A haj cserélődése, bizonyos mennyiség kihullása tökéletesen normális dolog. De amikor úgy érzed, ami sok az sok, akkor itt az ideje kideríteni, hogy mi okozhatja a veszteséget.

A kismértékű hajhullás annak a jele, hogy a szervezet új, egészséges szálakat növeszt, hogy kiváltsa a régieket. De mennyi a természetes mennyiség? A szakértők szerint napi 100 szál kihullott hajnál még nem kell aggódnod. Meg kell tehát számolnod az egész nap elveszített szálakat? Nem, elegendő, ha arra figyelsz, hogy mennyit látsz reggel a párnádon vagy fésülködés után a hajkefében. Sokkal több, mint szokott? Akkor nem árt számolni!
A hajhullásnak a nők esetében sok oka lehet, és nem is mindig egyszerű rájönni, hogy melyikről is van szó. Vannak olyan öröklött tényezők, amelyek idősebb korban androgén típusú hajvesztést okoznak, vagyis a halánték környékén és a fejtetőn ritkulnak meg a fürtök. Ez ellen ma már a klimax előtt hormonális hatású szerekkel, utána pedig szintén hormonális hatásokon alapuló, de külsőleges készítményekkel veheted fel a harcot. Mivel ezeket bőrgyógyász szakorvos írhatja fel, idejében érdemes hozzá fordulni.
Vannak olyan más okok és élethelyzetek is, amelyek időleges hajvesztést okoznak, ezek ellen szintén tehetsz. Ha tehát azt vetted észre, hogy mintha ritkulnának tincseid, a hajad vékonyabbá válik vagy lassabban nő, akkor lássuk, mi állhat a háttérben.

Genetika
Ahogy már említettük, nem csak a férfiak örökölhetnek hajhullásra való hajlamot, hanem a nők is. Ha valaki családjában a nőknek jellemzően megritkult a haja idősebb korukban, ő is számíthat rá, hogy vele is megtörténhet ez. A már említett, orvos által felírható készítmények azonban sikeresen veszik fel a harcot a gének irányította hormonváltozások és következmények ellen, ezért időben érdemes orvoshoz fordulni! {idozito}

Szülés
A haj normál életciklusa három szakaszból áll. Az első a növekedés fázisa, ezt követi egy átmeneti szakasz, amikor a növekedés megáll, de a haj még nem hullik ki, és végül a hajhagyma nyugalmi szakaszba kerül, és végül kihullik a haj – majd természetesen újrakezdődik a folyamat.
A várandósság ideje alatt a legtöbb nő azt tapasztalja, hogy a haja mintha doppingszerek által nőne és sűrűsödne ilyen elképesztően. A terhesség hormonális változásai ugyanis a növekedést serkentik és ez nem csak a babára, de a mamára is kihat. Ilyenkor a növekedési fázis is teljes gőzre kapcsol, és tovább is tart, mint általában, tehát a normál hajcsere lelassul. Amikor azonban a szülés után az ösztrogénszint ismét a normálisra csökken, a haj visszatér természetes növekedési ciklusához, és az elmúlt hónapokban megszokott és megszeretett dús, gyönyörű hajkorona is visszatér eredeti állapotához. Az, hogy ez a folyamat milyen intenzitással zajlik le, változó lehet, van, aki éppen csak észleli, másnak kifejezetten kellemetlenül intenzív lehet. A megfigyelések szerint egyébként a változás csúcspontja nagyjából négy hónappal a baba születése után következik be. Szerencsére ez a hajvesztés átmeneti, így nincs is vele teendő, hiszen nem is megállítható. Ha mégis nagyon zavar, akkor érdemes ilyenkor olyan termékeket használni, amelyek volument adnak a hajnak.

Fogamzásgátló váltás
Ha már a hormonális okoknál tartunk, ne feledkezzünk meg a fogamzásgátlásról se! Amikor egy nő abbahagyja a szedését, vagy egy másikra vált, szintén előfordulhat hormonális eredetű hajritkulás. Szerencsére általában ez is átmeneti változás, amelynek ideje alatt a más frizura vagy a volumennövelő termékek adhatnak jobb érzést.

Tápanyaghiány
Az egészséges hajhoz mindig egészséges szervezet és megfelelő táplálkozás kell. Különösen a vas, cink, B3-vitamin (niacin) és a fehérjebevitel elégtelensége köthető a hajhulláshoz. De mégis melyik lehet az ok? Egy vérvizsgálat fényt deríthet a hiányzó mikro- vagy makrotápanyagokra és így, az étrend megváltoztatásával vagy táplálékkiegészítők segítségével megállítható a folyamat.

Gyógyszerek
Egyes gyógyszerek krónikus hajhullást okozhatnak, és különösen gyakran azok, amelyek a magas vérnyomás, a daganatok, ízületi gyulladások vagy depresszió kezelésére szolgálnak. Ha úgy érzed, nálad is ez lehet a helyzet, minél hamarabb beszélj az orvosoddal, aki felírta a gyógyszert. Az sem kizárt, hogy a hatás időleges, de ha a hajhullás krónikussá válik, akkor is lehet, hogy az orvosság cseréjével megállítható.

Korpásodással együtt járó hajhullás
Amikor a hajas fejbőr gyulladt és viszket, akkor a legtöbben nem is bírják ki, hogy ne vakarják. Ez azonban biztosan felgyorsítja a haj ritkulását. Szerencsére a korpásodás a hajhullás legkönnyebben kezelhető oka, mivel általában még orvosi recept sem kell az ellene ható készítményekhez. A trükk a kitartás, vagyis a megfelelő sampon és balzsam megtalálása és az, hogy azt ne cseréld le, hanem rendszeresen használd.
Vannak azonban más hasonló tünetekkel járó állapotok is, mint a seborrheás dermatitisz vagy a pikkelysömör, amelyek szintén okozhatnak hajvesztést, ha a fejbőrön jelennek meg. Ezek kezelése érdekében mindenképpen bőrgyógyászhoz kell menned!

Intenzív stresszhelyzetek
Akár érzelmi, akár fizikai stresszhelyzetbe kerülsz, traumát szenvedsz el, annak a hajad is kárát láthatja. Természetesen nem a napi, szinte már megszokottnak tekinthető feszültségre gondolunk (bár nyilván ez sem tesz jót), hanem egy-egy nagyobb eseményre, mint a munkahelyi vagy párkapcsolati válság, egy családtag elvesztése. Ezek mind időleges hajhullást okozhatnak, aminek az az oka, hogy ilyen helyzetekben a tested minden erőforrását arra fordítja, hogy átvészeld a sok energiát igénylő életeseményt.
A haj nem egyforma sebességgel nő, mindig vannak olyan hajszálak, amelyek növekedési, és olyanok, amelyek nyugalmi fázisban vannak. Amikor ilyen megterhelő élethelyzetbe kerülsz, a tested szinte leállítja a haj növekedését, és amikor megoldódni látszik a helyzet, mintha mind egyszerre indulna újra, és egyszerre hullana ki sok hajszál. Ez a jelenség nem csak lelki stressz, de olyan, fizikailag megterhelő helyzetek miatt is történhet, mint egy nagy operáció, nagy fogyás vagy komoly betegség.
Ahogy említettük, ez a típusú hajhullás ideiglenes, de ha zavar, nem árt egy bőrgyógyásszal is megbeszélni, hogy biztosan ez-e az oka.

haj4Autoimmun betegségek
Van olyan autoimmun betegség, amelyben a szervezet a saját hajhagymáit idegennek érzékeli, megtámadja, és így a haj kihullik. Ilyen például a foltos hajhullást okozó alopecia areata. Érdekes, hogy az ebben szenvedőknek néha visszanő ugyan a hajuk az adott területen, de sokszor újra ki is hullik. A megoldás szintén a bőrgyógyász lehet, aki bizonyos gyógyszerekkel segíthet a folyamaton.
Azok az állapotok, amelyek elsősorban a test más részeit érintik, mint a pajzsmirigy betegségek, a rheumatoid arthritis és hasonlók, szintén járhatnak hajvesztéssel. Ezek komoly betegségek, amelyeket mindenképpen kezelni kell, éppen ezért nagyon fontos, hogy időben megfelelő diagnózis szülessen.

Túl szorosan összefogott haj
A túl szoros copf vagy konty folyamatos húzásnak teszi ki a hajhagymát, általa állandóan komoly erőhatásnak van kitéve. A következmény egy idő után állandósul, mivel a húzás hatására a hajhagyma visszafordíthatatlanul károsodhat. Szerencsére nem is olyan nehéz ezt elkerülni: csak igyekezz nem mindig ugyanazt a szorosan összefogott frizurát viselni!

Gyakori hőhatás
Sok bőrgyógyász szembesül annak káros hatásaival, hogy ennyire divatosak lettek a hővel formázott frizurák és a világosítással járó hajfestések, amelyek mind-mind hőkárosodást okozhatnak. Ezek hatására a haj egy ponton egyszerűen letörik. A hajszálat gyakran nem a tövénél veszítjük el ebben az esetben, de mindenesetre azt tapasztaljuk, hogy a tincseink elvékonyodnak, arról nem beszélve, hogy a szálak nem lesznek szépek, egészségesen ragyogóak. A kezelés viszont nem nehéz: meg kell keresni és ki kell iktatni a bajt okozó forrást, vagyis a hajvasalót, az erős vegyszereket vagy az agresszív fésűhasználatot, és át kell váltani lágyabb, ápoló hajápolók használatára.

Túl sok beavatkozás
Kiegyenesítés, göndörítés: mindegyikhez igencsak agresszív vegyszereknek tesszük ki a hajszálakat. Ezek nem csak a szálakat, de a hajhagymát is károsíthatják, és krónikus hajvesztést okozhatnak. Az ismétlődő hatások után ugyanis a haj egyszer csak nem nő ki többé, és az egész hajkorona elvékonyodik, a fejbőr láthatóvá válik. Ezért is érdemes kerülni az ilyen agresszív beavatkozásokat, és olyan termékeket választani, amelyek hidratálják, gyógyítják a hajat és a fejbőrt egyaránt.

Mit tehetsz a szép hajért?
Ha úgy érzed, a hajad vékonyodni kezdett, vannak olyan módszerek, amelyekkel te magad is segíthetsz a problémán.
Moss olyan gyakran hajat, ahogy szükséges, de ne többször!
Akár túl sokat, akár túl keveset mosod a hajad, nem teszel jót neki, és befolyásolod a volumenét. Ha nem mosod elég gyakran, akkor összegyűlnek rajta a hajformázók és zsírossá válik, ami elnehezíti és lelapítja, és persze nem is szép látvány. Ha túl gyakran mosod, akkor a saját természetes olajtermelésének eredményétől fosztod meg, ami szárítja és töredezetté teheti. A szakértők szerint legjobb, ha hetente két-három alkalommal mosod meg.
Mindig használj balzsamot
A hajbalzsam hatására a hajad fényesebb lesz, kevésbé válik elektromossá, és ezek hozzájárulnak, hogy teltebbnek, többnek tűnjön. De arra is figyelj, hogy a túl sok itt sem jó, mert elnehezíti a tincseket.
Próbáld ki a nem kiöblítendő termékeket
Az öblítést nem igénylő ápolók egész napra hidratálják a hajat, és megvédik a formázással járó hőhatástól is, ami amúgy törékennyé tenné.
Használj hajpakolásokat
Ha a hajad jellemzően száraz és sérült, akkor az időnkénti hajpakolás nagyon is jót tesz neki, segít visszanyernie fényét és életerejét.
Formázd körültekintően, és ha lehet, hőhatás nélkül
Mivel a hő károsíthatja a hajat, fontos, hogy minél kevesebb ilyen hatás érje a tincseidet. Ha teheted, ne használj hajvasalót és a szárítóval is bánj nagyon óvatosan. Szintén figyelj oda arra, hogy ne húzd össze túl szorosan, se fonásban, se lófarokban, de legalábbis ne hagyd így hosszú ideig.