Instagram posztok, ezoterikus üzenetek, okosnak tűnő tanácsok sugallják, hogy a pillanat élvezete mindent felülír, és akkor teszünk jót magunkkal, ha megbánás nélkül éljük életünket. De tényleg jó, ha csak a jelennek élünk, anélkül, hogy visszanéznénk, és nem ítéljük el semmilyen elmúlt cselekedetünket? Vagy inkább tanuljunk a viselkedésünk és következményei elemzéséből?

Mi is a megbánás?
A megbánás negatív kognitív vagy érzelmi állapot, akkor érezzük, amikor magunkat hibáztatjuk valaminek a rossz kimeneteléért. Gyakran társul veszteségérzettel és szomorúsággal, arra késztet, hogy eltöprengjünk, mi történhetett volna másként, és azt kívánjuk, bár egy elmúlt helyzetben másként választottunk volna.
A fiatalok számára különösen fontos és fejlesztő hatású élmény a megbánás, azzal együtt, hogy nyilván fájdalmas is. A megbánás fájdalma ugyanis azt az eredményt hozhatja, hogy visszatekintünk a múlt eseményeire és korrigálunk vagy módosítunk. De minél kevésbé van lehetőségünk kijavítani a hibát, annál valószínűbb, hogy a megbánás inkább csak mélabús állapothoz és krónikus stresszhez vezet, ami a test és a szellem számára is káros.

Mit bánnak meg a nők és a férfiak?
Sok téma van, amiben a pszichológia a nemek közti különbségeket vizsgálja, és ezek közé tartozik a megbánás is. A kutatások eredményei azt mutatják, hogy a nők nagyobb értéket tulajdonítanak a kapcsolataiknak, és hajlamosak azokra visszatekintve ott hibát keresni. A nemek közötti különbség nem is kicsi, 44% mondta, hogy romantikus kapcsolataiban valamit megbánt, míg a férfiaknak csak 19%-a számolt be ilyesmiről. Valószínűleg ez lehet az oka annak is, hogy a férfiak általában gyorsabban továbblépnek, akár egy újabb kapcsolatba. {idozito3}

Sok lehetőség, több megbánás?
A megbánással kapcsolatos kutatások egyik területe azzal foglalkozik, hogy vajon különbözik-e a tapasztalat azokban a társadalmakban, amelyekben szabadabban hozhatunk döntéseket az életünk során azoktól a helyektől, ahol a hagyományok és szabályok sokkal szigorúbb kereteket szabnak.
Valószínűleg nem meglepő, hogy a szabadabb életvitel több megbánással is jár, hiszen a kívülről, törvények vagy mások által meghatározott életvezetés során nem magunkat hibáztatjuk a rossz következményekért. Akinek megmondják, mit tehet, annak nincs is választása, csak arra van lehetősége, hogy elfogadja a helyzetet és megpróbálja a legjobbat kihozni belőle.

Portrait of a pretty woman shrugging shoulders isolated on a white backgroundMilyen távon érezhetünk megbánást?
Szintén érdekes kérdés, hogy milyen távoli múltra visszatekintve bánhatunk meg dolgokat? A tapasztalat az, hogy inkább rövid távon gondoljuk, hogy másként kellett volna cselekednünk, míg hosszú távon inkább azzal van gondunk, amit nem tettünk meg. Így, ha visszatekintünk fiatalabb korunkra, az elvesztett lehetőségek, a fel nem ismert szerelem, a túl sok munka és a barátokkal, családdal töltött kevés idő szerepel azoknak a dolgoknak a listáján, amit megváltoztatnánk.

Van értelme a megbánásnak?
Érdekes, hogy a sok-sok, pillanatot népszerűsítő motivációs idézet ellenére a legtöbben hasznos érzésnek tekintik a megbánást, mivel hatására korrigálni tudjuk döntéseinket – legalább a következő hasonló alkalommal.
Hogyan foglalható össze a pozitív hatása?
• értelmet ad a világnak
• segít elkerülni a jövőbeli negatív következményeket
• hozzásegít a jobb belátáshoz
• hozzásegít a másokkal harmóniában való együttéléshez
• javítja a képességet, hogy elérjünk jövőbeli célokat
A megbánásnak ezeken kívül hosszútávú hatásai is vannak a jóllétünkre. Természetesen, amikor semmi más nem születik belőle, csak értelmetlen búsongás és önhibáztatás, akkor nem sokra megyünk vele. Ez az ismétlődő, negatív, csak önmagára fókuszáló önemésztés a depresszió sajátossága. A megbánás, ha nem tudunk túllépni rajta, krónikus stresszt is okozhat, ami felboríthatja a hormon- és immunrendszerünk normál működését. Ha ez a helyzet alakul ki, akkor az nehezebbé teszi, hogy a stresszes életeseményekből kilábaljunk, és a következmények akár hónapokig, évekig is fennállhatnak miatta.

Miből ered a megbánás?
A megbánásnak nyilván köze van a gondolkodásunkhoz is, hiszen ha képesek vagyunk elképzelni, hogy más választásunk milyen eredményekhez vezetett volna, csak akkor gondolhatjuk azt is, bárcsak másképp léptünk volna.

Még a reklámok is építenek rá!
A marketingszakemberek gyakran használják azt a technikát, hogy elszalasztott lehetőségként mutatják be egy-egy dolog meg nem szerzését. Amikor azt a szlogent látod: akár meg is tehetted volna tegnap, nem arra gondolsz, hogy bár megtetted volna? Amikor azt olvasod a kedvenc webshopod hírlevelében, hogy már csak két órád van az akció végéig, együtt tudsz élni az érzéssel, hogy lemaradtál a leárazásról? Ne dőlj be ezeknek a trükköknek, a megbánás érzését nem ilyesmi miatt kell érezned!

Hogyan léphetsz túl a megbánáson?
A megbánás lehet tehát pozitív érzés is, mégis óvatosan kell vele bánni. Azok, akiknek mondataiban túl gyakran szerepel a „kellett volna” kifejezés, hajlamosak a múltban ragadni. Legyél tehát okos és határozott, tekintsd át a múltbeli döntéseket és vond le a következtetéseket belőlük, majd ezek birtokában lépj tovább. Így a pozitív hatásait használod ki. Jó példa erre, hogy sok függő azért gyógyul meg, mert megbánja, amit tett családjával, kapcsolataival, önmagával.
Ha nincs mit tenni, engedd el
Van olyan helyzet, amikor már nem tudod megváltoztatni a következményeket. Ha úgy érzed, beleragadtál a megbánásba és abba, hogy magadat hibáztatod, akkor valóban önpusztításba és depresszióba fordulhatsz az érzéstől. Éppen ezért, ha egyértelmű, hogy már nem tudsz változtatni a helyzeten, találj módot rá, hogy megbocsáss magadnak és engedd el. Gondold át, hogy mit mondanál valakinek, aki hasonló helyzetben van. Érdekes, hogy a legtöbben könnyebben bocsátunk meg másoknak, mint magunknak – tedd meg ezt magadért is!
Ugye nem hibáztatod magad túlságosan?
Tekintsd át a körülményeket, amelyek miatt nehezebb volt az adott helyzetben jó döntéseket hoznod, és a tudást, amivel rendelkeztél az adott ponton. Lehet, hogy gyorsan, nyomás alatt kellett jobbra vagy balra indulnod? Bocsásd meg magadnak, ha nem voltál tökéletes!
Keretezd át a szituációt
A pszichológia egyik módszere az átkeretezés, ami lényegében azt jelenti, hogy az adott eseményt más fókuszba helyezed. Tedd ezt, legyél pozitívabb. El kell fogadnod, hogy mindenki követ el hibákat, és kezeld őket úgy, mint a rólad szóló leckéket. A hibák által jobban megismerheted az értékeidet, a mozgatórugóidat, azt, hogy mire vagy érzékeny. Ugyanígy, sokat tanulhatsz másokról általuk. A múlt megbánásai hatására azt is megtanulhatod, hogyan viselhetsz gondot magadra a jövőben.

5 érdekesség a megbánásról
1. A gyerekek ritkán éreznek megbánást
A kicsik nagyjából hétéves kortól képesek összehasonlítani a megtörtént dolgokat és azt, ami történhetett volna, és ekkortól tudják elképzelni, hogy a jelenbeli helyzetük esetleg jobb lenne, ha a múltban jobb döntéseket hoznak. A kisebbek viszont még nem képesek erre az összetett gondolkodásra. Addig pedig nem kell a megbánással sem bajlódniuk.
2. A megbánás érzéséhez fel kell ismerned annak a következményeit, amit tettél vagy nem tettél
Türelmesnek kell lenned, és némi önismeretre is szükséged van ahhoz, hogy belásd, rosszul döntöttél. Egyes cselekedetekre ez különösen igaz. Például az, hogy húszévesen elfogadtál egy külföldi ösztöndíjat, később mutathatja meg értékét, lehet, hogy akkor csak azt érezted, fáj itthagynod a barátaidat. Ugyanez igaz a karrierválasztásokra is – ezek is olyanok, hogy általában csak idővel mutatják meg előnyeiket vagy hátrányaikat.
3. A megtett dolgokat általában hamarabb megbánjuk, mint amit elmulasztottunk
Rosszul döntöttél, és megtettél valamit, amit nem kellett volna? Ez általában gyorsan kiderül és gyorsan meg is bánjuk. Nem bírtál várni két percet, hogy elővedd a telefonod, és még a wc-ben meg akartad nézni, ki üzent? Amikor kicsúszott a kezedből és a vízben landolt, azonnal meg is bántad a kapkodást.
4. Az elmulasztott dolgok megbánása hosszú távon elkísér
Ezek azok a dolgok, amelyek igazán sokáig képesek lefoglalni az agyadat és elrontani a kedved. A rossz döntések vezérelte cselekedetek következményeivel valahogyan könnyebb aktívan megbirkózni, de az elvesztett lehetőségek hatására hajlamosak vagyunk hosszú ideig azon töprengeni, hogy mi lett volna, ha… Hiszen lehet, hogy rossz edzésre mentél be, de tudod, hogy a másik lehetett volna rosszabb. De gondolj bele, ott volt az a helyes fiú, akivel a teremben fél órán át szemeztetek. Nem csaptál le a lehetőségre, és nem mosolyogtál vissza rá, amikor talán megszólított volna. Ezt nehéz lesz elfelejteni, hiszen sosem tudhatod meg, ő lett volna-e az igazi.
5. A megbánás azért létezik, mert hasznos
Amikor megbánunk valamit, amikor bűntudatot érzünk és zavarba jövünk azért, amit tettünk, akkor máris motiváltabbak leszünk arra, hogy kijavítsuk a rossz cselekedeteket és legközelebb jobb döntést hozzunk. A megbánás elkerülhetetlen, hiszen minden cselekedetünknek ára van. Amikor egy bizonyos irányt választasz, azzal nemet mondasz a többire és azok esetleges előnyeire.
A megbánás gyakori érzés, az viszont más kérdés, hogy másnak is elismered-e, hogy ilyesmit érzel. Amikor valaki tehát azt mondja, hogy ő sosem bán meg semmit, akkor azt tagadja le, hogy tanulunk és fejlődünk az érzésből. Aki ezt el akarja leplezni, az általában szorongóvá válik, hiszen a megbánás kerülése miatt sokkal nagyobb terhet tesz a döntéshozatalra, és nem mer nagyot lépni. Ha mindenáron kerülni próbálod a megbánást, akkor már nem fejlődsz tovább, és nem fogsz tudni mit kezdeni azokkal a helyzetekkel, amelyek tőled függetlenül állnak elő és döntést kívánnak meg.