Minőségi élelmiszert választanál?
Nem is olyan egyszerű, hiszen a hazai piacon is olyan sokféle védjegy és minőségjelző tanúsítvány létezik, hogy ember legyen a talpán, aki eligazodik közöttük. Most azonban van egy biztos pont!

A fogyasztók eligazodásának támogatása érdekében az Agrárminisztérium 2019-ben egy olyan, megfelelő ellenőrzésre épülő, egységes rendszert hozott létre a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyrendszer életre hívásával, amely a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriumi és egyéb vizsgálataival megfelelő állami garanciális hátteret biztosít. Az új, hiteles, szakmailag és tudományosan is alátámasztott, értékteremtő védjegyrendszer a tudatos fogyasztókat támogatja a magas minőségű, biztonságos élelmiszerek vásárlásában, a kiemelkedően magas minőségű élelmiszereket előállítók, forgalmazók számára pedig presztízst jelent.

A kétszintű védjegyrendszer egymásra épülve alap- és arany fokozatból tevődik össze. Az alap fokozatot elnyert élelmiszereken életfát jelképező népi motívumokkal illusztrált, zöld alapon ezüstszínű emblémát lehet feltüntetni. Az arany fokozatra érdemes termékeken pedig csodaszarvast jelképező, népi motívumokkal díszített, bordó alapon aranyszínekben játszó embléma szerepelhet.

Alap és arany

Az alapfokozatú védjegy használatát pályázati úton lehet megszerezni, és a jelölt termékeknek át kell esniük egy tanúsítási folyamaton is. A pályázáshoz a gyártóknak meg kell indokolniuk, hogy a termékük mitől kiválóbb a piacon található többi áruféleségnél, majd egy bírálóbizottság helyszíni audit után javaslatot tesz a védjegyjogosultságról az Élelmiszerlánc-biztonsági Centrum Nonprofit Kft.-nek, amely dönt a védjegyhasználatról.

A második szintet képviselő, legkiválóbb élelmiszereknek tartogatott arany fokozat eléréséhez a termékeknek a pályázatos tanúsítási eljáráson túl, további független vizsgálatokon kell megfelelniük, amelyek az élelmiszer-biztonságra, a -minőségre és a kedveltségre vonatkoznak. Ezek teszteléséhez a benevezett élelmiszereknek kötelezően részt kell venniük, illetve a legjobbak között kell szerepelniük, egy úgynevezett Termékmustrán. A nyertes termékeknél mind az arany, mind az alapfokozatú KMÉ-t, a védjegyhasználati szerződés megkötésétől számítva három évig lehet használni, de ennek letelte után a védjegyhasználat újabb pályázati eljárásban megújítható.

Az első ilyen megmérettetés a tejfölöké volt, a győztesek közül már több termék is viseli az arany fokozatú védjegyet. A következő, túrókról szóló Termékmustra nyáron zajlott, ahol 62 hazánkban kapható tehéntúróból, 25 jutott tovább a csúcsbírálatra. Az arany fokozat kiérdemléséhez a termékeknek meg kell felelniük a komplex vizsgálati rendszernek, vagyis a szigorú laborvizsgálatoknak, a minőségmustrának és a csomagolástesztnek.
Az alapfokozat pályázati lehetőségei is bővültek, így már 8 termékkategóriában pályázhatnak a tejtermékek előállítói vagy forgalmazói. Ezek a fogyasztói tej, a joghurt, a kefir, a tejföl, a túró, a vaj, a tejszín és a trappista sajt.

További infóért kattints»

Támogatott tartalom (x)

KME Logo egyszeru