A szerelem sötét verem, vagy inkább egy minden fölé emelő érzés, amitől megszállottan boldog leszel? Hmm, mindkettő igaz lehet – az biztos, hogy ilyen összetett érzelem nem sok van, és az is biztos, hogy még a biológiánk is szerelemre programoz minket.

Évezredek óta kérdés az emberiség számára, hogyan is működik a szerelem. Vajon az egész a fejünkben van? A lelkek találkozása? A szívünk vonzalma? Vagy ez mind együtt? Esetleg a társadalmi és kulturális hasonlóságok vagy különbségek kötnek össze minket? Ha könnyű lenne a válasz, nyilván már megtaláltuk volna. A párkereső oldalak fejlesztői igyekeznek hosszú kérdőívekből nyert információk alapján tökéletes párokat létrehozni, de ez egyáltalán nem könnyű, hiszen sok a kiszámíthatatlan tényező. Kutatók kíváncsisága odáig terjedt, hogy szerelmesek agyát vizsgálták MRI-készülékkel, hogy kiderüljön, melyik terület lesz különösen aktív az érzelem hatására. Az eredmények azt mutatták, hogy a vágy, motiváció és jutalmazás folyamataiban kulcsfontosságú dopaminnak itt is nagy szerepe van, de ez nyilván nem ad magyarázatot mindenre!

Mi is akkor a szerelem?
A megfigyelés szerint az igazi, mély szerelem a viselkedésünket is megváltoztatja: amit a szerelemért megtennék, az elképesztő. Természetesen az is igaz, hogy bár sokféle kémiai anyag játszik szerepet az érzelemben, mégsem alakítható ki ezek koktéljából az igazi kapcsolat. Ezzel együtt sok minden kiderül abból, hogy mikor milyen anyagok lépnek akcióba. {idozito3}
A szerelem iránti vágyunk kiindulása egyszerű: nem más ez, mint a fajfenntartás. A szerelem általában három fázison át fejlődik: a vágy, vonzódás és kötődés fázisain. Ezek mindegyike más-más kémiai segítséget kap az agytól.
A vágy az első lépés, az arra való indíttatás, hogy párt találjunk. A tudósok szerint azért is van rá szükségünk, hogy nagyobb merítésünk legyen a lehetséges partnerekből, hiszen aki nagyon válogatós, az nehezebben kel el.
Amikor végre sikerül a szemünket egy konkrét személyre vetni, akkor máris a vonzódás fázisába kerülünk, és az energiák innentől kezdve arra az egy emberre koncentrálódnak. A szerelmesek valójában ennél sokkal jobban elmerülnek a dologban: nem csak egy célra fókuszáltak, de szinte megszállottakká válnak. Kicsit hasonló ez a kényszerbetegek állapotához. A hormonális változások adják a magyarázatát annak, hogy a szerelem kezdeti szakasza miért is olyan szórakoztató, izgalmas és egyben kimerítő.
És mégis miért olyan vonzó, amikor átlépünk a kötődés fázisába. Ez az a fázis, ami hosszú időre együtt tartja a párokat, legalább addig, amíg felnevelnek együtt egy gyereket. Érdekes, hogy ebből a szakaszból mégis sokan visszavágynak az előző két szakaszba, mert bár a biztonság jólesik, mégis hiányozhat az izgalom. Pedig azt okkal hagyjuk magunk mögött, hiszen rengeteg energiát emészt fel a fenntartása, az ebben való lét. Ha pedig megszokjuk, átlépünk a kötődésbe, akkor ez a sok energia felszabadul más, fontos tevékenységekhez.

Mindent akarunk egyszerre
Természetesen nem csak hormonok irányította gépek vagyunk. Az emberi agy frontális lebenye kontrollálja a kulturális, morális ítéleteinket, amelyek a döntések meghozatalában fontos szerepet játszanak. A lényeg, hogy a viselkedésünk mindig a biológiai és környezeti hatások összetett eredménye. Egyesek szerint például az izgalom utáni vágyunk inkább kulturális, mint biológiai vagy ösztönös érzelem.
Nem volt még olyan kor, hogy ennyi mindent vártunk el egyszerre egy kapcsolattól. Mindent akarunk, amit korábban, de mellé akarjuk az izgalmat, a vágyat, a kalandot is. A párunktól azt várjuk, hogy biztonságot adjon, ő legyen a partnerünk, a legjobb barátunk és bizalmasunk, és mindemellett a szenvedélyes szeretőnk is. Régen ezt több embertől kapta meg mindenki.
De mégis, mi minden az, ami ösztönösen építi a szerelmünket?

A szerelem kémiája
A kutatások szerint tehát a szerelemnek három fázisa van: a vágy, a vonzódás és a kötődés. Ahhoz, hogy ezek megfelelően működjenek és alakuljanak, komoly segítséget is kapunk, nem máshonnan, mint a saját hormonrendszerünktől. Mindegyik fázishoz tartoznak ugyanis hormonok és neurotranszmitterek, vagyis ingerület átvivő anyagok. (A különbség közöttük az, hogy a hormonok a véráramban utaznak, a neurotranszmitterek az idegsejtek között viszik az üzeneteket. Egyes anyagok viszont mindkét módon működnek.) Amikor éppen összeismerkedsz valakivel, aki különösen vonzónak tűnik, akkor máris érezheted a hatásokat. A „megvan a kémia” kifejezés valójában nem is olyan valóságtól elrugaszkodott!

VÁGY
Ezt a fázist leginkább a tesztoszteron irányítja. Ez az az időszak, amikor a legkönnyebben veszed rá magad, hogy szépen felöltözz, és nekiindulj az ismerkedésnek. A vágy azért jött létre, hogy motiváljon a szexuális partner megkeresésére.

VONZÓDÁS
Ez már sokkal személyesebb és összetettebb fázis, némely megjelenési formája akár megszállottságnak is tűnhet. Veled is előfordult már, hogy másodpercenként ellenőrizted az üzeneteidet? Minden másról elvonta a figyelmed szerelmed és vonzódásod tárgya? Semmi másra nem tudsz koncentrálni? Ezt is a kémia okozza!
→Dopamin
Ahogy ráfókuszáltál egy vonzó jelöltre, a dopamin át is veszi az irányítást. E miatt leszel motivált és energikus (a szerelemmel kapcsolatban). Mivel ez a neurotranszmitter a tanulásban és a jutalmazásban játszik nagy szerepet, nagyjából úgy tanulmányozhatod vágyaid tárgyát, mint a kedvenc könyvedet, amikor először került a kezedbe.
A dopamin szintjének megemelkedése nagyon jó érzés. Vagy nem. Egy csésze jó erős kávéhoz hasonlítható, finom, de olyan mellékhatásai vannak, mint az alvászavar, az étvágy elvesztése, a szívritmus ingadozása és akár a félelem.
→Norepinefrin
Ez is egy ingerületvezető anyag, ami szintén az energiát és a fókuszt fordítja az új cél felé. Felelős az olyan fizikai tünetekért, mint a vágy és a vonzalom, és az ezzel járó kiszáradt száj, izzadó tenyér és elgyengült tenyerek.
→Szerotonin
Ha az előző kettő gyorsít, a szerotonin inkább lassít kicsit. Nyugtató hatással van az agyra, és érdekes, de a szerelem kezdeti szakaszában ez a hormon inkább alacsonyabb mennyiségben termelődik. Ennek eredménye a gondolatok megállíthatatlan, zavaros folyama, ami ilyenkor jellemző ránk.

KÖTŐDÉS
A szerelem kezdeti, szinte megszállott szakasza általában szép lassan átalakul kötődéssé. Ehhez pedig szintén két kémiai anyag van segítségünkre.
→Oxitocin és vazopresszin
Az ölelés kulcsa ez a két anyag, amelyek az agyban termelődnek. A jelenlétük mindig a közelség iránti vággyal és a kapcsolódással függ össze. Az oxitocin termelődését a fizikai érintés stimulálja. Jó példa erre, hogy ez segít az anyák és újszülöttek kapcsolódásában is, és a szoptatás hatására is több termelődik belőle.
A vazopresszin inkább a védelmező ösztönt indítja be, ahogy a szülőket arra indítja, hogy gyereküket megóvják, a szerelmesek kapcsolatában is szerepe van. Ebben az esetben akkor lép működésbe, amikor védekező helyzetbe kerül az egyik partner, mert valaki kikezd a párjával.

Beautiful couple in love on a walk in autumn forestHancúrnaptár

A szerelem természetes velejárója a szex, amit a vonzódás fázisában valószínűleg abba sem akartok hagyni. De van pár érvünk, hogy a kötődés fázisában miért ne felejtsetek el minél gyakrabban összebújni!

A szép alakért
Szex hatására az agyban oxitocin szabadul fel, amitől jobban alszunk. Azt pedig már jól tudod, hogy minél több az alvás, annál kevesebb a zsírpárna, mivel az alvás szabályozza az éhséghez kapcsolódó grehlin és a jóllakottságot jelző leptin hormonok szintjét.

Meghűlés ellen
Azok szervezetében, akik hetente kétszer-háromszor szexelnek, 30%-al több immunoglobulin A (IgA) védekezőfehérje található, mint a szexuálisan kevésbé aktívaknak. A kutatók úgy vélik, hogy a szex kedélyállapotot javító, nyugtató hatása játszhat szerepet az egészség megőrzésében.

Az erős szívért
Bár a pasidon „edzeni” kellemesebb, mint mondjuk a futópadon, mindkettő használ a ketyegődnek. A szex növeli a pulzust és javítja a vérkeringést, olyannyira, hogy azok, akik hetente háromszor is kihasználják az alkalmat, akár felére csökkenthetik a halálos szívroham kockázatát.

A szép bőrért
Kívülállók egy pszichológiai tesztben a valódi koruknál négy-hét évvel fiatalabbnak saccolták azokat a párokat, akik hetente négyszer is szeretkeztek. A szerzők szerint a fiatalosabb külső oka az lehet, hogy szex közben a szervezetben humán növekedési hormon termelődik, ami csökkenti a testzsírt és kisimítja az arcbőr apró ráncait.

A sikeres jövőért
A rendszeres szex növeli az optimizmust, az energiaszintet, javítja a koncentrációt és erősíti a kreativitást. Tehát amikor épp nem a lepedőt gyűritek, akkor is pozitívabban látod a dolgokat és boldogabb a párkapcsolatotok. És ez elegendő motivációt nyújt ahhoz, hogy a munkában eredményesebb, és az életben sikeresebb légy.

A penge agyért
Ha észlény akarsz lenni, bújjatok az ágyba, amikor csak lehet. A szex ugyanis fokozza az agy vérellátását, és olyan hormonokat szabadít fel, melyek növelik az intellektuális kapacitást. Sőt, ezt kapd ki: szex közben akár új agysejtek is termelődhetnek!

A jókedvért
Ahhoz, hogy levesd magadról a mindennapi stresszt, elegendő a ruhádat levenned… mert a rendszeres szex valószínűleg az általa beindított endorfintermelődésnek köszönhetően a stresszt és a szorongást is enyhíti.