Az Írott-kő Kőszeg mellett, éppen az osztrák-magyar határon található. Különös hangulatot ad a helynek, hogy évtizedekig senki nem közelíthette meg a vasfüggöny miatt. Ma azonban ideális túrahelyszín, könnyű és nehezebb kirándulásokhoz is.

Célpont: Írott-kő
A Kőszegi-hegység, sőt, a Dunántúl legmagasabb pontja 882 méter magas, a tetejéről gyönyörű panoráma nyílik, nem csoda, hogy már az 1700-as években állt itt egy kilátó. A mai építmény 1913-ban épült, és az osztrák-magyar határ éppen keresztülhúzódik rajta, a bejárat az osztrák oldalon van. Természetesen nincs szükség útlevélre ahhoz, hogy emlékezetes túrát tegyünk itt.
Érdekesség: a Kéktúra első szakasza itt ér véget, és itt indul a Dunántúli szakasz, ami Szekszárdig tart.

írottkő 9Rövid, könnyű kirándulás
A Kőszeg közeli Velem Hármashatár-hegye autóval is megközelíthető, innen indul a nagyjából 5,5 km-es körtúra, melynek során elérhetjük a kilátót, majd visszatérünk a parkolóba. A kirándulás során 250 méter szintet kell leküzdeni fel és le is. Nagyjából egy és háromnegyed órával számoljunk, illetve annyi plusszal, amennyi ideig a kilátóból nézelődünk. Az út kellemes, fenyő-, nyír- és bükkerdőn vezet át.

Komolyabb túra
Aki hosszabb, még érdekesebb kirándulást tervezne az Írottkőre, annak érdemes a Kalapos-köveket és a belőlük nyíló barlangokat is útba ejtenie. A 15 km feletti táv Bozsokról indul, több mint ötórás, és a 750 m körüli szint miatt nem árt hozzá némi kitartás és állóképesség. Cserébe bükkösök, források, régi legendákkal övezett barlangok és egyedülálló természeti jelenségek várják a kirándulókat.

www.csodasmagyarorszag.hu

A megjelenés a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával jött létre.
(x) Támogatott megjelenés

magyarorszag logo with slogan color invers