Mint minden egészséges ételnek, a vöröshúsnak, köztük a sertéshúsnak is fontos szerepe van a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásban. A sertéshúsból készült étel a családi és a társadalmi ünnepek, vendégváró asztalok egyik fő fogása, jó okkal. A sertéshús fogyasztása gasztronómiai élmény, tápanyag gazdagsága miatt táplálkozásunk szerves része, fontos ásványianyag, zsír-, fehérje- és vitaminforrásunk.

Napi ajánlott bevitel
A sovány sertéshús (például a karaj) az egészségtudatos táplálkozásba is nagyszerűen beleillik, mert zsír és koleszterin tartalma egyaránt alacsony. Az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) aktuális ajánlása szerint naponta 2-3 egység húsra, húskészítményre van szüksége szervezetünknek. Egy egység például: 10 dkg sovány sertéshús, baromfi, marha, borjú (nyers tömeg), 5 dkg sovány felvágott, 4 dkg közepes zsírtartalmú felvágott.

Aminosavak
Ezek a húsok kellő arányban tartalmaznak olyan esszenciális aminosavakat, amelyeket a szervezetünk nem tud előállítani. Már napi 50 g hús elfogyasztása is fedezi egy ember teljes esszenciális aminosav-igényét, valamint fehérjeszükségletének 20%-át.

Vas
A vöröshúsok (ezen belül a sertéshús is) a benne található felbecsülhetetlen értékkel bíró, kiemelkedő vastartalomnak köszönhetően nyerik el vörös színüket. Minél vörösebb tehát a hús színe, annál magasabb annak vas tartalma. A vasnak a vörösvértestek felépítésében és a szervezet oxigénellátásában is kiemelkedő szerepe van, nélküle az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez, kellő mennyiségű jelenléte ezért nélkülözhetetlen a szervezet életképessége szempontjából. Mivel a vasat szervezetünk nem képes előállítani, beviteléről táplálkozással kell gondoskodnunk. Különösen a hölgyeknek magas a vas igénye, gyermekáldás, terhesség, szoptatás idején ez a szükséglet ráadásul megduplázódik. A vashiányos vérszegénység az egyik leggyakoribb hölgyeket érintő hiánybetegség. Ha a vérszegénység tüneteit érzékeljük magunkon, romlik a koncentrációs készségünk, fázékonyak és fáradékonyak vagyunk, lehangoltnak, gyengének érezzük magunkat, sápadtak vagyunk és gyakorta megszédülünk, és hajlamosak vagyunk a fertőzésekre, vérszegénységre kell gyanakodnunk avas pótlásáról gondoskodni kell.

B-vitamin
A sertéshúsok jelentős mennyiségben tartalmazzák a B-vitamin csoport tagjait (B1, B2, niacin, B6, B12) is. A B-vitaminok biztosítják testünk sejtjeiben a normális zsír és fehérje anyagcserét és támogatják az idegrendszert például a stressz jobb kezelésében. A sertéshúsnak különösen kiemelkedő a sokak által agyserkentő vitaminnak nevezett vízoldékony B1-vitamin tartalma.
A sertéshús B12 vitaminja genetikai anyagunk, a DNS, az RNS, valamint a haemoglobin felépítéséhez kell; az egészséges vérképzés és a jól működő idegrendszer támasza. Ez a vitamin a természetben csak állati eredetű élelmiszerekben (pl. húsfélék, tej és tejtermékek, tojás) található meg, hiánya működési zavart okozhat az idegrendszerben. Mivel az idősödő szervezetekben csökken a B12 felszívódása, hiánya súlyosabb következményekkel járhat.

Nátrium, kálium, kálcium, cink
Megfelelő arányban található benne nátrium (85mg/100gr) és kálium (442mg/100gr), amelyek együttesen játszanak szerepet a szervezet vízegyensúlyának megtartásában és a szív normális ritmusának biztosításában.
A csontjainkat alkotó, azt védő kalcium (16,9 mg/ 100 Gr) és az immunrendszert erősítő cink (2,6 mg/100 Gr) tartalmának köszönhetően pedig e húsfélék fogyasztása a még fejlődésben lévő szervezet számára is igen hasznos.
A hazai sertésállomány fajta összetétele és a takarmányozás az alapja annak, hogy kiváló minőségű húsok kerülhessenek feldolgozásra. A gyártók kínálatukban szem előtt tartják az egészséges táplálkozás igényét és a különböző fogyasztói rétegek keresletének történő megfelelést.

Koleszterin okosan
Mint minden állati eredetű élelmiszer, a húsok is tartalmaznak több-kevesebb mennyiségben koleszterint, amely normál esetben nem káros a szervezetünkre, kizárólag a magas koleszterinszinttel élőknek kell odafigyelnie a bevitt mennyiségre. Minél soványabb a hús, annál alacsonyabb annak koleszterintartalma, amit a hús sütéséhez használt zsiradékkal sokszorozunk meg. Ha a sertéshúst kevés zsiradékkal vagy a reformkonyha egyéb fortélyait felhasználva, pl. repce olajon, vagy párolva, esetleg sütőzacskóban sütve készítjük el még azok is büntetlenül élvezhetik annak kellemes ízvilágát, akiknek magasabb a koleszterinszintjük. Érdekességképpen: 10 dkg sovány sertéshús fele annyi koleszterint sem tartalmaz, mint a csökkentett zsírtartalmú vaj.

Kiváló minőségű sertéshús
A sertésállomány fajta összetétele és a takarmányozás az alapja annak, hogy kiváló minőségű húsok kerülhessenek feldolgozásra. A gyártók kínálatukban szem előtt tartják az egészséges táplálkozás igényét és a különböző fogyasztói rétegek keresletének történő megfelelést. Fontos megjegyezni, hogy mostanság oly sokat hallott Afrikai Sertés Pestis fertőzésnek (ASP) nincs az emberi szervezetre ártalmas hatása!

Hogyan használjuk?
A sertéshús kiváló választás hétköznapi és ünnepi ételekhez, ráadásul minden évszakban változatosan elkészíthető. A sertés egyes részei tradicionális és modern ételek remek alapanyagai lehetnek.

Néhány praktikus tanács a sertéshús fogyasztásával kapcsolatban
• A hússal való foglalatoskodás előtt és után alaposan mossunk kezet.
• A nyers hús mosására, szeletelésére, tárolására használt eszközöket, edényeket ne használjuk kész ételekhez.
• A vásárlás után a húsokat a hűtőben, elkülönítve, 0-5 oC -on tároljuk, vagy dolgozzuk fel minél előbb.
• Figyeljünk a csomagolt húsok, húskészítmények jelölésére (ne legyen áthúzva, átragasztva). magyar nyelven is szerepelnie kell az információknak.
• Sérült előre csomagolt terméket ne vegyünk meg!
• Ha a húsok szaga, állaga nem megfelelő, vagy a színe eltér az átlagostól, inkább ne vásároljuk meg.
• Darált húst csak megbízható helyről vegyünk, vagy magunk daráljuk le otthon, és egy napon belül dolgozzuk fel.
• Lejárt szavatosságú, akciós hústermék ne kerüljön a kosarunkba!
• A pácolt húst is hűtőszekrényben tároljuk!
• A húsokat hőkezelés előtt alaposan tisztítsuk meg, vágjuk le az inakat és a felesleges zsíros részeket;
• Hőkezelés során ügyeljünk arra, hogy a hús ne száradjon ki;
• A húsokat alaposan hőkezeljük, egyben sült húsoknál a húsok belseje 75 oC felett legyen.
• Köretként a szokásos rizs/sült krumpli helyett válasszunk nyers salátákat, párolt zöldségeket vagy gabonaféléket (pl. bulgur, köles, kuszkusz, árpagyöngy). A húsféléket mindig megbízható helyről (pl. hentesüzlet, piac) szerezzük be, csak hűtőpultban lévő terméket vegyünk, olyan helyről, ahol az eredetét igazolni tudják.
• A megmaradt húsételt mielőbb tegyük hűtőbe, mert szobahőmérsékleten 2-3 óráig, hűtve 1-3 napig tárolható biztonságosan, a maradékot evés előtt, azonban mindig forrósítsuk fel!

Sertés húsrészek
Fejhús
A fejhúst elsősorban a téli, disznótoros időszakban fogyasztjuk, hiszen az egyik jellemző alapanyaga a kocsonyának és a disznósajtnak. Számos vidéki háztartásban ugyanakkor dívik még, hogy a fejhúst megfüstölik és kenyérrel, savanyúsággal uzsonnára vagy tízóraira falatozzák.

Oldalas
Az oldalas is a „nehezebb” húsfélék közé sorolható, így ezt is a hidegebb hónapokban fogyasztják leginkább. Ugyanakkor rendkívül változatosan elkészíthető: fogyaszthatjuk egyben sütve, főzelékek feltétjeként, vagy zöldségekkel párolva is. A fokhagymás oldalas a téli időszak egyik legnépszerűbb étele.

Csülök
A csülök is a tartalmas sertésételek közé tartozik. A sertés mellső lábait hívjuk első csülöknek, míg a hátsó lábaknál a comb alatt helyezkedik el a hátsó csülök. A csülök népszerű fogás egyben sütve, ilyen például a magyar konyha egyik tradicionális étele, a csülök Pékné módra. Főzve, párolva is fogyasztható, leginkább savanyúsággal, de pörköltet is készítenek belőle. Füstölve is szívesen fogyasztják, gondoljunk a bablevesre.

Dagadó
A dagadó a sertés hasaalja, amelyet általában megtöltve sütnek meg. De ez a szaftos húsféleség a töltött káposztába is kiváló, sőt összedarálva fasírtnak is ízletes.

Hosszú- és rövidkaraj
A sertés egyik legsoványabb – és a szűzpecsenyével együtt –, egyik legértékesebb része. A rövid karaj a farok felőli, a hosszú a fej felőli része a sertésnek. Igen sokrétűen elkészíthető, hiszen süthetjük egyben, szeletben és ez az egyik legkedveltebb rántotthús alapanyag.

Tarja
A nyári grillezések legnépszerűbb kelléke a sertéstartja, amely kitűnő ízű, kissé szaftos húsféle. Előnye, hogy a benne található vékony zsírrétegnek köszönhetően nem szárad ki sütés közben, változatos módon pácolható, így igazán zamatos végeredményt kaphatunk. Tarjából készül tradicionális ételünk is, a cigánypecsenye.

Lapocka és comb
A lapocka a sertés első combja, ez szintén egy rendkívül változatos módon felhasználható húsféle. Lehet sütni, párolni, kiváló pörkölt alapanyag, de készíthető belőle fasírt és kolbászhúsnak is használják. A comb szintén a sertés egyik legsokoldalúbban felhasználható része, egyben sütve vagy apróhúsként is ízletes ételek alapanyaga. A sertéscomb egyik legértékesebb része az ún. dió, ebből készül például a legfinomabb brassói aprópecsenye, de egyben sütve is kiváló. A felsál pedig Sertés fotóa frissensültek „királynője”, például mennyei rántotthús süthető belőle. Lapockából és combból készül a húsvéti ételek elmaradhatatlan „kelléke”, a kötözött sonka.
A sertéshús ezen kívül számos készétel alapanyaga, belőle készül a legtöbb szalámi, kolbászféle vagy virsli.

Ünnepi sertésrolád
Hozzávalók:
• 600 gr sertéskaraj
• 1 db kisebb alma
• 25 g pekándió
• 1 db hagyma
• 3 gerezd fokhagyma
• 4 szál friss rozmaring
• 100 g bacon szelet
• 35 ml fehérbor
• ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A hagymát vágjuk apróra, a baconból 3-4 szeletet kockázzuk fel. A pekándiót durván aprítsuk fel, az almát hámozzuk meg és vágjuk fel kockára. Egy serpenyőben kevés olajon a hagymát dinszteljük meg, majd tegyük hozzá a bacont. Törjük bele a fokhagymát, a diót, az almát, majd kicsit főzzük és hagyjuk kihűlni.
A húst kiklopfoljuk, mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk. A tölteléket egyenletesen elrendezzük rajta, feltekerjük, a baconnel körbetekerjük, majd sütőkötéllel rögzítjük a húst.
180°C-os sütőben 7-7 percig sütjük mindkét oldalát. Ezután mellé öntünk bort, egy kevés vizet, rozmaring ágakat, és a fokhagyma gerezdeket. Lefedve 1 óra 30 percig sütjük, félidőnél megforgatjuk. Ha lejárt az idő a fóliát levesszük és 10-10 percig pirítjuk. 

Zöldborsós tokány
Hozzávalók:
30 dkg sertéstarja
1 szelet füstölt szalonna
1 ek. zsír igény szerint
1 közepes fej vöröshagyma
1 db paprika
1 gerezd fokhagyma
15 dkg zöldborsó
kakukkfű ízlés szerint
só, bors
Elkészítés:
A tarját felcsíkozzuk ujjnyi vastagon, vagyis tokányra vágjuk. Figyeljünk rá, hogy mindenképpen a húsrostok szálirányára merőlegesen vágjunk. A vöröshagymát és a parikát is hasonló csíkokra vágjuk.
A kihízott füstölt szalonnát felcsíkozzuk, és egy nagy serpenyőben, közepes hőmérsékleten elkezdjük sütni. A szalonnát nem pirítjuk, hanem kiolvasztjuk a zsírját, hogy a húsnak legyen elég zsiradék a piruláshoz. Ha úgy ítéljük meg, ilyenkor adhatunk még hozzá egy kevés zsírt is.
Míg a szalonna engedi a zsírját, megsózzuk és borsozzuk a tarját. Mielőtt a szalonna pirulni kezdene, hozzáadjuk a húst. Ekkor magasabb hőfokra állíthatjuk a sütőlapot és egészen addig pirítjuk a tokányt, míg minden egyes húsdarab kellően piros kérget kap.
Mikor a hús kellően megpirult, kiszedjük a serpenyőből egy tányérra. A sütőlapot közepes hőmérsékletre állítjuk, és a hús zsíros pörzsanyagához hozzáadjuk a vöröshagymát, a paprikát és egy gerezd durvára vágott fokhagymát is. A hagymában lévő nedvesség teljesen feloldja majd a serpenyőben lévő pörzsanyagokat, és isteni ízt ad hozzá. Pár perc múlva vegyük vissza a tűzhelyet közepes hőmérsékletre. Mikor a hagyma üveges, a paprika pedig puha, visszatesszük rá a húst. Ekkor tegyünk alá egy kis húslét, zöldséglét, vagy ha ezek nincsenek, akkor egy kevés vizet. Ekkor adhatunk hozzá majorannát vagy kakukkfüvet is. Ha már puha a hús, hozzáadjuk a borsót, és 5-7 perc alatt készre főzzük. 

További receptekért kattints ide»

Támogatott tartalom (x)

amclogo