std1Nem kell hozzá ismeretlenekkel ágyba bújnod, hogy egyszer csak felfedezd: valami nem stimmel. A szexuális úton terjedő betegségek veszélyesek és kellemetlenek, ráadásul hosszútávú következményekkel is járhatnak. Kerüld el őket!

Ismerd fel az intő jeleket!
Gyakoribb fertőzések a nemi betegségek nagyjából 30 különböző fajtájából:
Chlamidya, gonorrhea, HIV/AIDS, szifilisz, HPV, trichomoniasis, herpesz
Az STD tünetek közé tartozhatnak:
• Átlátszó, fehér, zöldes vagy sárgás hüvelyi folyás
• A pénisz váladékozása
• Nemi szervek viszketése, irritáció, erős és kellemetlen szagok jelenléte
• Fájdalmas szex
• Csípős, kellemetlen vizelés
A nőgyógyászati és urológiai vizsgálatok során nem feltététlenül derül ki az STD jelenléte, jobb esetben az orvos jelzi, ha STD szűrésre lehet szükség. Új partner előtt, vagy védekezés nélküli aktus után mindenképpen igényeljünk vizsgálatot legalább a gyakran előforduló fertőzésekre.  {idozito}

„Nem kell az óvszer, nem szoktam olyanokkal lefeküdni, akiknek lehet nemi betegségük.” Miután ismét elhangzott egy ilyen, vagy ehhez hasonló mondat egy alkalmi partner szájából, Zita már csak csöndben felsóhajtott. Nem volt kedve belemenni a magyarázkodásba arról, az STD–t (Sexually Transmitted Diseases, vagyis szexuális úton terjedő betegségek), valójában nem lehet megítélni külső alapján, mivel gyakran lehetnek tünetmentesek is. Az STD-k pont ugyanúgy nem veszik figyelembe, hogy milyen külső adottságokkal, tisztálkodási szokásokkal rendelkezünk, vagy hány partnerrel voltunk korábban, mint ahogy más vírus sem foglalkozik hasonló részletekkel, ha fertőzésre kap lehetőséget. Míg az óvszer nem zárja ki teljesen a lehetőséget, mégis hatékony védelmet nyújt a megfelelő használattal a nemi betegségek ellen. Végül az említett férfi, ha kissé keservesen is, de belement a gumi felhúzásába, mivel a másik opció a szex elmaradása volt, amit azért sajnált volna kihagyni.
Sokak életében nem játszik fontos szerepet a szex, van, akinek lényeges, míg megint másoknak alapvető szükséglet, akár az evés. Különböző igényeink lehetnek, mivel mind különbözőek vagyunk, de egy valamit mindenkinek érdemes szem előtt tartani: kellemetlen, fájdalmas és hosszútávú szövődményekkel járó problémákat okozhatunk magunknak és partnerünknek is, ha nem védekezünk, vagy védekezés nélküli szex után nem szűretjük magunkat.

std3Szűrjük, gyógyítsuk
Szerencsére a legtöbb ilyen kórt egy antibiotikumkúra és egy kis önmegtartóztatás helyre tudja tenni, a HIV-et leszámítva például. Viszont több betegség tünetmenetes időszakban is terjed, és olyan súlyos következményekkel is járhat, mint a nőknél a meddőség, vagy férfiaknál a fájdalmas, gyulladásos urológiai betegségek. Ha új partnerrel létesítettünk szexuális kapcsolatot, és nem használtunk óvszert – vagy használtunk, de nem helyesen – mindenképpen érdemes ellátogatni a vírusok lappangási idejének leteltével az orvoshoz.
TUDTAD? A legtöbb esetben 7-10 nap elegendő kimutatni a gyakoribb fertőzéseket, de a HIV akár 3 hónapig sem mutatható ki a fertőződés után.
A szexuális felvilágosultság korában Magyarországon még mindig elég elhanyagolt, és talán kissé cikis téma erről beszélni vagy szűrésre járni. Gyakori közhiedelem, hogy a nemi betegségek jellemzően a homoszexuálisok, prostituáltak, színesbőrűek és az intravénás drogosok körében terjedhetnek, mintha a vírusok rasszisták vagy homofóbok lennének. Új partnernél az emberek jellemzően bizalmi alapon szokták elhagyni a barrier jellegű védekezést, vagyis az óvszert – már ha egyáltalán sor került ennek a használatára.

Megtudhatom, történt-e baj?
A helyzethez nagyban hozzájárul az itthoni túlterhelt egészségügyi állapot is. Lássuk be, nem kell feltétlenül felelőtlennek lenni ahhoz, hogy egy aktív szexuális életet élő egyén a legjobb szándék ellenére is olyan helyzetbe kerüljön, ahol esélyes, hogy esetleg megfertőződik. Az óvszer kilyukadhat, lecsúszhat, vagy egy kis alkohol hatására nem lett elég jól felrakva. Vannak hibázási lehetőségek, de ha már megtörtént a baj, hazánkban nem egyszerű elejét venni annak, hogy ne legyen még rosszabb a helyzet utána.
Sok országban ingyenes és könnyen hozzáférhető szűrési lehetőségek, közérdekű reklámkampányok buzdítják az embereket, hogy rendszeresen vizsgáltassák magukat. Az angoloknál például a CIVIS és GUM klinikák könnyen hozzáférhetőek és általában 48 órán belül tudnak időpontot adni azoknak, akik szeretnének STD szűrésen részt venni. Diszkrét, költség- és ítélkezésmentes, gyors vizsgálatok után általában SMS-ben, emailen, vagy telefonon keresztül értesülhetünk az eredményről. Egy könnyű hangvételű „Minden rendben, nem szükséges további kezelés” vagy „Kérünk, egyeztess mielőbbi időpontot a konzultációra” üzenet tudatja a vizsgálatok eredményét és a tennivalót. Plusz a vizsgálat után ipari mennyiségű óvszert is kapunk ingyenesen, mint a fogorvosnál a nyalókát.

Ezzel szemben itthon a társadalombiztosítás nem támogatja az oly gyakran előforduló betegségek szűrését, mint a Chlamydia, gonorrhoea és a szifilisz. A vizsgálatok ára pedig egyenként akár 5-10 ezer forint körül is lehet. Ha figyelembe vesszük a körülbelül harminc különböző fertőzést, melyeket nemi úton lehet elkapni, az átlag magyar pénztárcát igencsak megterheli egy ilyen vizsgálat. A Semmelweis Egyetemhez tartozó Országos STD Centrum többhetes, vagy esetenként több hónapos várólistás időpontokat tud kiadni a túlterheltség miatt. Ezek gyakran hosszas várótermi üldögéléssel, türelmetlen orvosokkal, leletekért hetek múlva visszajárkálással párosulhatnak. Vidéken élőknek a körülményes procedúra mellett az útiköltségeit sem hagyhatjuk figyelmen kívül. A körzeti nemibeteg-gondozókban szintén csak egy bizonyos skálán tudják elvégezni a szűrést, a fennmaradókért a központba irányítják a pácienst. A másik opció a privát egészségügyi szolgáltatások igénybevétele, mely ugyan gyorsabb, jellemzően kellemesebb környezetben zajló ügymenetet jelent, de egy 4-5 betegséget tartalmazó szűrőcsomag ára 40-60 ezer forint körül is mozoghat, a kontroll költséget és – amennyiben szükséges – a gyógykezelést nem számolva.

Az elkerülhetetlen költségek, körülményes szűrési lehetőségek miatt nem csoda, ha még az elszántabbak sem lelkesednek az amúgy valóban nem kellemes vizsgálatok elvégzésért. A problémára nehéz megoldást találni és változást kezdeményezni. Valójában a munkát a felvilágosítás és a könnyen, térítésmentesen elérhető szűrési pontok létrehozásával kellene kezdeni. A tapasztalatok szerint a fogorvos és az egyéb, gyakran ajánlott szűrések mellett az aktívan nemi életet élő felnőttek körében javasolt lenne évente egyszer elmenni STD tesztekre, még ha ők maguk nem is volták más partnerrel óvszeres védekezés nélkül.

std2Van, amiről könnyen megbizonyosodhatsz!
Van talán pozitívum is a témában, hiszen országosan is több helyen lehet anonim HIV-szűrést térítésmentesen igényelni, jellemzően rövid várakozási idővel, így a talán az egyik legsúlyosabb nemi úton is fertőző kórral szemben már felvettük a harcot.

Akik munkahelyükön privát egészségügyi szolgáltatásban részesülnek, azoknál gyakran része az STD szűrés a kedvezményeknek. Ugyanezt akár magunknak is megfinanszírozhatjuk, ha van rá anyagi keretünk, mivel több biztosító is kínál olyan egészségügyi csomagokat, melyek megfizethető havidíj ellenében, sok egyéb szolgáltatás mellett a nemi fertőzések szűrését és kezelését is tartalmazzák.
Ne feledjük! Sosem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy a másik előttünk – vagy mellettünk – nem volt olyannal, aki már esetleg tünetmentesen, de hordoz és terjeszt nemi betegséget. De nem kell feltétlenül a legrosszabbra gondolni, pusztán egymás iránti jóérzésből és tiszteletből végezzünk el egy tesztet, mielőtt ledobjuk a gumit. Bármennyire nem romantikus lehet, vagy kínosnak tűnhet a téma, ne veszítsük el a józan eszünket. Addig pedig maradjon az óvszer!