Amikor soknak érzed a súlyod és a ruháid is kényelmetlenek, biztosan ideje, hogy tegyél valami, mielőtt sokkal nehezebb lesz. Nem mindegy azonban, hogy melyik kilótól szabadulsz meg! Fogyj zsírból és tartsd meg az izmaidat!

A legtöbb fogyni vágyó a mérleggel ápolja a legszorosabb viszonyt, és ahogy a számok csökkennek a kijelzőn, úgy nő az elégedettsége is. Sajnos pedig a kijelzett szám nem mindig jó mutató, hiszen egyáltalán nem mindegy, minek is csökken a súlya a szervezetben. A túlsúly nyilván egészségtelen, de a testösszetétel vizsgálata segít megmutatni, mennyi zsírszövete és mennyi izomszövete van valakinek. Hiszen fogyni nem a kemény munkával épített izomból szeretnél, hanem a zsírból, ugye? Ha csak a kilókat figyeled, könnyen lehet, hogy izomtömeget veszítesz inkább.
Izomtömeget veszíteni nem csak azért rossz, mert a mindennapi tevékenységek elvégzéséhez is kellenek az izmok, nemhogy az edzéshez. Hanem azért is, mert az izomszövet nagyobb mennyisége emeli az alapanyagcsere szintet, vagyis minden helyzetben több energiát használsz el, mintha kevesebb lenne az izomarány a testedben. Ez mit jelent még egyszerűbben? Ha izomszövetből fogysz, egyre kevesebb kalóriából is elműködik a szervezeted, és egyre nehezebb lesz a további fogyás.
Lássuk, miből is tudhatod, hogy zsírt vagy izmot veszítesz a kilókkal! {idozito3}

Izmot veszítesz, ha…
…nem végzel erősítő edzéseket
Sokan kerülik még ma is az erősítő edzéseket, különösen a nők követik el gyakran ezt a hibát. Azt gondolják, hogy a súlyzók vagy más ellenállás használatától vastagabbak, nehezebbek lesznek. A valóságban azonban ez nyilván nem igaz. Egyrészt a nők sokkal lassabban izmosodnak, mint a férfiak, nagyon komoly edzésmunka kell ahhoz, hogy az a kilókban komolyan megmutatkozzon. Az erősítő edzés viszont éppen hogy nagyon is fontos partner a fogyásban. A gyakorlatok hatására emelkedik az anyagcsereszint, és ahogy nő az izomtömeg, egyre nagyobb mennyiségű energiát használunk fel.
Ha valaki sok kardióedzést végez, de teljesen kihagyja az erősítést, akkor akár az is előfordulhat, hogy a nehezen leadott kilók fele zsír és víz, a másik fele izom lesz. Éppen ezért figyelj rá, hogy legalább hetente kétszer erősítő alkalmakat is beillessz az edzésrutinodba. A legjobb, ha a nagyobb izomcsoportokra koncentrálsz, mint a láb, hát, farizmok. Szintén fontos arra figyelni, hogy a táplálkozásodban elég magas legyen a fehérjék aránya, ami nem csak izomépítésben segít, de hosszabb időre okoz telítettséget, így is segíti a fogyást.

Vizet veszítesz, ha…
…nagyon gyorsan fogysz
Ha a súlyod néhány nap alatt csökken, a legvalószínűbb, hogy víz távozik a szervezetedből, ami nem is feltétlenül baj. De ha nagyon megszorító étrendet követsz, és egy hét alatt dobsz le három kilót, akkor bizony szinte biztosan nem zsírt veszítesz, hanem vizet és izomszövetet, és a fogyás nem lesz tartós.

Zsírt veszítesz, ha…
…a ruháid egyre jobban állnak
Ha azt tapasztalod, hogy a ruháid egyre jobban állnak, látod is a tested változásait, pedig a mérleg ugyanazt a számot mutatja, akkor valószínűleg zsírból fogysz. Ez persze nem jelenti azt, hogy például a combod mindenképpen vékonyabb lesz, hiszen ha edzel is, akkor az izomtömeged szép lassan nőni kezd.
Ha a rendszeres edzés mellé kiegyensúlyozott étrend társul, akkor úgy veszíthetsz zsírt, hogy közben izmot építesz. Ez az ideális fogyás! Ezt mindenen érezni fogod, a kedveden, az anyagcsereszinteden, az erődön, és persze a tested is az arányos irányába alakul majd. Ha úgy érzed és látod, ez történik, akkor ne is nézegesd a mérleg számait! A fejlődés megfelelő menetét a testösszetétel változása mutatja legjobban.

Izmot veszítesz, ha…
…nincs energiád
Ha nem viszel be elég fehérjét a táplálékaiddal, és közben mégis fogysz, akkor szinte biztos, hogy izomtömeget veszítesz, és így az energiaszinted is csökkenni fog. Ha állandóan fáradt vagy, és még azok a tevékenységek is kimerítenek, amelyek korábban meg sem kottyantak, akkor jusson eszedbe ez a lehetséges ok.
Az étrendedben legyen több fehérje, kezdj el sovány húsokat, halat, tojást, hüvelyeseket enni, és ha különbséget érzel, akkor megtaláltad az okot. Ha nem, akkor minimum egy vérvétel indokolt lehet a vasszinted ellenőrzésére.

Hogy lehetsz biztos benne, hogy tényleg zsírból fogysz?
A legbiztosabb módszer a megfelelő készülékkel végzett testösszetétel-mérés. Itt nem az egyszerű mérlegekre gondolunk, ilyen készülékek általában táplálkozással foglalkozó szakembereknél elérhetők. Az ő segítségükkel egészségesebben, tartósabban fogyhatsz le, felgyorsíthatod a zsírégetést és megelőzheted az izomszövet leépülését.