migren

Jaj, fáj a fejem! Ez van, akinek azt jelenti, hogy egy tabletta bekapása után végigcsinálja a napot. De ha a fejfájás migrén, akkor vége a napnak. De hogyan előzheted meg és hogy kezelhető a probléma?

Aki átélt már migrénes rohamot, annak igazán nem kell magyarázni, hogy egészen másról van itt szó, mint egy erős fejfájásról. Ez a görcs teljesen kivonja az embert a forgalomból, akár napokra is. Elszenvedője jellemzően elsötétített, csendes környezetben tud csak létezni, de akkor is nagyon rosszul érzi magát. Nem ritka a hozzá kapcsolódó hányás vagy hányinger, a látótér egy részének időleges kiesése, akár beszédzavar sem. Mivel azonban még a kutatók szerint sem nem teljesen világos, hogy pontosan mi okozza, ezért a kezelése sem egyszerű. A szakértők szerint mindenesetre egy sor tényező járul hozzá a kialakulásához, amelyek között ott van az öröklött hajlam is. A nők sajnos jobban kitettek ennek a fejfájás fajtának, a görcsöt pedig sok minden beindíthatja, akár az időjárás változásai is.
Azok számára, akik még nem tapasztalták meg a migrénes fejfájást, sokszor nehéz megérteni, mennyire kiüti az embert. Pedig el kell fogadni: e mellett a fájdalom mellett egyszerűen semmit nem lehet csinálni, és utána a legtöbbeknél még hátravan a lecsengés, amit leginkább az erős másnapossághoz lehet hasonlítani.
Most tisztázzuk a leggyakoribb tévhiteket, amelyek a migrént övezik. {idozito2}

Nem csak egy nagyon kellemetlen fejfájás
Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a migrén diagnózisának speciális kritériumai vannak. A rohamok 4-72 órán át tartanak, és tipikus jellemzőkkel rendelkeznek. A fejfájás egy oldalon jelentkezik, pulzáló, görcsös. A fájdalom erőssége a közepestől a nagyon erősig terjed, és a fizikai aktivitás ront rajta. (Ez például megkülönbözteti a gyakoribb tenziós és a nagy ritka cluster típusú fejfájástól, amelyek nem romlanak aktivitás hatására.) A migrén ezek mellett gyakran okoz hányingert, akár hányást is. A görcsös fájdalom nem múlik el a megszokott fájdalomcsillapítók hatására, hanem speciális szerekre van szükség, amelyeket orvos írhat fel. A gyógyszerek között vannak rohamot megelőző és megállító tabletták is.

A migrén nem csak a fejet érinti
Bár a migrén a fejfájások közé tartozik, a fejnél sokkal több mindenre hatása van. Ez a fájdalom egy sor, az agyban lejátszódó változás következménye, ezért is okoz olyan sokféle tünetet, mint a hányinger, a fény- és hangérzékenység. A normál, megszokott fejfájás tényleg csak a fejben jelentkező fájdalom, de ez nem ilyen.
Ráadásul magának a migrénnek is több típusa van: az aurás és az aura nélküli típus. A migrénesek nagyjából ötöde tapasztalja az aurás tüneteket is, amelyek a fájdalmat megelőző vizuális vagy szenzoros jelek. Miről van szó? Homályos látás, a látótér egyik oldalán megjelenő szikraszerű felvillanások, hirtelen megjelenő formák és színek, és egyes esetekben a látótér egy részének kiesése. Van, aki nem a látás változását érzékeli a fájdalom előjeleként, hanem a test egyik felének zsibbadását vagy beszédproblémát. Ez is magyarázza, hogy míg egy tenziós fejfájással bizonyos fokig működőképes marad az ember, addig a migrén hatására szinte minden tevékenység lehetetlenné válik.

A migrén nehezen kezelhető
Ez a fajta fejfájás nem könnyen kezelhető, mégpedig éppen azért, mert sokféle tényező járul hozzá a kialakulásához. Nem mindenkinél ugyanaz a gyógyszer lesz hatékony, arról nem is beszélve, hogy nem is egyféle tabletta létezik, hiszen vannak megelőző és rohamot kezelő hatóanyagok is. Éppen ezért is nagyon fontos, hogy a témában jártas szakorvoshoz, fejfájás ambulanciához forduljunk a problémával.

migrenbNem csak a nőknél jelentkezik
Az igaz, hogy a nők 17%-a tapasztalja meg életében a migrénes görcsöt, a férfiaknak pedig csak 6%-a, de ez még nem azt jelenti, hogy csak a nők küzdenek vele. Ne hagyjuk, hogy női hisztiként kezelje bárki is! A menstruációval együtt járó hormonális változások egyébként a beindító okok egyikeként szerepelnek, de az olyan más kiváltó okok, mint a stressz, a kevés alvás vagy egyes ételek a férfiakra is hatnak.
Sokaknál migrénes rohamot válthatnak ki ezek az ételek és italok (de ez változó, tehát érdemes megfigyelni, és kizárni azt, ami nem okoz gondot): tojás, paradicsom, csokoládé, tejtermékek, hagyma, citrusfélék, búza, koffein, aszpartám, érett sajtok

Egyáltalán nem könnyű elkerülni
Sokan gondolják, hogy ha elég kemény valaki, akkor akaraterejével remekül leküzdi a migrént. Ez azonban egyáltalán nem így van, a migrénes nem tudja kontrollálni a folyamatot. Amikor kialakul egy migrénes roham, az egy, az agyban termelődő anyag révén hat az agykéreg működésére is. Ezt nem lehet tudatossággal leállítani. Arra lehetünk egyedül hatással, hogy minél kisebb esélyt adjunk a rohamok kialakulásának. Ebben segít a rendszeres, egészséges étkezés, az alkohol kerülése, a kardiómozgások rendszeres beiktatása a napirendbe, az elég alvás és folyadékfogyasztás. És persze a specialista, akinek, és a gondosan vezetett fejfájásnaplónak köszönhetően behatárolható, mi váltja ki a rohamokat. A hozzáértő orvos megfelelő tanácsokkal és gyógyszerekkel is segít az elkerülésükben és megfékezésükben. A legújabb hatóanyagok az egyébként akár 72 órán át is tartó rohamot akár 2 órára is lerövidíthetik, így valóban érdemes ezeket feliratni, és nem a migrén ellen nem igazán hatékony fájdalomcsillapítókkal próbálkozni, amelyeknek komoly mellékhatásai is lehetnek.