Különlegesen romantikus és látványos helyszín a Börzsönyben a Nógrádi vár, amely a Nemzeti Várprogramban feléled romjaiból.

Belső tornyos, romos vár áll a 286 méter magas vulkáni kúpon. Mindez a falu közepén, így el sem lehetne téveszteni. A túrázók az Országos Kéktúrát járva egy leágazást követve látogathatják meg a XII. században építeni kezdett erődítményt, amely a XVII. századig volt lakott. Az Ipoly kanyarulatában emelkedő fennsíkra telepített épület korának egyik legszebbje volt, a ma megmaradt háromemeletes toronyrészlet is lenyűgöző.
Érdekesség: a vár vesztét egy villámcsapás okozta, amely felrobbantotta az ott tárolt lőport, így megsemmisítve a belső várat.

nógrádivár 15Rövid, könnyű kirándulás
Nógrád településen áthaladva a Kéktúra jelzéséről a KL jelzést követve, nagyjából 1 km múlva érhető el a vár, de valójában jelzés nélkül is könnyedén megtalálható. A terület bármikor, ingyen látogatható, a gyerekeknek különösen élvezetes a falak és romok közötti felfedezés.

Komolyabb túra
A Nógrádból a Magas-Börzsönybe vezető túra 13,3 km-en keresztül visz el a vártól a Csóványos tetejének csodálatos panorámájáig. A lakott településről induló kirándulás nagyjából négy és fél órát vesz igénybe, legszebb részei az erdős, lakatlan vidékeken és a régmúlt vulkáni tevékenységének nyomait őrző sziklák között vezetnek. Közepes nehézségű útvonalra kell itt számítani, ami nem körtúra, de a végén leereszkedhetünk egy környező kis faluba. A leküzdendő szint több, mint 800 méter!

www.csodasmagyarorszag.hu

A megjelenés a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával jött létre.
(x) Támogatott tartalom

magyarorszag logo with slogan color invers