A cukor tényleg erősebb függést okoz, mint a kábítószerek? A gyorsételekről tényleg nagyon nehéz leszokni? Nagyjából minden létező ételfajtát meggyanúsították már azzal, hogy rászokunk. De tényleg van olyan, hogy ételfüggőség?

Ételfüggő vagy? Az valószínű, hogy te is, mint mindenki más, érezte már azt életében, hogy képtelen ellenállni még egy sütinek vagy fagyinak. Ha rajongsz az édességekért vagy a frissen sült ételekért, jól tudod, milyen nagy ereje van az irántuk való vágynak. Olyan nehéz nemet mondani csak még egy sült krumplira vagy más „tiltott” ételre. Lehet, hogy az is előfordul, hogy szinte másra sem tudsz gondolni, mint a délutáni édességadagodra, és úgy érzed, egyáltalán nem is tudod kontrollálni, mit és mennyit eszel.
De biztos, hogy ez azt jelenti, hogy a te drogod az étel vagy egy bizonyos étel? Ételfüggő vagy, ha a felesleges kalóriákban gazdag, és általában kifejezetten finom, de az egészséged szempontjából megkérdőjelezhető értékű ételeket választod? Annak ellenére, hogy az egészséged mellett a súlyodnak sem tesznek jót? Ételfüggő vagy, ha időnként túl sokat eszel bármiből is, hogy így találj vigasztalást vagy megnyugvást, esetleg élvezetet? Mindezt pedig úgy, hogy tudatában vagy a negatív következményeknek? Attól függ, kitől kérdezed!

Ételek vs. drogok
Egyes kutatók szerint a gyors- vagy készételekből való túlevés megváltoztat az agyadban egyes neuronkapcsolódásokat, ami azt jelenti, hogy végül elveszted a képességedet, hogy ellenállj ezeknek az ételeknek – még akkor is, ha tudod, hogy rossz hatással vannak rád. Sőt, fel is tudod sorolni, hogy a hízáson kívül komoly szerepük lehet a szív- és keringési betegségek kialakulásában, a cukorbetegségben és még számos egyéb probléma létrejöttében. Ha összehasonlítod azt a viselkedést, ami alapján mégis ezeket választod, azzal, ahogy egy függő nyúl az alkoholhoz vagy droghoz, találhatsz is hasonlóságokat. Depressziós leszel, ha nem ehetsz bizonyos ételeket? Próbálod magad tudatosan távol tartani tőlük, de egy idő után legyőz a kényszer? Gyakran eszel egészségtelen ételeket, bár tudod, hogy megbetegíthetnek? Ha igennel válaszolsz erre a kérdésre, akkor bizony hasonlóak a reakcióid egy függőével. {idozito}
A legutóbbi évek egyes kutatásainak eredményei szerint a magas kalóriatartalmú, édes és zsíros ételek az agy struktúrájában is változást okozhatnak. A megfigyelt reakciók a drogfogyasztás és egyes élelmiszerek fogyasztása közben azonosak voltak. Ezzel együtt szakértők egy másik csoportja szerint mégsem kell összemosni a drogfogyasztás és a túlevés jelenségeit. Szerintük az egyes ételek iránti sóvárgás sokkal inkább egyes emberekre jellemző biológiai igényhez kötődik, és semmiképpen sem olyan, mint az a leküzdhetetlen sóvárgás, amit a kábítószerek váltanak ki. Szerintük az ételek iránti sóvárgásra adott válasz nem kötődik olyan neurológiai vagy biológiai rendellenességhez, mint ami a drogfogyasztás függőségének velejárója, inkább az impulzivitással és az önszabályozással van kapcsolatban. Az ételfüggőség természetesen bizonyos szempontból hasonló más függőségekhez, de nincs rá bizonyíték, hogy az agyban bármelyik étel vagy alapanyag hatására ugyanolyan folyamatok zajlanának le.

Akkor mi az igazság?

A helyzet az, hogy függetlenül a neurológiai mechanizmusoktól, elmondható, hogy ha nem tudod kontrollálni az étel iránti vágyadat vagy az esetleges falásrohamokat, nem vagy képes egészségesebbre váltani a táplálkozási szokásaidat, miközben tudatában vagy, hogy szükséged lenne erre, akkor segítségre van szükséged, akár ételfüggőségnek nevezed a problémát, akár valami másnak. Lehet, hogy ez egy étkezési zavar, lehet, hogy valódi függőség. Azok, akik ilyen helyzetben vannak, valószínűleg a függőségre szavaznának az elnevezések közül. A megoldás mindenképpen valamilyen terápia lehet! Ne hibáztasd tehát az akaraterődet és magadat, hanem kérj segítséget minél hamarabb!

 

ételfüggő2
Fogságba ejtett a cukor? Szabadulj meg 7 lépésben!

1. lépés: Száműzd a cukrot a házból
Egyértelmű, hogy elérsz egyszer ahhoz a ponthoz, amikor az elhatározás nem elég. Erre felkészülve távolíts el minden cukrot és cukrot tartalmazó ételt a házból, így amikor vágyni kezdesz rá, akkor legalább a boltig el kellene menned érte, és ezt azért a legtöbben nem teszik meg.
2. lépés: Reggelizz!
Mégpedig nem mindegy mit, hanem mindig figyelj rá, hogy a reggelidben minden makrotápanyag szerepeljen. Így hosszabb ideig tart majd a telítettség érzése, és délelőtt nem törnek rád éhségrohamok.
3. lépés: Igyál vizet
Mégpedig sokkal többet, mint eddig. Most már végképp felejts el minden olyan innivalót, amiben cukor is van, még a friss gyümölcsleveket is, és maradj a víz és a nem édesített tea opcióknál.
4. lépés: Nassolj egészségesen
Mindig legyen nálad valamilyen egészséges és cukormentes nassolnivaló, például olajos magvak, cukormentes proteinszelet, egy kis sajt vagy akár sárgarépa. Figyelj rá, hogy soha ne legyél nagyon éhes, mert akkor garantáltan a gyors energiát adó, vigasztalóan édes cukrot kívánod majd meg.
5. lépés: Figyelj a mozgásra
Mégpedig annyira, hogy minden napra jusson belőle. Ha minden nap mozogsz valamennyit, felpörgeted az anyagcserédet, egyensúlyba hozod a cukorháztartásod, és endorfint termelsz, ami boldogabbá tesz, így nem kell édességgel vigasztalódnod.
6. lépés: Szabadulj meg a stressztől
A stresszhelyzetek azonnali kezelést kívánnak, és ehhez azonnali energia kell. Ha csökkented a stressz szintedet, máris könnyebben mondasz búcsút a cukornak! Jógával, meditációval az általános hangulatod is javul, és ez is segít megszabadulni a függőségtől!
7. lépés: Aludj jobban
A kialvatlanság, fáradtság cukorért kiált! Ne hagyd, hogy a szervezeted energiaraktárai nagyon lemerüljenek, inkább figyelj rá, hogy lehetőleg mindig elegendő és jó minőségű alváshoz juss, így kevésbé vágysz majd cukorra.