Amikor valaki mást sikeresebbnek érzel, könnyű megadnod magad az irigységnek és féltékenységnek. Pedig ezek a negatív érzések biztosan nem visznek túl messzire!

Gyakori eset, hogy amikor egy komoly probléma jelentkezik, kénytelenek vagyunk egészen az okok mélyére hatolni, akár szakember segítségével is, hogy megtudjuk, hogyan küzdhetünk meg vele jobban. A féltékenység veszélyeit sem szabad lebecsülni, mivel elválaszt másoktól, megöli az önbecsülést, tönkreteszi a kapcsolatokat és a saját életed mellett a körülötted élőkét is megkeserítheti. Ha hagyod elhatalmasodni, állandó kitörésekhez, keserűséghez vezet, elrontja a kedvet, és egy idő után azzal az eredménnyel jár, hogy a körülötted lévők azt kérdezik majd: vele meg mi baj van? Aztán majd azt is: miért is tartok vele kapcsolatot? Ezt biztosan nem akarhatod, ugye?

Az irigység nem betegség!
Sokan azt gondolják, a féltékenység úgy fejlődik ki az emberben, mint egy súlyos kór. Ez nem igaz. Amikor azt látod, hogy másokkal jó dolgok történnek, veled meg nem, vajon mit tehetsz? Lépj akcióba, és tedd fel azokat a kérdéseket, amiket ilyenkor kell, hogy jobban megértsd, mi áll a történések hátterében.
A szerelem és szeretet olyan állapot, amiben az egyik ember boldogsága elengedhetetlen a másikéhoz. Ha a szeretet egészséges, akkor a féltékenység valóban betegség. Érdekes, hogy mégis előfordul, hogy összekötjük a kettőt, azzal az eredménnyel, hogy minél nagyobb a szeretet, annál nagyobb lesz a féltékenység is. {idozito3}

Envy Concept. Jealous Girl Looking At Friend's Phone Walking Together Outdoors At Park. Selective FocusFelteszed a kérdéseket?
Úgy érzed, nem érdemled meg a másikat? Akkor nem árt ránézned arra, hogy milyen volt a gyerekkori kapcsolatod a szüleiddel, a testvéreiddel. Van olyan forrása a kisebbségi érzésednek, amivel számolnod kellene? Lehet, hogy szeretetlen vagy elnyomó környezetben nőttél fel? Olyan, mintha középső gyerekként alapvetően elnyomásban lettél volna? Legyél nagyon őszinte, amikor ezeken gondolkodsz!
Figyelj oda arra, hogy az összehasonlítás nem verseny! A verseny megerősíthet, arra késztethet, hogy biztosabban megállhass a lábadon, és elérd, amit szeretnél. Az összehasonlítás viszont féltékenységhez vezethet, és csapdákba vihet bele. Hatására könyörtelenek leszünk saját magunkkal szemben, míg végül teljesen megkérdőjelezzük magunkat másokkal összehasonlítva.
E helyett kezdj el inkább saját magadra koncentrálni. Ebben persze nem segít, hogy a közösségi média korában állandóan szembesülsz ismerőseid eredményeivel. Versenyek, karrier, sport, családi boldogság, mindenki kiteszi a kirakatba, ami pozitív dolog történt vele. Ez pedig szintén könnyen válthat ki féltékenységet és irigységet, különösen, ha te nem tartasz ott, ahol ők látszólag már igen, vagy éppen nem arattál sikert valamiben.
Ne feledd azonban, hogy ha erre az útra lépsz, annak sosincs vége. Próbálj inkább visszafordulni, és másoknak a lehető legjobbakat kívánni. Ne feledd, mindannyian egyediek és kiválóak vagyunk valamiben, így felesleges arra elszórni az energiáidat, hogy valami olyat érj el, ami nem is neked való. Arról nem beszélve, hogy mekkora hiba azt gondolni, mindenkinek éppen olyan rózsás az élete, mint azt a közösségi médiában festett képe mutatja.
Persze mindig könnyű olyan embereket találni, akivel összehasonlítva magadat biztosan nem leszel elég sikeres, nem érsz el annyit, mint ők. De tényleg van ennek értelme?

Új gondolatok magadért
A mások teljesítménye, élete iránti féltékenységet sokkal jobb, ha átfordítod önmagad iránt tanúsított együttérzéssé. Nem tudhatod, mások mennyit szenvedtek és küzdöttek az elért eredményekért. Sosem tudhatod a teljes történetüket, hogy mi van az elértek hátterében. Lehet, hogy sokkal többet dolgoztak már érte? Ne azt kérdezd, ők miért tartanak azon a ponton, hanem tegyél érte, hogy te is odaérj. A legjobb, ha megtanulsz hálásnak lenni azért, amit már elértél.

A hála választás!
A saját magadra való koncentrálás biztosan segít, hogy a féltékenységgel szembenézhess. Ettől máris jobban érzed magad, és a többi embert is sokkal jobban fogod szeretni általa.
Ha jóban vagy magaddal, képes vagy hálásnak lenni, máris jobb lesz a kedved. Azok az emberek, akik a hálát választják, boldogabbak, kevésbé dühösek és sikeresebben képesek szembenézni a féltékenységgel. Amikor érzed, hogy elönt ez a negatív érzés, kezdj el egy listát írni azokról a dolgokról, amelyekért hálát érezhetsz. Így számba veheted mindazt a jót, ami az életedben jelen van.