Happy lady applying facial moisturizer cream in winterHa szóba kerülnek a fényvédő termékek, főleg a tavasz és a nyár, a vakító napsütés jut eszünkbe, nem pedig a téli időszak. Pedig ilyenkor is épp annyira fontos az arcbőr védelme, mint akkor, ha szép az idő.

Télen hajlamosak vagyunk arra, hogy félvállról vegyük a fényvédelmet, hiszen amúgy is borús az idő és hideg is van, ráadásul a nappalok is meglehetősen rövidek. Sokan csak a téli sportok idején használnak fényvédő termékeket, pedig az UV sugárzás a városban sem tűnik el! Igaz, enyhébb mértékben, de öregíti a bőrt és pigmentfoltokat is okozhat! Érdemes figyelni hát erre. Ugyan a manapság kapható nappali arcápolók többségében van fényvédő összetevő, de néha az nem elég.

Milyet válasszak?

Az igazság az, hogy már minden – gyógyszertárban, drogériában vagy szupermarketben kapható – fényvédőt bevizsgálnak, mielőtt a polcokra kerülne, így biztos, hogy megbízható terméket teszel a kosaradba. Egy dolgot kell szem előtt tartanod, mégpedig azt, hogy speciálisan az arcra kifejlesztett fényvédőt válassz, mert ezek könnyed formulával készülnek, nem tömítik el a pólusokat és nem válik tőlük olajossá a bőröd.

Fitt.tipp: Persze, még így is lehetséges, hogy több terméket kell kipróbálnod, hogy megtaláld az igazit, amely illeszkedik a bőrödhöz, kellemes a viselése, szépen lehet rá sminkelni, és amihez aztán éveken át ragaszkodhatsz.

Melyik a jobb, a krém vagy a stift?

Az arcra készült fényvédő termékeket krém vagy stift formájában árusítják. Mindkettőnek meg van a maga előnye és hátránya is. A krém könnyen eloszlatható, de, ha kinyílik a táskádban, mindent összeken. A stift ezzel szemben kicsit nehezebben eldolgozható, viszont, ha csak lokális részen kell pótolnod/megerősítened a fényvédelmet, például az orrodon vagy az arccsontokon – ezek a területek könnyebben leégnek, ahogy nyáron tapasztalhattad már –, vagy kicsi a táskád, a stift a jó megoldás.

Nem elég az arckrém fényvédő tartalma?

Ha egész nap kint vagy a szabadban, akkor nem biztos, hogy elég egy SPf 15 szintű fényvédelem, hiszen – még ha csökkentett mértékben is – az UV sugárzás órákon át éri a bőröd. Ilyenkor érdemes „rendes” fényvédőt használni, legalább 30-as, 50-es faktorszámút.

FIitt.tipp: Ha csak otthonról a munkahelyedre mész, vagy bevásárolni, elég az arckrémed nyújtotta védelem is. De csak most, télen! Ha viszont túrázni mész, netán havas tájon, akkor mindenképpen a lehető legmagasabb faktorszámú fényvédőt válaszd, mert, ha kisüt a nap, gyorsan megkaphatja az arcod!

Természetes alapanyagokat tartalmazzon vagy fizikai/kémiai fényvédőt?

Először is tudni kell, hogy a kakaóvaj és hasonló természetes anyagok fényvédő képessége csekély, átlagosan 6 SPF szintű, így ezek nem óvják eléggé a bőrt a káros sugarak hatásaitól. Éppen ezért érdemes inkább fizikai és/vagy kémiai fényvédőt tartalmazó terméket választani, de arra mindenképpen figyelj, hogy mikroműanyagokat ne tartalmazzon!