Aki kipróbálta már a ketogén diétát, az biztosan tudja, hogy a ketózis állapotát egyáltalán nem olyan könnyű elérni. A táplálékkiegészítők piacán viszonylag új termékek az exogén ketonok, vagyis a kívülről bevihető ketontestek.
De tényleg hasznosak ezek?

Az elmúlt évek slágere a diéták között a ketogén módszer volt. Ahogy a cukorbetegség és az elhízás globálisan népbetegséggé vált, számos kutatás foglalkozik a különféle fogyási módokkal. Az egyik legfontosabb kutatási téma a ketonok szervezetünkben játszott szerepe lett.
A ketogén diéták jellemzően az éhségérzetnélküli fogyás miatt váltak népszerűvé, de mostanra a táplálkozási ketózist egyesek egy hosszútávon fenntartható életformának ismerik el, mely pozitívan hathat egyes egészségügyi problémákra is.
Az étrend a magas zsírbevitelnek köszönhetően biztosítja az energiát, csökkenti a szervezet glükózszintjét, így a fogyás mellett lendületesebbek lehetünk sportolás közben vagy munkánk során.
Míg korábban a ketózis állapotát diéta vagy böjt formájában tudtuk elérni, mostanra az exogén, azaz a külsőleg bevitt ketonok is megjelentek a táplálékkiegészítők piacán. Ezek, népszerűsítőik szerint, fokozhatják a diéta hatékonyságát.

A TÁPLÁLKOZÁSI KETÓZISRÓL
A táplálkozási ketózis egy olyan anyagcsere állapot, amelyben a felhasználható energia érdekében a test zsírt éget, akár szénhidrát bevitele nélkül is.
A szervezetünkben lévő ketonok felelnek az energiaszint stabilan tartásáért, és huzamosabb ideje folytatott ketogén étrenddel az agy és a perifériás szövetek hozzászoknak a ketonok hatékonyabb felhasználásához. A folyamat során az anyagcsere „rákényszerül”, hogy az energianyerésre a zsírokat használja amelyekből jelentős mennyiségű ketontest képződik, és így a szervezet ketózis állapotba kerül. Ilyenkor beindul a természetes zsírégető „üzemmód”, és a máj a zsírsavak lebontása mellett ketontesteket képez, melyek tökéletes energiaforrásként szolgálnak agyunk és izomzatunk működéséhez. Amellett, hogy a táplálkozási ketózis elindítja a testsúlycsökkentést, számos egészségügyileg is pozitív hatással bírhat. Mivel a magas szénhidrátbevitel a modern népbetegségek melegágya, fogyasztása csökkentésével megelőzhetők lehetnek daganatos, neurológiai és egyéb problémák.

MITŐL MÁS A KETOGÉN DIÉTA?
Számos oka van, hogy a ketogén diéta miért hatékonyabb, mint az alacsony zsírtartalmú étrendek. Míg az éhezést szervezetünk csak rövidebb ideig tolerálja, a ketogén étrendet akár hosszútávon is alkalmazhatjuk, amennyiben ez nem jár egészségügyi kockázattal.
A „koplalós” diéták során energiaszintünk lecsökken, a vérünk glükózszintje is leesik. Ilyenkor tapasztalhatjuk a dekoncetráltság és a fáradtság tüneteit, melyek kihatnak a feladataink végzésére is.
A ketogén diéta, amely 75–85% zsírt, 20 g-nál kevesebb szénhidrátot és kis mennyiségű fehérjét tartalmaz, a magas zsírbevitelnek köszönhetően éhezés nélkül tarthatja fent energiaszintünket.
A ketogén diéta elsődlegesen minőségi zsírforrásokból áll, szabadon tartott állati zsiradékokon alapul, de az extraszűz olívaolaj, a nem hidrogénezett kókuszzsír, a szűz kókusz-olaj és az avokádó is megtalálhatók a javasolt étrendekben.
A diéta emellett némi fehérje fogyasztását is lehetővé teszi, például tojás, hal, csirke, borjú és sertéshús formájában.
Szervezetünk a ketonok segítségével minőségi „üzemanyagot” állít elő, ahelyett, hogy a cukor- és más szénhidrátbevitelből merítené az energiát a működéshez.

Avocado boats stuffed with smoked salmon rose salad, healthy low carb ketogenic foodFOGYÁS ÉS SPORTOLÁS KIROBBANÓ FORMÁBAN
A ketogén diétára a teljes átállás beletelhet egy kis időbe, átlagosan 2-4 hétbe. A szervezet átesik egy kezdeti, glükózmegvonásos perióduson, ami felkészíti arra, hogy a glükóz helyett álljon át a zsírok és ketonok elsődleges energiaforrásként való felhasználására.
Az átállás kezdetben lehet kellemetlen vagy szokatlan. Amint stabilizálódik az energiaszint és a kedélyállapot, javul az anyagcsere, fokozódik a vitalitás, ami lehetővé teszi a sportteljesítmény hosszabb távú fenntartását.

A KETOGÉN DIÉTA HATÁSA
Az inzulinszintünkre is kiható diéta során a szervezetünk átáll a glükóz felhasználásáról a ketonok használatára. A glükózmegvonás és inzulinszint csökkentés hatására ugyanakkor a májban felgyorsul a ketonok létrejötte, és a vérben emelkedik a ketonok koncentrációja.
A vércukorszint csökkenése és a ketonkoncentráció emelkedése olyan fiziológiai állapotot teremt, amiről feltételezhető, hogy gátolja a rákos sejtek szaporodását és fokozhatja az egyéb kezelési módok hatékonyságát, mivel a rákos sejtek a keton anyagokból nem tudnak energiát előállítani, csak a glükózból.
A csökkent inzulinszint pozitívan hathat továbbá az olyan egészségügyi állapotokra, mint az akné, PCOS (policisztás petefészek szindróma), az Alzheimer-kór és a szívbetegségek.

MIT TUDUNK AZ EXOGÉN KETONOKRÓL?
A ketogén diéta az egyetlen olyan étrend, amit metabolikus biomarkerekkel határozunk meg, ami saját ketogénszintünktől függ. A ketonszintünk biztos megállapításához legjobb vértesztet végezni, de a patikákban kapható vizelettesztek segítségével is megmérhetjük ketonszintünket. A ketonok nyújtotta előnyök kihasználásához optimálisnak tekinthető plazmakoncentráció min. 1-3 mM.

Egy normál szénhidráttartalmú étrendet evő átlagos embernek körülbelül 36 óra böjtölésre van szüksége ahhoz, hogy a ketózis állapotát elérje.
Az exogén, vagyis kívülről bevitt ketonok, mivel ízük kellemetlen, ezért ketonsók formájában elérhetők a táplálékkiegészítők piacán. Ezek olyan ketontestek, amelyek ásványi anyaghoz vannak kötve: kálciumhoz, nátriumhoz vagy magnéziumhoz.

Butanone or methyl ethyl ketone is an organic compound with the formula CH?CCH?CH?. This colorless liquid ketone has a sharp, sweet odor. 3d illustrationProf. Dr. Dominic D’Agostino, a dél-floridai egyetem kutatója és tanára, több mint tíz éve foglalkozik a ketogén táplálkozással, és jelenleg a külsőleg bevitt exogén ketonok teljesítményünkre, észlelésünkre gyakorolt hatását tanulmányozza. Tanulmányai szerint a szervezet képes a külsőleg bevitt ketonokat felismerni, és a ketózis állapotot rövid idő alatt elérni, és ez a sportoláskor nyújtott teljesítményre is pozitívan hathat. Az eddigi tanulmányok szerint az exogén ketonok jótékony hatással lehetnek az agyi működésre, felgyorsíthatják a fogyást és szerepet játszhatnak a testsúlycsökkentés folyamatában is. Csökkenthetik továbbá a gyulladásos betegségek kialakulását, megemelhetik energiaszintünket és jó hatással lehetnek az alvásra is.
A tudós óvatosságra int azonban, mivel a májra fokozott nyomás nehezedhet, ha külsőleg bevitt ketonokkal fokozzuk az anyagcserét. Érdemes orvosi tanácsot kérni, mielőtt exogén ketonokat kezdünk szedni, mivel mindenkinek máshogy fogadja be a szervezete a külsőleg bevitt ketonokat és előfordulhat, hogy megemelik az inzulinszintet is, ha a májfunkcióink nem megfelelően működnek.

 
keto os nat raspberry lemonade 4 8184VÁLTS ÜZEMMÓDOT!
A népszerű ketogén étrend alapja a ketózis szint elérése és megtartása, és ez nem könnyű feladat. Ebben is segít a Prüvit/Os exogén keton italpor. A technológiai áttörésnek köszönhetően, a világ egyetlen bioidentikus ketonjának fogyasztásával fokozódhat a zsírégetés, csökkenhet az éhségérzet, izomveszteség nélkül gyorsulhat fel a fogyás és javulhat a sportteljesítmény is.
Kell ennél több? Kezdd az új évet is fitten!

https://fittbody.shopketo.com/hu/

 

fitt.promóció (x)

Forrás: (1) Weber DD. et al. Ketogenic diet in the treatment of cancer – Where do we stand? Molecular Metabolism 2020; 33:102-21.
(2) 15 Health Conditions That May Benefit From a Ketogenic Diet | (https://www.healthline.com/nutrition/15-conditions-benefit-ketogenic-
diet#TOC_TITLE_HDR_3 | (3) https://www.ketonutrition.org/ | (4) Lakatos Péter – Mitohacker Podcast – YouTube