szieszta2Az óvodát elhagyva is előfordul, hogy jólesne a nap közebén egy kicsit becsukni a szemed? Ne fogd vissza magad, a szieszta jót tesz!

Az emlősök 85%-a egészen más mintázat alapján alszik, mint az ember, ami azt jelenti, hogy több rövidebb alvásfázissal szakítják meg aktív óráikat. Mi a kisebbséghez tartozunk, mivel napjaink két, egyértelműen elkülönülhető részre oszlanak: ébrenlétre és alvásra. Nem biztos azonban, hogy ez az ösztönös napirendünk, hiszen a csecsemők és az idősek gyakran sziesztáznak egyet napközben, és ez a szokás jellemző melegebb éghajlatú helyeken is.
A modern társadalmakban ráadásul egyre többen szenvednek alváshiánytól: ha a számtalan teendő miatt az éjszakákat is rövidítjük, hogy is merülhetne fel a délutáni pihenés kérdése? Pedig, bár a szieszta nem biztos, hogy képes pótolni a rossz vagy kevés éjszakai alvás óráit, de a 20-30 perces pihenés javíthat a hangulaton, a teljesítményen és az éberségen is. {idozito}

Milyen lehet a szieszta?
• A szieszta lehet tervezett, ami azt jelenti, hogy ledőlsz, még az előtt, hogy nagyon elálmosodnál. Ezt a technikát akkor érdemes bevetni, amikor tudod, hogy este tovább fenn kell maradnod, mint a normál lefekvési időd.
• Az SOS szieszta az, amikor egyszerűen muszáj ledőlnöd, mert annyira fáradt vagy, hogy nem tudod folytatni azt a tevékenységet, amibe belekezdtél. Ezt alkalmazhatod, ha a vezetés közben nagyon kimerülsz, és balesetveszélyes lenne tovább menned, vagy más olyan tevékenység közben, ahol veszélyt okozhatnál.
• A szokásszerű szieszta az, amikor valaki minden nap ugyanabban az időben dől le egy kicsit. A kisgyerekek és az idősek életének gyakran része ez a típusú pihenés.

Hogyan pihend ki magad napközben?
Az éberség rövid távra való visszanyeréséhez általában 10-30 perces alvást javasolnak. Ez után nem leszel álmos, szédült, és nem zavarsz bele az éjszakai alvási ritmusodba sem.
Az alvási környezet nem csak éjjel, de nappal is megakadályozhatja, hogy nyugodtan álomra hajtsd a fejed. Válassz nyugodt helyet, a hőmérséklet legyen komfortos. Próbáld meg korlátozni a zajok mennyiségét, és a fényt is.
Ha a nap túl késői szakában sziesztázol, az már belezavarhat az éjszaka ritmusába, és előfordulhat, hogy este később alszol el. Ha viszont túl korán próbálkozol, a tested lehet, hogy még nem lesz kész a kikapcsolásra.

Miért tesz jót neked?
A délutáni pihenő éberré tesz, növeli a teljesítményt, és csökkenti a hibák és balesetek számát.
Az éberség nem csak közvetlenül a pihenés után lesz jobb, de a nap hátralévő idejében is.
A tervezett sziesztát kifejezetten ajánlják azoknak, akik narkolepsziában szenvednek.
A sziesztának pszichológiai előnyei is vannak. Olyan, mint egyfajta luxusélmény, egy mini vakáció. Egyszerű módja a relaxációnak és a megújulásnak.

szieszta1Iktass be egy kis alvást, ha…
A legtöbb ember tudatában van annak, hogy álmosan autót vezetni kifejezetten veszélyes, mégis sok olyan vezető van, aki a kockázat ellenére is tovább folytatja útját. Természetesen egy hosszú utazás előtt az ideális megoldás a teljes éjszaka átalvása, de az indulás előtti vagy a közbeiktatott szieszta szintén csökkenti a veszélyt. Az alváskutatók szerint, aki vezetés közben elálmosodik, annak a legjobb megoldás, ha a legközelebbi pihenőnél beiktat egy húszperces pihenő alvást. (Az esetleges kávét pedig ez után érdemes meginni.)
Szintén jót tesz a szieszta azoknak, akik nem a megszokott időrendben, hanem különböző műszakokban vagy időbeosztásokban dolgoznak. Ennek szinte biztosan fáradtság, rosszabb teljesítmény, felborult ritmus az eredménye. Egy kutatás során megállapították, hogy ilyen esetekben a fáradtság okozta hibák elkerülésére szintén a szundítás és a koffein közös alkalmazása a legbiztosabb megoldás.

Miben lehet ártalmas?
A sziesztázásnak természetesen nem csak előnyei vannak. Sok ember például csak a saját, megszokott hálószobai környezetében tud aludni. Mások napközben egyáltalán nem tudnak álomba merülni. De akár negatív hatásai is lehetnek a napközben beiktatott ledőlésnek.
Egyeseknél a szieszta, különösen, ha tovább tart, mint 10-20 perc, álmosságot, szédülést okoz, olyan érzést, mintha nem tudnának magukhoz térni belőle. Ez általában elmúlik néhány perc, de legfeljebb fél óra alatt, de ez azok számára nem fér bele, akiknek azonnal teljesíteniük kellene valamiben. Az érzés hosszabb ideig is fennmaradhat azoknál, akik amúgy nem alszanak eleget vagy hosszú időre dőltek le napközben.
Fontos az időzítés is! Ha viszonylag később alszik valaki napközben, az már belezavarhat az éjszakai pihenés hosszába és minőségébe is. Tehát ha amúgy is alvászavarral küszködik, a nappali szundítás akár ronthat is a helyzeten.

Ciki vagy nem ciki?
Teljesítményorientált világban élünk, ráadásul a hazai kultúrában úgy tartjuk, hogy a napközbeni alvás csak a nagyon kicsik és nagyon idősek privilégiuma. (Ez persze nem igaz, a mezőgazdaságban dolgozók nyáron régen is a kora hajnali és késő délutáni órákban végezték kinti munkáikat, és bizony előfordult, hogy a legmelegebb órákban ledőltek kicsit.) A napközbeni sziesztát mi, magyarok, hajlamosak vagyunk a szerintünk kevésbé dolgos mediterrán népeknek is felróni, pedig az ottani komoly hőségben ember legyen a talpán, aki munkára képes, különösen a szabadban.
Ezzel együtt a közhit szerint a szieszta lustaságra utal, összefüggésbe hozzuk az ambíció hiányával és a magunkkal szemben támasztott alacsony elvárásokkal.
Természetesen sem ez, sem a korhatárhoz kötött szieszta-elmélet nem állja meg a helyét! Éppen ellenkezőleg, kutatások bizonyítják, hogy egy valóban rövid pihenés a nap közepén inkább növeli a teljesítményt.
De hogyan építheted be a napjaidba? Ha kisgyerekkel vagy otthon, egyszerűen dőlj le te is egy kicsit, amikor ő ebéd után alszik. Ha otthonról dolgozol, tervezd bele a napodba a pihenést. Ha úton vagy napközben, szintén megteheted, hogy pihensz egyet, de ma már egyes irodákban is van rá lehetőség, hogy tíz percre elvonulj egy nyugodt helyre. Ha bárki is kifogást emelne, mindig gondolj arra: ha cigarettaszünetre mennél, akkor is szólnának? Természetesen a napközbeni alvásszünet nem helyettesíti a megfelelő mennyiségű és minőségű éjszakai alvást, de amikor a napközbeni fáradtság elönt, akár csodát is tehet a mentális és fizikai egészségeddel.

Bajt is jelezhet a szieszta iránti vágyad?
Ha úgy érzed, ok nélkül jelentkezik minden nap a fáradtság, az ellenállhatatlan vágy, hogy ledőlj egy kicsit, gondold át, mi változott az életedben. Ez a fáradtság lehet a túledzettség, az extrém fáradtság, akár a lelki kimerültség jele is. Az sem kizárt, hogy alvásproblémáid vannak, és ezt pótolná be a szervezeted.