Nem vagyunk egyformák. Ezt elméletben mindenki tudja, de egy szerelmi kapcsolatban nem is olyan könnyű elfogadni a különbözőséget. Például azt, ha az egyik félnek egy kis szabad levegőre is szüksége van néha. Hogyan mondd el, hogy ne bántsd meg?

A koronavírus-járvány elején egészen új élmény volt az összezártság, sokaknak a túl sok, másoknak a sokkal kevesebb feladat. Mivel sok minden, amit addig ismertünk és kész tényként kezeltünk, elvesztette jelentőségét vagy összeomlott, nem csoda, hogy a legtöbben új hobbikba kezdtek vagy valamilyen teremtő tevékenységbe. A közösségi oldalak megteltek a házilag sütött kenyerek képével, az erkélyen berendezett kiskertekkel és hasonlókkal. Arra is rájöttünk, hogy így több időt töltünk együtt szeretteinkkel, azokkal legalábbis, akikkel egy a lakcímünk. Ez viszont sokak számára nem egyértelműen örömteli változás volt, még akkor sem, ha a kapcsolat egyébként jól működik. Sokaknál új szokások születtek, de a kellemes reggeli közös kávézás mellett felhők is beárnyékolhatták az új életmódot.
Mostanra azonban már eltelt néhány hónap, az újdonság varázsa megkopott, és ha most nincs is olyan bezártság, de azért a legtöbb ember igyekszik korlátozni kapcsolatait és több időt tölteni otthon. És ezzel párhuzamosan egyre több ember fejében fordul meg az a gondolat, hogy bizony jó lenne néha egy kicsit egyedül lenni. De hogy mondod meg a párodnak, hogy ezen az estén egy romantikus filmet néznél – egyedül? Hiszen, bármennyire is szereted őt, és szereted az új rutinjaitokat is, de van, amit egyedül jobban szeretsz csinálni, és néha az is jólesne, ha nem kellene néhány órán át senkivel beszélgetned.
Kultúránkban nehéznek találjuk, hogy valakitől teret kérjünk magunknak, és különösen minket, nőket neveltek így. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a szeretettel együtt jár az az igény, hogy minden időnket együtt töltsünk, pedig valójában nem árt néha egy kis távollét. De hogy jelezzük? {idozito3}

1. lépés: találd ki, milyen is lenne számodra az ideális egyedül töltött idő
A kapcsolataink általában akkor működnek jól, ha jól érezzük magunkat. Előfordul az is, hogy ahhoz, hogy tényleg jóban legyünk magunkkal, néha egyszerűen csak saját magunk társaságában kell lennünk érzelmileg és akár fizikailag is. Ráadásul az is igaz, hogy az egyedül töltött idő mást és mást jelenthet különböző emberek számára. Például arra vágysz, hogy elhagyd az otthonodat és egy hosszú, kellemes sétát tegyél? Vagy az tenne boldoggá, ha a pároddal ugyanabban a szobában lennétek, de nem kellene beszélgetned? Az is elég, ha felteheted a külső zajokat kizáró fejhallgatódat és kicsit behunyod a szemed? Mielőtt leülsz, hogy lefolytassátok a beszélgetést az egyedül töltött idődről, magaddal egyezz meg, hogy mit is szeretnél, és így jobban el is tudod majd magyarázni a másiknak.

2. lépés: cselekedj időben
A nevelésünk és a szokásaink, valamint mások elvárásai komoly hatással vannak ránk. Még ma is sokan azt várják el a pároktól, hogy minden létező percüket boldogan töltsék el egymás társaságában. Ez azonban csak kevés párnak felel meg igazán. Ha nagyjából ugyanannyi szabadidőre vágytok, akkor szerencsések vagytok, de ha különbözik ez az igényetek, abból hamar konfliktusok támadhatnak. A legrosszabb, ha olyan sokáig vársz a kívánságod megfogalmazásával, hogy már mire odajutsz, hogy kimondd, nagyon ingerülten és dühösen kezdesz neki. Ha eljutottál az érzelmi fáradtság és megfelelési kényszer ilyen állapotába, nehéz lesz nyugodtan és átgondoltan, a másikat nem megbántva megfogalmazni, hogy mit is szeretnél.

Fun together. Happy beautiful married latino mulatto couple is chilling out on the carpet at the floor at home indoors, enjoying and smiling3. lépés: kérd konkrétan
Amikor már teljesítőképességünk határára értünk, feszültek vagyunk, könnyen dobunk oda a másiknak olyan mondatokat, mint: hagyj végre egyedül, térre van szükségem. De a tér vajon mit jelent? Egy hosszabb üldögélést a kádban? Vagy már a szétköltözésnél tartasz? Amikor azzal az ötlettel lépsz oda a másikhoz, hogy térre vagy külön töltött időre van szükséged, akkor legyél mindenképpen őszinte és konkrét abban, hogy mit is szeretnél. Így máris oldhatod kissé a feszültséget, amit a kérés esetleg kivált.

4. lépés: biztosítsd róla, hogy nem érzelmileg távolodnál el
Még ha teljesen egyértelmű is számodra, hogy csak egy kis „levegővételre” van szükséged, és utána ismét a másikkal töltenéd az idődet, az egyáltalán nem kizárt, hogy valaki olyannal élsz együtt, akinek nincs szüksége egyedül töltött pillanatokra. Ez azonban nem jelenti azt, hogy te nem érdemled meg azt, ami kell neked. Inkább csak arra figyelmeztet, hogy együttérzően add elő a kérésedet, és mindenképp figyelj arra, hogy ne gondolja, a kapcsolattal vagy vele van bajod. Mindkettőtöknek el kell fogadnotok, hogy esetleg különbözőek vagytok, hiszen az emberek egy része egyedül tud feltöltődni, míg másoknak inkább a társaságban töltött idő ad energiát.

5. lépés: beszélgess, ne vitázz
Ha a párod elszomorodik vagy dühös lesz a kérésed hallatán, akkor is tartsd észben, hogy megérdemelsz némi egyedül töltött időt. Próbálj szilárdan ragaszkodni a vágyadhoz, és ne feledd, hogy a saját szükségleteidre való odafigyelés ahhoz is fontos, hogy jó partner legyél. Nem kell vitát kezdeményezni ahhoz, hogy teret nyerjünk, egyszerűen érvelni kell, és figyelni rá, hogy az érvek rólad szóljanak. Ha azt mondod, „már megőrülök tőled”, akkor a párbeszéd biztosan egyre durvább és sértőbb lesz, és a párod is azt fogja gondolni, hogy valóban vele van bajod, nem az összezártsággal. Ennél sokkal jobb, ha előre jelzed, hogy például kedden munka után szeretnél egyedül elmenni sétálni egy órát.

6. lépés: ne érezd magad bűnösnek
Sokan gondolják, hogy a magukban töltött idő iránti vágyuk önző dolog, pedig abból mindenki épülhet. Még akkor is, ha nem érzi olyan nagy szükségét. Persze nem azt javasoljuk, hogy azonnal közöld a pároddal, hogy az ő kedvéért hagyod otthon egy napra. Inkább azt, hogy ha sikerül elérned, amire vágytál, akkor ne lelkifurdalással töltsd a feltöltődésre szánt órákat. Ráadásul idén, amikor ennyi változáson mentünk át, különösen szükségünk lehet a gondolataink újrarendezésére. Fogadd el, hogy a konfliktusok nélkül külön töltött idő az egészséges kapcsolat jele.

7. lépés: legyen ünnep az újra találkozás
A tervezés és a kommunikáció ebben a témában is kulcsfontosságú, ahogy a kapcsolatok minden területén. Ha a párodban szorongást vált ki az, hogy neked néha térre van szükséged, akkor tervezd el, milyen eseménnyé varázsolhatod az újbóli találkozásotokat. Nem kell nagy dolgokra gondolni, elég, ha a kedvenc ételével térsz haza, vagy táncoltok egyet a nappaliban. Hidd el, a külön töltött idő megerősíti a kapcsolatot!