18995314 sImádunk grillezni! A nyári esték legjobb programja, amikor begyullad a tűz, és rákerülnek a rácsra a válogatott finomságok, hogy aztán egy egészséges lakomát csaphassunk belőlük!

Nem kell pácolni, ha körbefogják!
A csirkemell alapvetően nem a legjobb választás a grillezéshez, mert pácolás nélkül száraz és túl semleges ízű lesz. De ha nincs időd vagy kedved kevergetni, akkor is van már megoldás! Készíts nyársat ízletes zöldségekből, amelyek így körbeölelik a húst, és átadnak neki remek zamatukból.

Grill tippek 1.
PÁCOLJ!
Sokan vitáznak azon, kell-e grillezés előtt pácolni a húsokat. Nem is mi akarjuk eldönteni a vitát, de azt eláruljuk, hogy a pácok hatására a legtöbb húsféle puhább és ízletesebb is lesz. A pác ugyanis egyrészt segít a rostok felpuhításában, másrészt plusz ízekkel javítja fel a készülő finomságokat. {idozito}A legegyszerűbb az olívaolaj és zöldfűszerek kombinációjából készülő változat, aminek a fokhagyma adhat még egy kis csavart. Nem nagyon van olyan friss zöldfűszer, ami ne illene a grillételekhez, így tényleg csak az a dolgod, hogy a fantáziádat használd. A fehér húsokat, szárnyasokat, halat nem kell sokáig a páclében hagyni (de persze nem árt nekik, ha egy éjszakát pihennek benne). A vörös húsoknak viszont jót tesz a hosszabb érlelés, így a sütési idejük is lerövidül.
A gyorsabb, puhább húst eredményező pácok lelke általában valamilyen savas anyag, ami lehet citrom vagy lime leve, joghurt vagy mustár. Mivel a sav megpuhítja a rostokat, ezekben ne hagyjuk olyan sokáig a grilleznivalót.
Ha nem volt idő az előzetes kezelésre, akkor sütés közben is kenegetheted a grillen az ételeket, hogy ne száradjanak ki. Erre is jó lehet valamilyen, pácnak is alkalmas anyag, de akár egy kis sör is.

36832855 sLazac a tűzön
Ezeket a lazacszeleteteket egy éjszakára bepácoltuk egy kis olívaolajjal és kakukkfűvel. A sütéshez a fóliát is használhatod, egy kis plusz, friss kakukkfűvel és színes borssal. Köretként dobj mellé bébirépát és vastag húsú paprikát.

Grill tippek 2.
MIT SÜSSEK?
Grillezésre a legjobbak a kissé zsírosabb húsok, amelyek kevésbé száradnak ki. Ideális a tarja (csonttal vagy anélkül), de természetesen nagyjából mindenféle hús grillezhető a báránytól a halig. A csirkemellet és más, szárazabb darabokat viszont érdemes pácolni, és vastagabbra is hagyni. Amúgy sem árt tudni, hogy a vastagabb hússzeletek kevésbé száradnak ki.
A sajtok között is akad, ami alkalmas a grillre, ezeket lehet akár alutálcán is feltenni a rácsra.

39490822 sA kihagyhatatlan steak
Igazi klasszikus a grillezett marha- vagy borjústeak, amit érdemes egy éjszakát pácolni, majd a grillen gyorsan megsütni. Ne az átsült verziót válaszd, sokkal finomabb lesz, ha a kissé égett kéreg alatt rózsaszín marad a hús közepe!
FITT.TIPP: A sütésnél tehetsz rá egy kis zöldfűszert is: mi a rozmaringot ajánljuk.

Grill tippek 3.
SZÉN VAGY ÁRAM?
Ma már sokféle grillkészülékből válogathatunk, és ezek többféle módon biztosítják a hőt az étel elkészítéséhez. A hagyományos, faszenes grilleken a füst plusz, különleges ízt ad az ételeknek. Itt arra kell figyelni, hogy a parázs megfelelő legyen, nagyjából a sütés előtt háromnegyed órával be kell gyújtani, hogy elérjük a megfelelő hatást. Léteznek elektromosan működő grillek is, ezeket akár a lakásban is lehet használni, és bekapcsolás után gyorsan használhatók, ráadásul állítható a hőmérsékletük, és nem füstölnek. Használatukkal azonban el kell búcsúzni a füstös aromáktól.

140464448 sRákok nyárson
Kicsit pepecselős az összeállítása, de megéri! A királyrákokat fűzd nyársra, spricceld meg zöldfűszeres olívaolajjal, majd hirtelen grillezd meg. Tálaláshoz facsarj rá friss citromot, és a szintén grillezett fokhagymából is tegyél rá.

57344444 sNem minden a hús!
Vegánok, vegetáriánusok: nektek sem kell kimaradni a jóból! Ha meguntátok, hogy egy-két padlizsán és paprikakockát dobjatok a rácsra, akkor inkább alkossatok látványosat. A nyársra fűzött tofu vagy halloumi sajt zöldségekkel is feldobható. Mindkét sajt önálló sütésre is alkalmas!

80554350 sA hamburger is lehet egészséges!
Felejtsd el a gyorséttermek fogásait, és készítsd el otthon a saját, kézműves hamburgeredet. Az előre összeállított húst kedved szerint fűszerezheted, és házi készítésű zsemlébe is teheted, rengeteg salátával. Ha marhából készíted, finomabb lesz a medium sütési móddal, vagyis a közepén kissé rózsaszínen hagyva!