hori2lFriss gyümölcsök, zöldségek, megfelelő tápanyagegyensúly és mozgás. Az idei év hívószava az egészséges immunrendszer, és attól függően, hogy milyen jegybe tartozol, a táplálkozásoddal is támogathatod védekezőképességed működését.

2020-ban nagyon későn kezdhettük kiélvezni a nyarat. Sokan a karantén alatt kevesebbet jutottak friss gyümölcsökhöz, tápláló ételekhez, a nyár második felétől pedig hirtelen ránk szakadt, hogy be kell pótolni azt, amit elhibáztunk az év elején.
2020 szeptembere szerencsére ebből a szempontból egy tápláló időszak, amikor sokat tehetünk egészségünk, immunitásunk érdekében. Ebbe csak a Mars és Szaturnusz erős pozíciója mellett fennálló hátráló quadrát, negyedfény rondíthat bele, ami szeptember 14. és 28. között válik kifejezetten kritikussá, ellenségessé. Október 4-től azután az égi hármas, Jupiter, Szaturnusz és Plútó is elindul előre, direkt irányba és szépen lassan elkezdenek feloldódni félelmeink, elkezd haladni a szekér a maga útján. Céljaink felé több lépést is tehetünk. A koronavírus járvány második hullámát a különféle asztrológus szakemberek más és más időszakra teszik, van, aki augusztus 28-tól, van, aki szeptember 14-től, megint más pedig december 21-től eredezteti. Egy azonban bizonyos, bármikor is kell szembenézniük újabb egészségügyi kihívásokkal, készen kell állnunk immunrendszerünkkel a csatára. Ehhez pedig a legfontosabb az egészség megerősítése a helyes táplálkozással és mozgásmennyiséggel. Mit mond az ősi védikus asztrológia tudományága a csillagjegyek és a tápanyagok kapcsolatáról? A jegyek olvasásánál nem csak napjegyünket, hanem aszcendensünket és Hold jegyünket is legalább annyira figyelembe kell venni! Olvassátok el mindhármat! {idozito2}

KOS (márc. 21–ápr. 20.)
A Kos jegyűek számára, mint általában a tüzes jegyeknek, nagyon fontos a fehérjebevitel. A megfelelő, elégséges és jó minőségű fehérje a fizikai aktivitásuk kulcsa, ugyanakkor az is fontos, hogy az izomműködés elősegítése mellett olyan ételeket fogyasszanak, amelyek nyugtatják, táplálják az idegrendszert és levezetik a „hőt a fejből”.
FITT.TIPP: Alapvetően az egészséges növényi fehérjéket érdemes előnyben részesíteniük az asztrológia tudománya szerint, amelyek nem okoznak erjedést, rothadást a belekben. Az idegrendszer táplálásához pedig B-vitaminokra, így teljes kiőrlésű gabonafélékre és édességekre pl. gyümölcsökre van szükségük. De mivel a Kosok alapvetően nem elhízásra hajlamos típusok, akár egy cukorszegény minőségi csokoládé is megengedett lehet heti néhány alkalommal.

BIKA (ápr. 21–máj. 20.)
A Bikák számára az ételek, a tápanyagok beépülése általában nagyon is könnyen megy. Inkább a túltáplálással van gondjuk, mint azzal, hogy bármilyen alapanyag hiányozna belőlük. Alapvetően kedvelik a gyümölcsöket, gabonaféléket, tésztákat és süteményeket, és természetesen ezekben nem árt tartaniuk a mértéket.
FITT.TIPP: Akár túlzott éhséget okozhat náluk a sók, különösen az ásványi sók hiánya, ezért nekik erre kell nagyon figyelniük. A vizes jegyekhez hasonlóan természetesen konyhasóból nem kell túl sokat bevinniük, ez ugyanis hozzájárulhat a vízvisszatartáshoz. Az ásványi anyagok pótlására akár ásványokban gazdag gyógyvizek és a különféle olajos magvak vagy csírafélék magdarálékok lehetnek segítségükre.

IKREK (máj. 21–jún. 21.)
Az Ikrek jelűek alapvetően egészségesen táplálkoznak, és mivel sokat is mozognak, sportolnak, kiváló az emésztésük és a felszívódásuk. A zsiradékok a hozzájuk tartozó ételcsoport, amit azonba vagy túlfogyasztanak vagy túlságosan félnek tőle. Ez utóbbi esetben szükség lehet arra, hogy egészséges növényi zsiradékokkal táplálják a testüket. Nem csak a kókuszzsír tartozik ide természetesen, hanem a kiváló növényi olajok, mint az olíva vagy a napraforgó és repceolaj, de akár az avokádó is egészségük kiváló barátja lehet.
FITT.TIPP: Az idegrendszer támogatására esetükben is ajánlott a B-vitaminok bevitele, főként olajos magvak és teljesértékű gabonakásák formájában.

RÁK (jún. 22–júl. 22.)
A Rák jegyűek, mint általában a vízjelek, a szénhidrátok fogyasztása körül kerülhetnek bajba. Az esetek többségében túl sokat visznek be belőlük, egész addig, amíg nem lesz meg a habitusuk az egészséges táplálkozásra. A szénhidrátok közül érdemes a nyári gyümölcsöket választaniuk vagy az olyan természetes édesítőket, mint a fahéj, a jázminpakóca és a méz. A víz eltartalékolása miatt azonban sófogyasztásukra is figyelniük kell. Itt is az egyensúlyra a sem túl sok, sem túl kevés – elvére kellene törekedni.
FITT.TIPP: Ha a Rák léböjtökbe fog bele vagy túl sok vizes turmixot fogyaszt, akkor egyszerűen kimoshatja az ásványokat a testéből, és az emésztés tüzét is kihűtheti. Ezért bátran fogyaszthat napi egyszer sült zöldségeket erősebb fűszerekkel.

hori1bOROSZLÁN (júl. 23–aug. 22.)
Az Oroszlán az emésztés tájékának az egyik fő jegye, és mint ilyennek, általában kiváló a tápanyagellátottsága. Szereti az ételek minden csoportját, amire mégis oda kell figyelnie, az az egészséges, növényi fehérjék és a szívvédő, keringésjavító ételek fogyasztása. Míg a fehérjebevitelre kiváló alternatíva lehet például az őszibarack vagy az avokádó, a zöldborsó vagy a barnarizs is, addig szívvédő ételekként a lenmagot, a vörös szőlőmag olaját ajánljuk. Ihatja a galagonya teáját is, de az állati fehérjékkel bánjon óvatosan. Szintén javasolt az égetett, túlsült-pirult ételek csökkentése vagy teljes elhagyása.
FITT.TIPP: Az Oroszlánnak az is jót tehet, ha minden héten hagy emésztésének egy pihenőnapot, amikor délig gyógyteák fogyasztásával, azt követően pedig egyszerű kásákkal él csak.

SZŰZ (aug. 23–szept. 21.)
A Szűz jegyűek talán a legérdesebbek a tápanyagok felszívásának szempontjából. A Szűz jelhez tartozik a vékonybél szakasza, és akinek Napja, Holdja vagy aszcendense esetleg más bolygóhalmozódása érintett ebben a jelben, könnyedén hajlamossá válik a különféle ételallergiákra, emésztési problémákra vagy gyenge lehet a tápanyag-visszaszívása. A Szűz jelűeknek ezért minden ásványi anyagból és vitaminból picit többet, picit nagyobb adagot érdemes fogyasztani, ha tudnak erről a szervi gyengeségről.
FITT.TIPP: Számukra a legfontosabbak azok a könnyű, nem terhelő ételek, melyek a legtöbb tápanyaggal rendelkeznek, mint pl. a kesudió, a mandula, az alga, a goji, a különféle magvak, salátafélék és piros bogyós gyümölcsök.

MÉRLEG (szept. 23–okt. 22.)
A Mérlek jelűek számára a kiegyensúlyozott, a lelket is tápláló étrend szükséges. A folyamatos lemondás, diétázás egészen biztosan nem tesz jót nekik, még az egyszerű ételeket is hangulatos dekorációval, gusztán tálalva érdemes elfogyasztaniuk. A Mérlegnek az Ikrek jelűekhez hasonlóan nagyon fontos a rendszeresség a táplálkozásban, a napon belüli, de akár a heti beosztásban is. Érdemes gyümölcs, fehérje vagy akár gabona-napokat tartania. A Mérleggel az is csodákat tehet, ha társaságban eszik, még akkor is, ha nagyon egyszerű élelmiszerekből választ. Neki találták ki az olyan minden elemet kiegyensúlyozó ételeket is, mint a mungóbab.
FITT.TIPP: A szépsége megőrzése és diétája mellett a tiszta növényi zsiradékok fogyasztására is figyelnie kell. Mivel szerve a vese, ezért a gyógytea- és más léböjtökkel óvatosan bánjon, hogy ne terhelje túl veséjét!

SKORPIÓ (okt. 23–nov. 21.)
A Skorpió jegye a bélrendszer utolsó szakaszával, vastagbéllel és végbéllel kapcsolódik. Innen történik a vízvisszaszívás és persze ez az a sérülékeny területünk, ahol könnyed beerjednek az ételek. A Skorpióknak érdemes kerülni a túl csípős, az ecetes, erjesztett ételeket, a húsféléket, ugyanakkor fontos a rostanyagokban gazdag táplálkozás az egészséges bélperisztaltika fenntartásához. Erre jók a különféle gabonakásák, a zöldségek, saláták és párolt köretek, valamint egyes gyümölcsök, mint például az ananász. A klorofillben gazdag salátafélék és a mérsékelten sós olajos magvak is jót tehetnek.
FITT.TIPP: A Skorpióknak sem árt odafigyelni a szénhidrátok és a sók bevitelének egyensúlyára, különben túl sok vizet tarthat vissza a szervezetük, a szénhidrátokból pedig napokon belül plusz kilókat tartalékolhatnak el.

NYILAS (nov. 22–dec. 21.)
A Nyilasok alapvetően dinamikus, sportos személyek, akik éppen emiatt, ha kicsit is odafigyelnek táplálkozásukra, hosszútávon egészségesek tudnak maradni. Noha minden ételcsoportot imádnak, mégis leginkább azokra az okos fehérjékre van szükségük, amelyek segítik őket az izommunka fenntartásában. Legyen szó joghurtról, sajtokról vagy speciális növényi fehérjékről, a Nyilasok többsége kiválóan hasznosítja ezeket.
FITT.TIPP: Mivel a Nyilashoz a nagy izom- és ízületcsoportok tartoznak, ezért kerülendő a túlzott húsfogyasztás, ami lerakódásokat képezhet szervezetükben, vagy megemeli a húgysav szintet, valamint oda kell figyelniük a máj egészségre, amely az izmok állapotáért felelős fontos szerv a keleti gyógyászatban.

hori2bBAK (dec.22–jan.20.)
A Bakok számára a só és a víz egyensúlyának megtalálása a szervezetben nagyon fontos pont lehet. A Bakok többsége vékony, szálkás, inas típus, aki nehezen szed fel plusz kilókat. Általában oda kell figyelnie arra, hogy elegendő folyadékot és főként tiszta vizet vigyen be a szervezetébe. Sokszor erre külön emlékeztetnie kell magát, akár érdemes jelzést beállítania a telefonján. A víz elégtelen mennyisége számos egészségügyi gondot okozhat, így például az ízületek korábbi kiszáradásához és kopásához vezethet.
FITT.TIPP: A Bakoknál kritikus pont a sófélék fogyasztása. Egy részük túl sok, míg egy másik, kisebb részük lehet, hogy kevés sót és ásványi sófélét fogyaszt. Nekik az ásványvíz okos megválasztása is nagyon fontos feladat.

VÍZÖNTŐ (jan. 21–febr. 19.)
A Vízöntők a szív-keringési rendszer másik jegye, akiknek nagyon oda kell figyelniük arra, hogy megfelelő mennyiségű, de egészséges, növényi zsiradékot vigyenek be a szervezetükbe. A Vízöntők hajlamosak lehetnek a húsok, sajtfélék túlfogyasztására, e helyett a növényi olajok változatos tárházából érdemes választanuk, a barackmag-, szőlőmag-, olíva-, repce-, lenmag- és más olajfajtákból, de az olajos magvak fogyasztásánál, pl. tökmag, kesudió érdemes odafigyelnie a helyes mennyiségre.
FITT.TIPP: A Vízöntők szeretik a szénhidrátokat is, ezek megnyugtatják a szellemet, a gondolatok izgágaságát is csökkentik. Lehetőleg cukormentes vagy kifejezetten cukorszegény édességekkel lepjék meg magukat.

HALAK (febr. 20–márc. 20.)
A Halak jelűek a Rákokhoz hasonlóan a vízzel és vízfelhalmozással kapcsolatos problémákra hajlamosak, ezért a só és a cukorfogyasztás kontrollálása kiemelten fontos számukra. Elsősorban az édességek, tésztafélék és péksütemények kontrolljával érdemes kezdeniük, de ha ezt magas sótartalmú ételekkel pótolják, akkor azzal tovább vízfelhalmozáshoz járulnak hozzá. A sport legalább annyira fontos számukra, mint a megfelelő táplálkozás, az erősen izzasztó, cardio típusú edzések sokat segítenek egészségük megőrzésében.
FITT.TIPP: A zöld salátaféléket érdemes pl. sós magvakkal kiegészíteniük, az édes tejes turmixok és más édes ételek helyett pedig aszalványokat vagy nyersvegán-cukormentes süteményeket érdemes választaniuk. A fahéj, a datolya vagy a sült alma, körte is jó barátjuk lehet.