900 méter feletti magasságba nem csak a panoráma, de a gyönyörű környezet és az élmény miatt is érdemes felkapaszkodni!

Célpont: Csóványos
A Börzsöny legmagasabb hegye 938 méterre nyúlik fel, ezzel az ország huszadik legmagasabbja. A csúcson régen egy geodéziai mérőtorony volt, ma egy nemrégiben felújított kilátó. A megközelítése minden égtáj felől jól karbantartott turistaútvonalon megoldható, még az Országos Kéktúra is érinti. Nevét valószínűleg a csalán egy korábbi szóváltozatáról kapta, a csúcson sok lehetett a csípős növényből. A vulkáni eredetű csúcsot valóban érdemes megnézni!
Érdekesség: a csúcson lévő kilátóból jó időben a Magas-Tátra és a Schneeberg is látható

csoványosikilátó 20Rövid, könnyű kirándulás
A Csóványos körüli túrák mindegyike igényel némi kitartást, de a klasszikus kalderatúra nem olyan megerőltető. A majd’ 18 km megtételére nagyjából hat órát számoljunk, és készüljünk több mint 800 méter szint megtételére. A látvány azonban minden fáradságért kárpótol. A háborítatlan erdő mellett különösen az, hogy a központi kaldera peremén haladva, gyönyörű kilátópontokat érintve jutunk el a csúcsig, majd az erdőben ereszkedünk le.

Komolyabb túra
Majdnem húsz kilométer, több mint hat óra és 800 méter körüli szint vár arra, aki a Diósjenőről induló, Királyréten végződő csúcstámadást járná végig. A fokozatos emelkedés után érjük el a kilátót és a csúcsot, majd a gerincen haladva a Nagy-Hideg-hegyet, hogy innen lefelé tartva Királyrétre érkezzünk. Magasszárú túracipővel érdemes készülni a sziklás terep miatt!

www.csodasmagyarorszag.hu

A megjelenés a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával jött létre.
(x) Támogatott tartalom

magyarorszag logo with slogan color invers