt futókörön próbál valaki előrehaladni. Ugyan az edzőtermek nagy része jól szellőztetett, légkondicionált, de a koronavírus sajnos nagyon jól és egész távolra is képes eljutni. Edzés közben pedig a legtöbben erőteljesebben lélegzünk, jobban ki vagyunk téve a fertőzésnek. Ezért ha veszélyeztetett vagy, vagy veszélyeztetett valakivel élsz együtt, inkább maradj a szabadban mozgásnál.

edzoteremkaranten2A BIZTONSÁGOS EDZÉS TRÜKKJEI
• Mindig figyelj az eszközökre! A szakértők azt javasolják, hogy bár eddig is erősen ajánlott volt magad után fertőtlenítővel áttörölni a gépeket, eszközöket, és ez most fokozottan igaz, de ne is feltétlenül bízzunk másokban, és használat előtt is menjünk át rajtuk a megfelelő módon. (Ez persze igaz a szabadtéri fitneszparkok eszközeire is. Egy kis csomag fertőtlenítőkendő a ruhád zsebében is elfér, és akár meg is védhet a fertőzéstől.)
• Válassz olyan időpontot, amikor a lehető legkevesebben lesznek
• Próbálj meg edzés közben is maszkot viselni
• Ne menj be olyan csoportos órára, ahol sokan vagytok, bár a felelősségteljes termek erre figyelnek is
• A legjobb, ha olyan termet választasz, ahol ablaknyitással biztosítják a friss levegőt
• Ha személyi edzővel bent edzel, kérd meg, hogy ő mindenképpen viseljen maszkot, hiszen hozzád közel fog beszélni, így megfertőződhetsz (a jó időnek köszönhetően sok edző a szabadban is vállal tréningeket)
• Figyelj rá, hogy a terem tisztasága megfelelő-e, ha kétségeid vannak, válts
• Ha teheted, ne használd a zuhanyzót
• A legtöbb terem egyelőre nem is nyitotta meg a szaunát, de ha mégis, te inkább hagyd ki
• És természetesen ha nem érzed magad 100%-osan egészségesnek, maradj továbbra is otthon!